מדוע אלפי דגים מתו בנחל הירקון?
אירוע סביבתי גרם לתמותה של דגים רבים בנחל איילון שזרמו במורד נחל הירקון. מה גרם לאירוע התמותה? מי האחראיים? איך נמנע נזק אקולוגי גדול יותר? הפרטים לפניכם
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 18/7/2016

ביום שבת האחרון אירוע סביבתי גרם לתמותת דגים רבים בנחל איילון שזרמו במורד הזרם לנחל הירקון.

פרטי המקרה

על פי עמותת צלול, במסגרת העבודות להקמת הרכבת הקלה בתל אביב, חסמה חברת נת"ע את נחל האילון בקטע שליד גשר ההלכה (בסמוך לבניין של האדריכל פיבקו). למרות שהחברה קיבלה הוראות מרשות הניקוז להעביר את הדגים מצד אחד של החסימה לצדה השני, היא כנראה לא עשתה זאת. כתוצאה מכך הדגים שנלכדו במעלה הנחל מתו ממחסור בחמצן ובשל הטמפרטורה הגבוהה של המים.

רק לאחר שהתברר מצבם של הדגים, החסימה הוסרה כתוצאה מכך אלפי דגים נשטפו במורד הנחל וחלקם הגיעו עד לים. לאחר שהתבררה הכמות הגדולה של הדגים המתים החלו הקבלן ורשות הנחל באיסופם כדי שלא יגרמו לנזק אקולוגי גדול יותר.

התייחסויות

עמותת צלול דורשת מהמשרד להגנת הסביבה ומרשות הניקוז ירקון, שאישרה את העבודות, לפתוח מיד בחקירה כדי לבדוק מדוע לא בוצעו הפעולות להגנה על הדגים והאם קיימת כאן רשלנות של הקבלן המבצע את העבודות. עמותת צלול דורשת מהמשרד להגנת הסביבה לפתוח בחקירה דחופה כדי למצוא את הסיבה לתמותת הדגים, להעניש את האחראים וכדי למנוע את המקרה הבא. עוד דורשת צלול מהמשרד להגנת הסביבה ומרשות הניקוז לפקח על החסימות המתוכננות בנחל כדי למנוע את המקרה הבא.

תגובת נת״ע: "מבדיקה ראשונית של חברות סולל בונה ו- crtg הסינית בשיתוף הרשויות השונות, עולה כי תמותת הדגים שארעה נגרמה משילוב של רידוד המים והחום הקיצוני ששרר באותו יום. עם קבלת ההודעה על המפגע נשלחו צוותים שניקו את הנחל תוך זמן קצר. העבודות באתר הופסקו עד לאחר סיום בירור והפקת לקחים על מנת למנוע הישנות מקרים כאלה."

תגובת רשות נחל הירקון: "תמותת הדגים התרחשה בנחל איילון במהלך סוף השבוע ונבעה מעבודות סמוכות של חברת נ.ת.ע. מדובר בדגי ים מסוג בורי ולא לבנון. בעקבות הודעה ממוקד 106 של תל אביב יפו והודעה של שיט ממועדון השייטים, סייר בשבת בבוקר אקולוג הרשות, יונתן רז, לאורך הנחל והגיע למקור הבעיה. כאמור, מקור התמותה באפיק נחל איילון, כאשר מאות דגים מתים הגיעו עם הזרם גם לנחל הירקון. ביומיים האחרונים מתבצע איסוף של הדגים המתים שהגיעו לירקון והקבלן שעובד בנחל איילון מטפל באיסוף באזורו. במקביל, מתבצעת חקירה של המשרד להגנת הסביבה מול קבלן העבודות. רשות נחל הירקון סייעה לרשות הניקוז, שבתחומה מתבצעת העבודה, במתן הנחיות לקבלן לביצוע פעולות שיצמצמו את האפשרות לתמותת דגים, ושאם היא מתרחשת, שהדגים לא יתפזרו. לטווח הארוך לא ידוע על נזק לנחל הירקון. האירוע ממשיך להיבדק ונעדכן בהמשך במידת הצורך."

לדברי אקולוג הרשות, יונתן רז, שסייר באזור, מספר: "בנחל איילון מבוצעות עבודות הנדסיות בתיאום ובהיתר. קבלן העבודות ההנדסיות היה אמור לנקוט פעולות מסוימות על מנת למנוע תמותת דגים כתוצאה מעבודותיו באפיק נחל איילון. ככל הנראה הקבלן לא נקט בפעולות שהיו אמורות למנוע תמותת הדגים, אשר החלה ביום שישי. ביום שבת בבוקר, בסביבות השעה 9-10, ראיתי את הדגים המתים וחיפשתי את מקור התמותה, לאורך הירקון לכיוון הים ולמעלה איילון, שם סמוך לאתר עבודות מתו עשרות אלפי דגים. אנחנו ברשות מעסיקים שישה פועלים בסירות אשר אחראים לאיסוף הדגים בתחומנו. בשעות אלו אוספים לנחל הירקון את הדגים שנותרו בחיים." 

----------------

קישורים רלוונטיים

  1. זיהום שפכים בנחל הירקון, 23.02.2016
  2. זיהום ים ונחלים | infospot