לפני חודש דיווחנו על השימוע שקיים המשרד להגנת הסביבה למפעל חיפה כימיקלים בנושא היתר הרעלים של המפעל ומיכל האמוניה בחיפה. בשימוע קבע המשרד להגנת הסביבה כי רק אם ישתכנע כי המפעל יכול להפחית בזמן קצר את הסיכונים הקיימים ממערך ייבוא האמוניה לרמה קבילה, יחודש היתר הרעלים, שיפוג ב 1 למרץ 2017.
לשם מילוי תנאי זה, המשרד דרש מהמפעל להגיש דו"ח הערכת סיכונים ואמצעים להפחתת סיכונים ולוח זמנים ליישום עד ל 1 לפברואר 2017. היום. זאת כנראה הסיבה לכך שעיריית חיפה כינסה אתמול מסיבת עיתונאים והציגה דו"ח עליו חתומים שורה של פרופסורים בראשותו של פרופ' אהוד קינן מהטכניון ואשר קובע כי "מערך יבוא האמוניה לישראל, הכולל את אניית האמוניה ומיכל האמוניה, מהווה סיכון ממשי לאסון קטסטרופלי, הצפוי להסתיים במוות ובנזקי בריאות למאות אלפי אזרחים. אמוניה הוא גז רעיל מאוד. חשיפה לריכוז של 0.5% באוויר גורמת למוות בתוך 5-10 דקות.".
ראש עיריית חיפה, יונה יהב, אמר אמש במסיבת העיתונאים: "במהלך הקריירה הציבורית שלי ניהלתי לא מעט מאבקים. בדבר אחד אין בי ספק; סילוק מיכל האמוניה המסוכן הוא לא רק המאבק הארוך והקשה ביותר – הוא גם החשוב ביותר. משום שעניינו הוא חיים ומוות של אוכלוסייה בת מיליון תושבים והסכנה היא כאן ועכשיו.
שלוש עשרה שנים של מאבק עיקש בכל הגזרות. המשפטית, הציבורית, התכנונית. שלוש עשרה שנים, לבד אל מול כל הגורמים. שלוש עשרה שנים אל מול חומות של ציניות, כחש ואטימות."
אהוד קינן הינו פרופסור לכימיה מהטכניון אשר חיבר חוות דעת באשר לסיכון הנובע מהספינה שמביאה את האמוניה למיכל האמוניה בחיפה. חוות הדעת המקורית הוגשה לבג"ץ על ידי עיריית חיפה בחודש אוגוסט האחרון בהתייחס לעתירה המתקיימת מאז שנת 2011 בעניין היתר הבניה למיכל האמוניה.
חוות הדעת המקורית של פרופ' קינן גררה חוות דעת נגדית של חברה בשם הזמט (ביוזמת חיפה כימיקלים) ותגובה של המועצה לביטחון לאומי [מל"ל] שהובילה להתנצחות בין קינן לבין הזמט והמל"ל בחודשים האחרונים.
כעת, על רקע כישלון המכרז להקמת מפעל לייצור אמוניה בדרום ועל רקע השימוע שמנהל המשרד להגנ"ס לחיפה כימיקלים, עיריית חיפה כינסה היום מסיבת עיתונאים בהם הציג ראש העיר יונה יהב יחד עם פרופ' אהוד קינן, דו"ח חדש עליו חתומים 10 פרופסורים מאוניברסיטאות בישראל ובראשם קינן.
כתב המינוי לוועדת המומחים ניתן על ידי ראש עיריית חיפה ב- 17 לינואר, בדיוק לפני שבועיים. גם בכתב המינוי ובפתח הדו"ח מודגש כי מטרת הוועדה לגבש חוות דעת מומחים מקצועית ואובייקטיבית וכי לשם כך חברי הוועדה לא קיבלו שכר כלשהו או טובת הנאה אחרת.
יחד עם זאת, קשה להתעלם מכך שעמדת עיריית חיפה בדבר העתקת מיכל האמוניה ידועה וכי לא קשה היה לנחש מראש את רוח מסקנות הדו"ח בראשותו עומד פרופ' קינן שכתב חוות דעת מפורטת עבור העיריה חצי שנה קודם לכן. מן הראוי היה לציין זאת בדו"ח הוועדה.
אם נניח בצד את הדיון בשאלת האובייקטיביות, הרי שיש פה דו"ח מקיף ומפורט העוסק בסוגיה ובחלופות השונות והוא בוודאי ישמש את מקבלי ההחלטות בבואם לבחון את הנושא.
חברת הזמט, המתמחה בין השאר בניהול סיכונים מחומרים מסוכנים חיברה חוות דעת נגדית לאותה חוות דעת מקורית של קינן שהוגשה לבג"ץ. חוות הדעת של הזמט, שנכתבה ביוזמת חיפה כימיקלים, מנתחת את חוות הדעת המקורית של קינן וקובעת כי "הנחות היסוד של מחבר חוות הדעת והקביעות בהן הוא השתמש נמצאו כלא מבוססות" וגם כי "הסיכון המתואר בחוות הדעת הינו מופרז מאוד בהשוואה לסיכון המוערך על ידי שימוש במודלים מקובלים ובשיטות הערכת סיכונים מקובלות.... לא ניתן להתבסס על חוות הדעת בכל הנוגע לתרחישי הסיכון הנטענים מאוניית האמוניה."
הדברים האלה המשיכו לכדי חליפת חוות דעת נגדיות בין הצדדים שהתפתחו אף לכדי התנצחות אישית בין הצדדים.
גם כאן, מן הראוי היה לרשום בחוות הדעת מי הזמין/מימן אותה.
תא"ל (מיל) צוק-רם זאב, סגן ראש המועצה לביטחון לאומי [מל"ל] שלח גם הוא לעיריית חיפה התייחסות לחוות הדעת המקורית של קינן בבג"ץ בה נאמר כי: "הסיכוי להתרחשות אירוע קיצוני כמו שמתואר בחוות הדעת של פרופ' קינן לאירוע "פתע-פתע" הינו בסבירות נמוכה מאוד." עוד הוא ציין כי "תרחיש של פגיעה באניית האמוניה המתדלקת תהיה אכן קשה יותר מאשר פגישה במיכל האמוניה שבמפרץ חיפה. יחד עם זאת, יש למדינת ישראל מנגנון להסדרת כניסתה."
גם עמדת המל"ל זכתה לתגובה מפורטת של פרופ' קינן במסגרת הדיונים בבג"ץ. בנוסף, הדו"ח של וועדת המומחים בראשות פרופ' קינן, מתייחס גם הוא לעמדת המל"ל, אם כי לא מוזכר בהם השם של המל"ל במפורש אלא כ"גורמי ביטחון".
ראש עיריית חיפה, יונה יהב, ציין היום בדבריו כי: "למה הזמנתי בעצם את הדו"ח הזה? (של וועדת המומחים). כי לאחרונה קיבלתי חוות דעת מהמל"ל (זרוע ממשלתית להזכירכם) הטוענת שהמיכל הזה תמים, ביקשתי מאנשיי לבדוק מי כתב את חוות הדעת הזו, מי עומד מאחורי ההמלצה להשאיר כאן את המיכל? להפתעתי גיליתי כי מי שהכין את הדוח שהמל"ל השתמש בו היא חברת "חיפה כימיקלים", בעלת המפעל!"
בדבריו, מתכוון יהב ככל הנראה לחוות הדעת של חברת הזמט.
אם נניח בצד את האינטרסים והמחלוקות האישיות בין כותבי חוות הדעת והדו"חות השונים, הרי שיש כאן דיון מקצועי מקיף ומפורט בסוגיה, כאשר הצדדים השונים משקיעים זמן רב בלימוד וחקר הנושא והצעת חלופות ופתרונות שונים. דיון מסוג זה יכול לתרום רבות לתהליך קבלת ההחלטות.
כמו כן, התהליך מדגים עד כמה הדברים אינם חד משמעיים ועד כמה עבודתם של מקבלי ההחלטות מורכבת.
מחיפה כימיקלים נמסר: "ראש עירית חיפה, יונה יהב, מטעה במכוון את הציבור ועושה שימוש ציני בדו״ח שמסקנותיו כבר נדחו ונפסלו כליל על-ידי גורמי הביטחון האמונים על הטיפול במיכל האמוניה. עוד נמסר כי יהב יודע היטב שפרופ׳ קינן, העוסק בכימיה, מעולם לא ערך בדיקת סיכונים משמעותית והוא נשען על בדיקה שנעשה לפני למעלה מ-40 שנה ושאינה רלוונטית למצב כיום.
מהחברה נמסר עוד כי ״לצערנו בוחר יהב לזרוע בהלה מיותרת בציבור ובמקום לשמש מנהיג הוא בוחר להלך אימים על תושבי חיפה והאיזור על מנת להסיט את תשומת הלב הציבורית מחוסר התפקוד שלו בתחומים העירוניים ומהתשתיות העירוניות המצויות בקריסה. עדיף לו לראש העיר שישקיע את זמנו בשיפור מערכות החינוך והרווחה הכושלות, יתמקד בשיפור התשתיות, וינסה לפעול לשיפור המצב הסוציו-אקונומי בעיר, מאשר למלא את יומו ביצירת פרובוקציות שקריות״.
עוד נאמר כי מכל האמוניה במפרץ חיפה הוא הבטוח מסוגו בעולם, וכי החברה ממלאת בדקדקנות את הוראות גורמי הביטחון האמונים על שמירת בטחון הציבור בשגרה ובחירום.״
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "עמדת המשרד להגנת הסביבה היא כי, גם בשגרה וגם בחירום, רמת האיומים שמייצרים מפעל האמוניה ואספקת האמוניה, באמצעות האונייה, לתושבי מפרץ חיפה לא מצדיקה את קיום המפעל במפרץ. על כן, מפעל האמוניה צריך לעבור ממפרץ חיפה."
מעמותת צלול נמסר: "עמותת צלול מתריעה מזה שנים על הסכנה הגדולה שמיכל האמוניה מהווה. התעלמות גורמי הביטחון מהסיכון העצום הוא שערוריה שמקבילה למחדלי ביטחון מוכרים כמו מנהרות החמאס ומחדל מלחמת יום הכיפורים. הכתובת על הקיר ועל האחראים לעשות את עבודתם ולדאוג להעיף את מיכל האמוניה ממפרץ חיפה ולהפסיק יבוא אמוניה באניות לישראל. ׳צלול׳ דורשת מראש הממשלה ומשר הביטחון אביגדור ליברמן, ליטול אחריות ולהביא לסגירת המיכל לפני האסון״
מחברת הזמט נמסר: "הזמט היא חברת הנדסה העוסקת מעל ל 30 שנה בתכנון מערכות להפחתת סיכונים בתעשיה הכימית. בין מגוון לקוחותינו גם חברת חיפה כימיקלים, ומפעלים וחברות אחרים. הערכת הסיכונים שלנו מבוססת על חישובים תרמודינמיים ועל עקרונות ידועים ומוכרים בפיסיקה ובהנדסה. אנחנו נשמח להשאיר גם את הדיון הנוכחי באמוניה על בסיס מקצועי בלבד כפי שעשינו עד כה."
-----
קישורים רלוונטיים:
עורכי דין בתחום המשפט הסביבתי:
חברה | איש קשר | טלפון | מייל |
---|---|---|---|
ליפא מאיר ושות'- עורכי דין | ד"ר ציפי איסר-איציק | 072-3718653 | Lipameir@infospot.co.il |
לאינדקס הספקים>> |