המשרד להגנת הסביבה עתיד לפרסם עד סוף אוקטובר 2015 דרישות מסודרות וסופיות למיגון מפעלים מסוכנים מפני רעידות אדמה כחלק מדרישות היתר הרעלים שיחולו בתחילה על 39 מפעלים, כך לפי הצהרתו של עמיר אלון, ראש תחום היערכות לשעת חירום במשרד להגנת הסביבה, בוועדת הכנסת לענייני ביקורת המדינה.
המסמך, המדריך לטיפול במתקנים מחזיקי חומ"ס לעמידות מפני רעידות אדמה, שטיוטה שלו כבר פורסמה לפני מספר חודשים, יכלול קריטריונים, לפיהם מפעלים הנמצאים בקרבת אוכלוסייה ומחזיקים מעל כמות מסוימת של חומרים מסוכנים, יידרשו לבדוק את מידת מוכנותם לתרחיש רעידת אדמה, ובמידת הצורך יידרשו להתמגן.
לדברי עמיר אלון, המסמך "תקוע בכל מיני בעיות משפטיות בתוך המשרד (להגנ"ס)". אך כאמור עתיד להתפרסם בקרוב באופן רשמי ולהיכנס כדרישות הצפויות לחול בשלב ראשון על 39 המפעלים המסוכנים ביותר (בניגוד ל-49 עליהם הוצהר לפני מספר חודשים) ויהוו חלק מהתנאים של היתר הרעלים. בהמשך הדרישות צפויות לחול על למעלה ממאה מפעלים מסוכנים נוספים.
עוד הוסיף אלון לגבי האכיפה של הדרישות החדשות, "אני מקווה מאוד שהפעם אנחנו נעשה את מה שהיינו צריכים לעשות כבר ב-2010, ולא עשינו. על המפעל הראשון שקם והתנגד, היינו צריכים ללכת לבית משפט ולתבוע אותו. או לנצח או להפסיד. החשיבה הייתה שללכת לבית משפט – אנחנו גוררים תהליך שעלה על המסלול לעצירה מוחלטת של כמה שנים בבתי משפט. בסופו של דבר, זה מה שקרה בין כך ובין כך."
בשנים האחרונות בוצע פיילוט עם כ- 13 מפעלים מחזיקי חומ"ס לעניין מיגון מפני רעידות אדמה, על בסיסו הוכן המדריך הנוכחי. לאחר פרסום המדריך הנוכחי באופן רשמי, 39 המפעלים המדוברים עתידים לקבל מכתב מאנשי המחוז המפרט את התהליך הנדרש מהם.
אינג' עמוס שירן, העוסק בבחינה וטיפול של מתקנים המכילים חומ"ס בפני עומס רעידות אדמה, מפרט: "בהתאם להנחיות העדכניות של המשרד להגנת הסביבה, המפעל נדרש לבחון ולפי הצורך למגן בפני רעידות אדמה:
א) מתקנים אשר כשל מבני שלהם או תזוזה קיצונית שלהם עלולים לגרום לכשל בתהליכים מוסדרים;
ב) מערכות שירות ומערכות חירום, אשר פעילותן התקינה לאחר רעידת אדמה הכרחית לפעולתו הבטוחה והבטיחותית של העסק, כגון: גנראטור, גלאי דליפה, שסתומי פריקת לחץ, מתלים למצברים, משאבות לחץ מים לכיבוי אש.
התהליך כולל עריכת סקר סיכוני רעידת אדמה ספציפי לאזור המתקן. ההנחיות החדשות כוללות הנחיות מפורטות לביצוע הסקר והגדרת העומסים לתכנון. לאחר שהוגדרו עומסי רעידת אדמה ספציפיים העשויים לפעול על המתקן, יש לערוך בחינה הנדסית האם המתקן עומד בעומסים אלו. במידה והמתקן אינו עומד בעומסים שהוגדו לעיל, יש לתכנן שדרוג סיסמי של המתקן ולבצע אותו.
יש לציין, כי עומס רעידת אדמה הנדרש בהנחיות המשרד להגנת הסביבה גבוה מהעומסים המוגדרים בתקנים הישראלים ולכן מומלץ להטמיע את ההנחיות בתכנון וביצוע של מתקנים חדשים, על מנת למנוע בעתיד הוצאות מיותרות. העלות של הגדלת העומסים בשלב הבניה היא שולית לעומת העלות של שדרוג סיסמי של מתקן קיים."
-------
קישורים רלוונטיים: