בשבוע שעבר דיווחנו, כי הפתרון המוצע לאספקת אמוניה למשק בטווח הקצר הוא באמצעות אוניה קטנה שתעגון מול חופי חיפה. אך מסתבר, כי המשרד להגנת הסביבה רוצה כנראה להפריד בין פתרון לאספקת אמוניה לכלל המשק ובין הפתרון לתעשיית הדשנים – 'חיפה כימיקלים' ומפעל 'דשנים'. לצרכנים קטנים המשרד שוקל לאשר יבוא של אמוניה באיזוטנקים ומיכלים עד כמות של 6,000 טון בשנה, ואילו לתעשיית הדשנים נבחן הפתרון של הזרמת אמוניה מאוניה ישירות למפעל.
לקראת ישיבת הממשלה, שתתקיים ביום ראשון ואמורה לדון בפתרונות המוצעים, מנסים בעלי העניין השונים להשפיע על קבלת ההחלטה. ראש עיריית חיפה, יונה יהב, פנה במכתב לשרים ומבקש מהם להימנע מלאשר את חלופה אספקת האמוניה באוניה קטנה מבלי שההשלכות שלה על סיכון תושבי מפרץ חיפה נבחנו לעומק ובשקיפות. ואילו עובדי חיפה כימיקלים פנו במכתבים לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ולראש עיריית חיפה, יונה יהב, שיאמצו את הפתרון המוצע (אוניה קטנה שתזרים אמוניה ישירות למפעל) כדי למנוע את סגירת המפעל שלדבריהם יביא לפיטוריהם של 4,860 עובדים.
שינוע ישיר של אמוניה למפעל דרך צנרת, באמצעות אוניה שתעגון ברציף ותהווה מיכל צף, מבהיר יהב, כוללת שימוש במיכל האמוניה כצינור תוך התעלמות מפסיקת כל הערכאות השיפוטיות. יהב מוסיף כי חלופה זו מתעלמת מהסיכונים הנובעים מהובלת האמוניה בים ועגינת אניות אמוניה בנמל. חלופה שלדברי יהב הוגדרה בעבר על ידי המשרד להגנ"ס כמסוכנת ולא אושרה לביצוע על ידו.
יהב: "לצערי, גם כיום ממשיך הרגולטור לשמש כזרוע של הנהלת המפעל תוך התעלמות מהסכנות שעשויות להביא עלינו אסון לאומי. נראה כי שיקולי הרווח של בעל ההון שוב עולים על שיקולי טובת הציבור ובטחונו. שימוש במיכל [כצינור] שלגביו קיים צו סגירה, קיצור הליכי תכנון ורישוי של קווי הולכה פירושם פעילות שלטונית חסרת אחריות במצב של חוסר ודאות משפטית ועובדתית".
יהב דורש מהשרים שלא לקבל כל החלטה מבלי שזו תעשה בשקיפות ובשיתוף הציבור תוך בחינה מדוקדקת וקפדנית של כלל גורמי הסיכון. "אם נפעל כך", מוסיף יהב, "נוכל להבטיח הן את בטחון הציבור והן את המשך פעילות תעשיית הדשנים בישראל".
במקביל, פנו עובדי חברת 'חיפה כימיקלים' במכתבים לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ולראש עיריית חיפה, יונה יהב, ומבקשים מהם למנוע את סגירת המפעל שתביא לפיטוריהם של 4,860 עובדים.
בפנייתם לנתניהו הם מציינים, כי כבר 3 חודשים דוממים קווי הייצור ואי קבלת החלטה מידית על פתרון לאמוניה, תוביל לפיטורי העובדים בנגב ובחיפה שיישארו ללא פרנסה. לדבריהם, חיפה כימיקלים נחשבת כיצואנית התשיעית בגודלה במדינה, התורמת להכנסות המדינה 1.5 מיליארד ₪ מדי שנה. לשם השוואה העובדים מזכירים כי גוגל שילמה לממשלת ישראל סכום של מיליארד ₪ על עסקת WAZE, באופן חד פעמי.
"בעוד מדינות אחרות מגנות בחירוף נפש על עובדיהן, לא נסלח לממשלת ישראל, שמחסלת את חיפה כימיקלים כבר חודשים, והורגת את הנגב המזרחי והפריפריה הצפונית. החובה הראשונה של מדינה נאורה לאזרחיה, היא לדאוג לתעסוקה ולא להכחיד אותה. עזרו לנו, אשרו לנו פתרון לאמוניה כאן ועכשיו!!!"
במכתבם ליהב, כותב ועד העובדים: "המלחמה תמה וכעת, כמו אחרי מלחמה, הגיעה העת לבנות, לשקם ולצמוח. אם לא ננהג בהיגיון ובאחריות לא יהיה מנוס מסגירת המפעל. זאת תהיה מכה קשה לעובדם ולא פחות לעיר חיפה שרבים מתושביה מועסקים במפעל. לכן אנו קוראים לך לסייע להביא את הסכסוך לסופו, ולאמץ את פתרונות הביניים. החלק הקשה מאחורינו. קיימת הסכמה על פתרון הקבע וגם פרק הזמן של פתרון הביניים נקבע לתקופה של שנה וחצי. כעת הכל ברור, כעת הכל מדיד".
-------------
מסמכים רלוונטיים:
---------------
קישורים רלוונטיים: