לפני יומיים (יום ג') התרחשה דליפת אמוניה [NH3] במפעל טופ שף (לשעבר פרסקו) בקיבוץ אילון שבגליל. 9 נפגעים פונו למרכז הרפואי בנהריה במצב קל. מתחנת הכיבוי זבולון נמסר כי המערכות סגרו אוטומטית את הברזים ולוחמי האש עצרו את הדליפה.
בשנה האחרונה התרחשו לפחות 13 אירועי חומרים מסוכנים שכללו דליפת אמוניה, באחד מהם נהרג כבאי כתוצאה מהדליפה.
סרטון סיכום האירוע על ידי נציג רשות כיבוי והצלה
אירוע דליפה זה מצטרף למספר אירועי דליפת אמוניה שהתרחשו לאחרונה. אמוניה הייתה מעורבת ב- 3 אירועי חומרים מסוכנים שהתרחשו בחודשים אפריל-מאי-יוני. על שניים מהאירועים דיווחנו בעבר: 2 דליפות אמוניה בשבוע בתנובה ובמפעל הוד חפר. בנוסף לאירועים אלו דלפה אמוניה ממחסני קירור במכתשים שברמת חובב.
בחודשים אוקטובר 2014 עד מרץ 2015 התרחשו 9 אירועי חומרים מסוכנים שאמוניה היתה מעורבת בהם, מתוכם דיווחנו על אירוע דליפת אמוניה במפעל הוד חפר שגבה הרוג ו- 20 פצועים.
בעקבות האירוע החמור בהוד חפר ופוטנציאל הסיכון שיש לאמוניה במתקנים גדולים, דיווחנו לאחרונה על עדכון התנאים הנוספים בהיתר רעלים לשימוש באמוניה במתקני קירור.
האמוניה, הנמצאת במצב צבירה גז בטמפרטורת החדר, נחשבת לרעילה לאדם. עם זאת, היא ירוקה וטבעית שאינה תורמת להגברת שינוי האקלים (פרוטקול קיוטו), ואף לא פוגעת בשכבת האוזון (פרוטוקול מונטריאול). רק לאחרונה דיווחנו על יום עיון בנושא תחליפים לאיסור השימוש בגז קירור R141b ו R-22, במסגרתו נציגי משרד איכות הסביבה של מחוז בוואריה שבגרמניה המליצו לישראל לעבור לגזי קירור טבעיים דוגמת אמוניה.
-----
קישורים רלוונטיים