החברה זכתה בתחרות בזכות שישה תהליכים משמעותיים שהובילה החל משנת 2007 במפעל קוקה קולה בבני ברק המייצר את כל משקאות קוקה קולה בישראל, בתחום החסכון במים ובצריכת האנרגיה. תהליכים אלו הניבו ירידה סגולית של לא פחות מ- 50% בצריכת המים של החברה בשנים האחרונות, וכן צמצום סגולי של כ- 23% בצריכת האנרגיה, ביחס לכל ליטר משקה מיוצר.
חיסכון במים:
לדברי דב לנדמן, טכנולוג ראשי ומנהל סביבתי של קוקה קולה, יש בחברה שני תהליכים לייעול השימוש במים – אחד מהם הוא ריכוך בעזרת סיד והשני מתקן לאוסמוזה הפוכה. לדבריו, "הטיפול בסיד נבחר כיעיל מבין השניים הן במים והן באנרגיה. חברת קוקה קולה פיתחה מערכת בקרה אוטומטית שעוזרת לה בהעדפה הזו ומכוונת את כמויות המים הנמשכות מכל אחד מהתהליכים לאופטימום שבו צריכת המים היא הנמוכה ביותר".
עוד דרך שבה החברה חסכה במים היא שימוש חוזר במי שטיפה. "החלטנו לאסוף את כל המים שמטפטפים חזרה מהבקבוק ומהפחית ולהשתמש בהם פעם שניה כמי תוספת למגדלי קירור, או במערכות הקירור של המים ושל המשקאות המיועדים למילוי", מסביר לנדמן.
תהליך אחרון שביצעה החברה לדבריו בתחום המים קשור להחלקה יבשה. "היות והבקבוקים נוסעים במספרים מאוד גדולים ובצורה צפופה מאוד על המסועים, פיתחנו תהליך של החלקה יבשה, כלומר, הבקבוקים נוסעים ואין שימוש במים כלל".
חיסכון באנרגיה:
בתחום האנרגיה מספר לנדמן כי בוצעו שלושה תהליכים, שהובילו כאמור לירידה בצריכה של כ-23%.
אחד התהליכים שגרם לכך היה מילוי הבקבוקים בטמפרטורת סביבה. "כדי למלא משקה מוגז מורידים את הטמפרטורה נמוך ככל האפשר. הציוד החדש שקנינו מצליח למלא את הבקבוקים בטמפרטורת הסביבה. אין צורך לקרר כל כך הרבה – חסכון גדול בחשמל, ואין צורך לחמם – חסכון גדול בקיטור ובדלק".
התהליך השני שהובילה החברה בתחום האנרגיה הוא מעבר לחיטוי מים בטכנולוגיית UV. לחיטוי באמצעות אור UV יש את היכולת לחסל את הפלורה החיידקית עד תום. "כתוצאה מכך המים שלנו הם נקיים ביותר ללא שום הרתחה ובזבוז אנרגיה", מסביר לנדמן.
הצעד האחרון שנקטה בו החברה לצורך החסכון המשמעותי שהשיגה בצריכת האנרגיה שלה הוא ייעול מערך האיוד של CO2. לנדמן מפרט: "החומר הזה שבעזרתו מגזזים את המשקאות מגיע למפעל בצורה של פחמן דו חמצני מנוזל. בדרך כלל מאיידים אותו באמצעות החלפת חום כאשר קיטור הוא המדיה המחממת. אנחנו מצאנו דרך לעשות את אותה פעולה באמצעות אותם מים שאחר כך הופכים למשקה. כך יצאנו מורווחים מכל הכיוונים".
בסך הכל החסכון במים ובצריכת האנרגיה של קוקה קולה בשנים האחרונות הובילה אותה לחסכון תפעולי של למעלה מ- 3 מיליון ש"ח בשנה.
בהקשר זה, טל רבן, מנכ"ל קוקה קולה ישראל מציין כי "חברת קוקה קולה הצליחה למצוא את השילוב המתאים בין פעולה מקיימת ותעשייה מקיימת לבין ערך ותועלת עסקית. בסופו של דבר התהליכים שנעשו גם מעניק שמירה על הסביבה וגם נותן לנו אפשרות לחסוך בהוצאות של אנרגיה, חשמל, חומרי גלם, מים - משאב כל כך חשוב במדינה, ופה מתבטא הערך המשותף של ההצלחה הזו".
מנהל מחוז ת"א במשרד להגנת הסביבה, ברוך ובר, מוסיף: "קוקה קולה נמצאת במסכת מאוד ארוכה של שיפורים והגיעה להישגים יפים מאוד בכל הקשור בצמצום ותשומות. 50% ירידה בצריכת מים זה הישג באמת מיוחד וחסכון באנרגיה של קרוב לכ- 25% זה הישג ראוי לציון ועל כך קוקה קולה ראוייה להערכה מלאה".
תחרות תעשיה בסביבה היא יוזמה משותפת של המשרד להגנת הסביבה והתאחדות התעשיינים שמשווה בין פרויקטים שהביאו לשיפור סביבתי. הזוכים לשנת 2015: קוקה קולה, נשר, תרמוקיר ופז שמנים וכימיקלים.
עמודי מידע על הפרויקטים הזוכים:
---------
קישורים רלוונטיים:
המשרד להגנ"ס משיק תחרות פרויקטים לשיפור ביצועים סביבתיים בתעשייה, ידיעה מה – 16.11.2014, infospot.