ביום רביעי האחרון, זכה מתחם אינטל בקריית גת להיות מתחם התעשייה הראשון בישראל שקיבל תו תקן ירוק, מאת מכון התקנים, על עמידה בתקן בנייה ירוקה למתחמי תעשייה קיימים, תקן ישראלי 5281 חלק 9.2.
הפרק החדש [9.2] הוא חלק נוסף מהתקן הישראלי לבנייה ירוקה 5281, אלא שהוא מתייחס באופן ספציפי למתחמי תעשייה קיימים. פרק זה נכנס לתוקף לפני כשנה וזה המתחם הראשון בו נעשה בו שימוש.
התקן כולל התייחסות לנושאים כגון:
יישום של עקרונות התקן יכול להביא לחיסכון כספי בזכות תשלומים מופחתים לצריכת אנרגיה, מים וטיפול בפסולת. כמו כן, על ידי שימוש בעקרונות בניה ירוקה כמו: נגישות לאור טבעי, נוף, אוורור החללים הפנימיים וכדומה מסייע התקן גם לרווחת העובדים במתחם.
אינטל היא החברה הראשונה בישראל שתקבל היתר לסימון המתחמים שלה בתו ירוק ובכך תהיה הראשונה שתעמוד בדרישות בנייה ירוקה למתחמי תעשייה. שלושה מתחמים של אינטל יזכו לתו התקן: אינטל חיפה, אינטל קריית גת ואינטל ירושלים.
עוד ב 2010, אינטל זכתה בדירוג LEED GOLD למבנה ירוק, בזכות בניין המשרדים החדש שחנכה אז בחיפה. בזמנו, מבנה זה היה הראשון בישראל שזכה לדירוג כה גבוה בתקן הבינלאומי לבנייה ירוקה, LEED.
לאחרונה סיקרנו את הביצועים הסביבתיים של אינטל מתוך דו"ח אחריות תאגידית, ונראה כי קבלת ההכרה לתקן החדש היא המשך ישיר למובילות שהיא מפגינה ביישום אחריות תאגידית סביבתית.
למרות שקיימים תקנים בינלאומיים לבנייה ירוקה, דוגמת תקן ה LEED, בשנים האחרונות מקדמים בישראל את התקן הישראלי לבנייה ירוקה 5281, המבוסס על עקרונות דומים לתקנים הבינלאומיים, אך מותאם לישראל. לתקן הישראלי ניתן לבצע אימות עם מכון התקנים והוא כתוב בשפה העברית ולכן נגיש יותר לכלל האוכלוסייה.
החלק החדש של התקן לבנייה ירוקה, העוסק במתחמי תעשיה, קובע את המאפיינים לפיהם נקבע הדירוג של מתחמי תעשייה בני-קיימה עבור מתחם בו בניינים קיימים או חדשים, המתקיימת בו פעילות תעשייתית והשימוש העיקרי בו הוא ייצור תעשייתי, אחסון, מלאכה או שילוב שלהם.
שיטת הדירוג מתאימה גם למתחמים בהם בניינים קיימים, שלא הותעדו כבניינים "ירוקים". במקרה כזה, הבניינים הקיימים מוערכים על פי ביצועים בפועל. בפרק אנרגייה לדוגמה, ניתן לצבור ניקוד עבור הפחתה בצריכת האנרגייה באחוזים ביחס לנתוני ייחוס לפי אזור אקלימי.
טיוטת הצעת התקן למתחמי תעשייה הוכנה בשיתוף עם חברת 'אינטל' והמועצה לבנייה ירוקה ונדונה במסגרת ועדת המומחים.
התו הירוק שניתן על ידי המשרד להגנת הסביבה ומכון התקנים למוצרים, שירותים, מבנים וכעת גם למתחמים, נותן יתרון שיווקי לחברות על פני מתחריהם בתחום ומהווה אישור אובייקטיבי ומהימן שהמוצר, השירות, המבנה או המתחם אכן סביבתיים יותר.
אבי גבאי, השר להגנת הסביבה: "גם מפעלים ומבני תעשייה שהם בדרך כלל "זוללי" אנרגיה מבינים את התועלות שבבנייה ירוקה והתחשבות בסביבה - חיסכון כלכלי משמעותי ושיפור הבריאות של העובדים וסביבתם."
מקסין פסברג, מנכ"לית אינטל ישראל: "אני גאה על קבלת תו התקן ירוק למבנים באינטל בקריית גת, בהמשך לתקן שניתן למבנים באינטל חיפה לפני מספר שנים. בחרנו בתקן הישראלי מתוך רצון לקדם את התעשייה בארץ ולפתח תהליכים שנכונים יותר למשק הישראלי ".
הילה ביניש מנכ"לית המועצה הישראלית לבניה ירוקה: "יישום התקן יוביל לתכנון, ביצוע ותפעול נכונים יותר של מתחמי תעשיה ולחסכון משמעותי בהתייעלות אנרגטית, מים ובמשאבים. יש לציין כי לסקטור התעשייתי השפעה יחסית גדולה על הסביבה ולכן התקן מהווה בשורה אמיתית לצמצום הנזק הסביבתי ובריאות הציבור. אנו תקווה כי המהלך ילמד ויוטמע בהצלחה גם בחו"ל ובכך, תמצב את ישראל כמובילה בתחום הבניה הירוקה והשמירה על הסביבה".
-----
קישורים רלוונטיים