16 חודשי מאסר בפועל נגזרו על סוחר פסולת אלקטרונית אנגלי בגין ייצוא לא חוקי של 46 טון פסולת אלקטרונית מסוכנת למדינות באפריקה, בינהן: ניגריה, גאנה, חוף השנהב וקונגו. בין ספטמבר 2012 לאפריל 2013 יורטו 4 מכולות של פסולת אלקטרונית שהיו מיועדות למדינות אלה על ידי חוקרים של סוכנות הגנת הסביבה הבריטית.
מדובר במקרה הראשון באנגליה בו נגזר עונש מאסר בפועל בגין ייצוא לא חוקי של פסולת בכלל ושל פסולת אלקטרונית בפרט. הנאשם, ג'ו בנסון, הורשע בעבר בגין ייצוא פסולת אלקטרונית לניגריה במהלך 2011, אך המשיך לייצא מקררים וטלוויזיות ישנות למערב אפריקה במקביל להגשת ערעור נגד ההרשעות הקודמות.
משרד הגנת הסביבה באנגליה (UK Environment Agency) ציין כי הנאשם היה צפוי להרוויח כ- 32,000 פאונד (200,000 ₪) מארבע המכולות שיורטו. הרווח הצפוי עבור כל מכולה אמור היה להיות כ- 8,000 פאונד אשר נובע מחסכון עלויות הטיפול בפסולת האלקטרונית באופן סביבתי ובטיחותי.
אנדרו היגהם, מנהל מחלקת האכיפה הסביבתית במשרד הגנ"ס הבריטי אמר על המקרה: "אלו לא פשעים ללא קורבנות. החקיקה בתחום פסולת אלקטרונית קיימת מסיבה טובה - להגן על חיי אדם ועל הסביבה. זה לא חוקי לשלוח פסולת מסוכנת לארצות אלו (מערב אפריקה)".
באנגליה החוק מאפשר לייצא פסולת אלקטרונית רק לטובת שימוש חוזר. החוק הבריטי אוסר לייצא פסולת אלקטרונית מסוכנת לארצות מתפתחות, בהן ככל הנראה הפסולת תקבל טיפול לא סביבתי ולא בטיחותי, כגון שריפה לא מבוקרת להפקת מתכות יקרות - תהליך שיכול להביע לפליטה של עופרת, זרחן וכימיקלים מדללי אוזון.
האם קיים ייצוא פסולת אלקטרונית למדינות מתפתחות מישראל?
בחוק פסולת אלקטרונית הישראלי אין התייחסות ישירה לעניין ייצוא פסולת אלקטרונית. רק לאחרונה תמה השנה הראשונה ליישום חוק הפסולת האלקטרונית והסתבר שבדומה למקרה שתואר לעיל, גם בישראל סוחרי פסולת אלקטרונית מנצלים את האכיפה הרכה של הרשויות ומעבירים פסולת אלקטרונית מסוכנת לטיפול בשטחי הרשות הפלסטינית, תוך גריפת רווחים בשל הימנעות מטיפול סביבתי ובטיחותי נאות.
העברת פסולת אלקטרונית לטיפול בשטחים יוצרת בעיה כפולה: בראש ובראשונה, בעיה סביבתית ובטיחותית היות וטיפול פיראטי בפסולת אלקטרונית יכול להביא לזיהום קרקע ומי תהום וזיהום אוויר הנישא למרחקים. בעיה נוספת היא פגיעה ביעדי המיחזור להם מחויבים יצרנים ויבואנים של ציוד אלקטרוני בישראל בהתאם לחוק פסולת אלקטרונית. יעדי המיחזור נגזרים ממשקל הציוד האלקטרוני שכל יבואן ויצרן מוכר. במידה וחלק מהציוד מגיע בסוף חייו, באופן לא מבוקר, לשטחים, היצרנים והיבואנים נאלצים להשקיע משאבים רבים יותר על מנת לאסוף מספיק פסולת אלקטרונית לצורך עמידה ביעדי המיחזור. באופן דומה, כמות נמוכה יותר של פסולת אלקטרונית בשוק הישראלי הקטן פוגע ברווחיות ובכדאיות של מתקני טיפול בפסולת אלקטרונית, בלעדיהם לא ניתן לקיים מיחזור של פסולת אלקטרונית.
חוסר טיפול נאות בפסולת אלקטרונית בשטחים הוא רק חלק מבעיה גדולה יותר של מפגעים סביבתיים אשר אינם מטופלים בשטחים בגלל חלוקה אדמינסטרבית וגיאופוליטית. מפגעים סביבתיים נוספים אשר אינם מטופלים בשטחים מפורטים בדו"ח של איגוד ערים לאיכות הסביבה שומרון.
בישראל טרם ניתן עונש מאסר בפועל על עבירה סביבתית בתחום הפסולת האלקטרונית, אך ניתן מאסר למפעיל אתר פסולת פיראטי ובמקרה אחר מאסר על השלכת פסולת.
עבירה על הוראות החוק לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות, 2012, יכולה לגרור עונש מאסר עד שנה בהתאם לחומרת העבירה, או קנסות של עד 600 אלש"ח לתאגיד ו- 300 אלש"ח לאדם. כמו כן חלה אחריות נושאי משרה בתאגיד ויש המשך תשלום על כל יום של המשך הפרה (פרקים ח'+ט' סעיפים 43-58).
תגובתו של אמנון שחרור – מנכ"ל תאגיד מ.א.י: "אין ספק כי זהו צעד משמעותי ביותר לאכיפת הדירקטיבה האירופאית והאיסור לטיפול בלתי מפוקח בפסולת אלקטרונית. יחד עם זאת אנו עדים לצערינו לתנועה ערה של פסולת מסוכנת לשטח הרשות הפלסטינית הפוגעת באופן משמעותי בתנאי החיים ואיכות הסביבה של תושבי ישראל, כאילו המים והאוויר שאנו נושמים אינם מאותו מקור. לא רבים יודעים אך הנזק הנגרם בפליטת גזי חממה ממיחזור לקוי (כנעשה בשטחי הרש"פ) של מקרר אחד לדוגמא, שקול לזיהום הניגרם מרכב יחיד הנוסע יותר מ- 75,000 ק"מ. הגיע הזמן כי השר להגנת הסביבה יתקין את התקנות המתירות או מגבילות יצוא של פסולת אלקטרונית בהתאם לסעיף41(ב) ו- 67(א)(2) לחוק ויסדיר את התחום הפרוץ והמסוכן הפוגע בתושבי האזור ללא הבדלי דת ולאום."
---
קישורים רלוונטיים
עורכי דין בתחום המשפט הסביבתי:
חברה | איש קשר | טלפון | מייל |
---|---|---|---|
ליפא מאיר ושות'- עורכי דין | ד"ר ציפי איסר-איציק | 072-3718653 | Lipameir@infospot.co.il |
לאינדקס הספקים>> |