דו"ח אחריות תאגידית משפיע על המניה? אנליסט בכיר מסביר
האם וכיצד שוק ההון הישראלי משתמש בדו"חות אחריות תאגידית לניתוח מניות? האם חקיקה מחייבת תחליף את מתודולוגיית הדיווח הבינלאומית GRI? מה חושבים מנהלי האחריות התאגידית בארגונים השונים?
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 17/9/2015

לאחרונה התקיים הכנס ה- 6 לדיווחי קיימות (אחריות תאגידית) בישראל. במהלך הכנס התייחסו למגמות ושינויים במתודולוגיית הדיווח, עקבו אחר תהליכי החקיקה החדשה בתחום וניתנו טיפים לשיפור הדיווח מנציגי שוק ההון ומנהלי אחריות תאגידית בארגונים שונים. לפניכם תמצית הדברים.

מגמות וחידושים בינלאומיים | דו"ח אחריות תאגידית | CSR

ד"ר יונתן מנוחין, מנהל קבוצת קיימות ואחריות תאגידית במשרד "BDO זיו האפט", התייחס למתודולוגיית הדיווח הבינלאומית הפופלרית ביותר - GRI - Global Reporting Initiative. ד"ר מנוחין צפה שבגרסה הבאה של ה- GRI, גרסת G5, יהיה חיבור חזק יותר בין הדו"ח הכספי לדו"ח אחריות תאגידית. גרסה G4 העדכנית נכנסה לתוקף בשנת 2013.

מנגד, ליעד אורתר, ראש תחום דיווחי קיימות במכון לאחריות תאגידית של המרכז האקדמי למשפט ועסקים ברמת גן, מעריך כי לא תתפרסם גרסה מעודכנת למתודולוגיית ה- GRI, אלא חוקים מדינתיים הדורשים חובת דיווח אחריות תאגידית. זאת בהמשך לדיווח שלנו כי החל מ- 2017, כ- 6000 תאגידים גדולים באירופה יחויבו להגיש דו"ח אחריות תאגידית מדי שנה.

שוק ההון מנתח דוחות אחריות תאגידית

אמיר אדר, מנהל מחלקת מחקר במיטב דש ברוקראז' הציג תופעה חדשה יחסית בישראל: ניתוח דוחות אחריות תאגידית על ידי שוק ההון. אדר, שלמיטב ידיעתנו נחשב לאנליסט sell side הראשון בשוק ההון הישראלי המנתח דו"חות אחריות תאגידית, נתן טיפים לשיפור התאמת דו"ח האחריות התאגידית ככלי לניתוח מניה של חברה נסחרת בבורסה.

בין הטיפים:

  1. מודעות: על חברות המפרסמות דוחות אחריות תאגידית לעדכן את המשקיעים בדבר הפרסום. מומלץ להצהיר מראש אם ומתי דו"ח אחריות תאגידית עתיד להתפרסם, כך שהמשקיעים והאנליסטים יהיו מוכנים אליו.
  2. תזמון: לפרסם את דו"ח האחריות התאגידית במועד סמוך ככל האפשר לשנת הפעילות המדווחת. שוק ההון מנסה לחזות ביצועים פיננסיים של חברות ולשם כך משתמש במידע כמה שיותר עדכני. דוחות כספיים שנתיים, המהווים מדד ביצוע משמעותי לניתוח מצב החברה, מתפרסמים בדרך כלל 3-4 חודשים לאחר סיום השנה, בעוד שדוחות האחריות התאגידית מתפרסמים לעתים שנה לאחר סיום שנת הפעילות המדווחת.
    לדוגמא: דו"ח אחריות תאגידית על פעילות שנת 2014 המתפרסם בספטמבר 2015, יוצא לאור יחד עם דוחות כספיים רבעוניים של רבעון II 2015. במועד זה, שוק ההון כבר פחות מתעניין בנתוני השנה הקודמת (2014).
  3. עקביות: לגלות עקביות במועד הדיווח ותדירות הדיווח. לפרסם דוחות אחריות תאגידית באותה תקופה של השנה (למשל אפריל-מאי) ובאותה תדירות (למשל אחת לשנה).
  4. מספרים: לפרסם נתונים כמותיים, אחידים, רלוונטיים וברי השוואה. מומלץ להשתמש במדדי ביצוע סגוליים, בלעדיהם קשה לבחון התייעלות או להשוות לחברות אחרות בענף. כדאי להציב יעדים כמותיים מדידים שניתן לבחון ולעקוב אחר הביצוע שלהם. בדוחות עוקבים חשוב לציין עמידה ביעדים מדוחות קודמים ומומלץ לתת הסבר במקום בו אין עמידה ביעד.
  5. דיווח שלם ומפורט:
    1. להראות גם את הנתונים הגולמיים ולא רק שורת סיכום תחתונה, אחרת עלולה להיפגם אמינות הדו"ח. זאת באופן דומה לדו"ח כספי, בו לא מציינים רק את הרווח של החברה אלא מציגים את הנתונים בעזרתם הוא חושב.
    2. רמת דיווח אחידה בין מחלקות הארגון השונות. אחרת זה מעלה חשש כי הארגון המדווח מנסה להסתיר משהו.
  6. מתודולוגיה בינלאומית מוכרת: לדווח על פי מתודולוגיה בינלאומית מוכרת.
  7. להתייחס גם לחולשות: דיווח שלא כולל חולשות אלא רק התייחסות חיובית נתפס כפחות מהימן. ארגון שמספיק בטוח בעצמו להתייחס לחולשות שלו ובוודאי אם יצליח להראות שיפור בדוחות הבאים, יזכה להערכה.

מנהלי אחריות תאגידית מספרים

במסגרת הכנס התקיים פאנל של מנהלי אחריות תאגידית מארגונים שונים, בהנחייתו של עברי ורבין, מנכ"ל חברת הייעוץ Good Vision.

אמירה לידר, מנהלת קשרי חוץ ואחריות חברתית ב"רוש פרמצבטיקה", ציינה כי דו"ח אחריות תאגידית הוא פלטפורמה המאפשרת להציג פעילויות של החברה שלא באות לידי ביטוי בדו"ח הכספי. בנוסף, דו"ח אחריות תאגידית הופך להיות תוכנית עבודה לשנים הבאות.

ליאת עברי יעקובוב, מנהלת עיר ללא אלימות ורכזת פרויקט דו"ח אחריות תאגידית בעיריית ראשון לציון, העירייה הראשונה שפרסמה דו"ח אחריות עירונית, הדגישה את החשיבות של רתימת ההנהלה להצלחת התהליך.

צביקה סגל, מנהל אחריות תאגידית באל-על, הדגיש את היתרון שדו"ח אחריות תאגידית מייצר בכך שהוא דוחף לדיאלוג עם בעלי עניין, משקיעים וספקים המאפשר קבלת תובנות אמיתיות ומועילות.

כולם הסכימו כי הדו"ח הראשון משמש יותר ללימוד פנימי של החברה את הפעילות שלה, היכרות עם שיטת הדיווח ואיסוף הנתונים והצבת יעדים, בעוד שמהדו"ח השני ואילך מתמקדים בשיפור והתייעלות.

אחריות תאגידית בישראל | מספרי 2015 | חקיקה

ב- 2015 פורסמו  עד כה רק כ- 5 דו"חות אחריות תאגידית בישראל, זאת בהשוואה לשנת 2014 בה פורסמו כ- 26 דו"חות, כעשרה יותר מבשנת 2013. מספר חברות הצהירו כי יפרסמו דוחות אחריות תאגידית בחודשים הקרובים, עוד לפני סוף השנה האזרחית, אך נראה שמגמת הגידול תהיה שלילית.

בכנסת הקודמת הוגשה הצעת חוק הקוראת לחייב חברות ישראליות להגיש דו"ח אחריות תאגידית שנתית, אך הצעה זו לא עברה. סביר להניח שהצעה זו תחזור לשולחן הכנסת בקדנציה הקרובה.

------        

קישורים רלוונטיים

  1. אירופה תחייב חברות בהגשת דו"ח אחריות תאגידית מדי שנה, 23.03.2015
  2. הצעת חוק אחריות תאגידית, הכנסת [word]
  3. הביצועים הסביבתיים של שיכון ובינוי 2014, 19.08.2015
  4. ניתוח הביצועים הסביבתיים של אסם, 17.05.2015
  5. אחריות תאגידית סביבתית | infospot
תגיות: דו"ח אחריות תאגידית , דיווח סביבתי , ביצועים סביבתיים ,