דיגום וניטור ארובות ואוויר

דיגום וניטור ארובות ואוויר
נדרשתם לבצע ניטור או דיגום של האוויר? מה ההבדל בין ניטור ארובות לדיגום ארובות? מה זה דיגום סביבתי באוויר הפתוח? מי רשאי לבצע את הדיגום והניטור? היכן מפורסמים הנתונים? כמה זה עולה ומי מציע את השירותים?
  • מאת: מערכת infospot
  • עודכן בתאריך: 01/1/2020

יש מספר סוגים של ניטור ודיגום של איכות האוויר (מדידת ריכוז המזהמים באוויר), בין אם זה מבוצע בארובה או באוויר הפתוח.

מה ההבדל בין ניטור לדיגום אוויר?

דיגום אוויר הוא לקיחת דוגמא של האוויר בזמן ומקום מסוימים לצורך מדידת ריכוז המזהמים הרלוונטיים לבדיקה.

ניטור אוויר הוא מדידה קבועה ומתמשכת של האוויר במקום מסוים לשם מדידת ריכוז המזהמים הרלוונטיים לניטור.

כלומר ההבדל העיקרי בין השניים, הוא משך המדידה.

מה ההבדל בין מדידה באוויר הפתוח לבין מדידה בארובה?

הן הדיגום והן הניטור יכולים להתבצע בנקודה מסוימת באוויר הפתוח או בארובה. כך שיש 4 סוגים של ניטור/דיגום אוויר:

  • ניטור איכות אוויר פתוח: מבוצע באמצעות תחנות ניטור נייחות או ניידות המודדות לאורך זמן את ריכוז המזהמים באוויר בנקודה בה הן מוצבות. בישראל קיים מערך ניטור איכות אוויר לאומי עם למעלה מ- 140 תחנות ניטור המופעלות על ידי גופים שונים. נתוני הניטור מועברים לתצוגה מרוכזת באתר המשרד להגנת הסביבה. אך גם רשויות מקומיות וגופים פרטיים מבצעים ניטור איכות אוויר.
    לפרטים נוספים על ניטור איכות אוויר פתוח
  • דיגום סביבתי באוויר הפתוח: הדיגום הסביבתי באוויר הפתוח משלים את תחנות ניטור איכות האוויר ומאפשר מדידה של ריכוז מזהמים שלא נמדדים בתחנות הניטור ומדידה של ריכוז המזהמים בנקודות בהן לא מוצבת תחנת ניטור. גם המשרד להגנת הסביבה, גם המפעלים וגם גורמים פרטיים מבצעים דיגום סביבתי.
    לפרטים נוספים על דיגום סביבתי
  • דיגום אוויר מארובות: דיגום ארובות משמש את המשרד להגנת הסביבה בבדיקות פתע ואילו מפעלים נדרשים לבצע דיגום ארובות תקופתי וגם מבצעים דיגום ארובות לצרכים שלהם.
    לפרטים נוספים על דיגום ארובות
  • ניטור רציף בארובות: כ – 70 מפעלים בישראל בהם כ - 170 ארובות, מחויבים בניטור רציף של הארובות על פי הוראות היתר הפליטה לאוויר. נתוני הניטור הרציף של הארובות השונות, משודרות בזמן אמת למשרד להגנת הסביבה או לאיגודי ערים לאיכות הסביבה שם ניתן לצפות בהם.
    לפרטים נוספים על ניטור רציף בארובות

מי נדרש לבצע ניטור או דיגום של אוויר?

בכל הנוגע לארובות, מפעלים רלוונטיים נדרשים לבצע ניטור רציף של ארובות, ודיגום ארובות. גם המשרד להגנת הסביבה מבצע בעצמו דיגום ארובות.

בכל הנוגע לאוויר הפתוח, מגוון גורמים מבצעים ניטור או דיגום של איכות האוויר, בין אם זה המשרד להגנת הסביבה, רשויות מקומיות, מפעלים וגורמים פרטיים ועוד.

מי רשאי לבצע דיגום או ניטור של אוויר

לכל סוג מדידה יש הסמכה משלה, כולל הסמכה שונה למדידת ריכוז של מזהמים שונים. רק דיגום שמבוצע על ידי דוגם מוסמך ונשלח לאנליזה במעבדה מוסמכת תוך כדי הקפדה על שרשרת המשמורת בעת שינוע הדגימה. כנ"ל לגבי ניטור באוויר הפתוח או ניטור בארובה – רק על ידי ספק מוסמך ומעבדה מוסמכת.

טיפים לבחירת ספק לביצוע דיגום או ניטור של אוויר

חריגה מערכי סף של פליטות לאוויר במפעלים יכולה להוביל לצווי סגירה, עיצומים כספיים של מאות אלפי ₪ ואף אישום פלילי. ביצוע לקוי של ניטור או דיגום איכות אוויר יכול להוביל לפסילת נתוני המדידה, מסקנות שגויות ובזבוז משאבים מיותר. לכן חשוב לבחור ספק אמין, מוסמך ומנוסה על פי ההמלצות הבאות:

  1. הסמכה ודרישות סף מקצועיות לניטור/דיגום אוויר: חובה לוודא שלספק יש את ההסמכות הנדרשות ושהן בתוקף.
  2. ניסיון: לוודא כי הספק מנוסה בביצוע הניטור/הדיגום המבוקשים.
  3. המלצות: לבקש לדבר עם 2-3 נציגים של חברות שעברו תהליך דומה עם הספק.
  4. לוחות זמנים: לבקש התחייבות ללוחות זמנים.
  5. סיום ההתקשרות: במידה והמדידה מבוצעת כחלק מתהליך הדורש אישור של הרשויות לדו"ח הבדיקה, יש לוודא שההתקשרות לא מסתיימת לפני קבלת אישור הדו"ח על ידי הגוף הרלוונטי (ולא מסתיימת עם הגשת הדו"ח ללקוח).

ספקים מומלצים לטיפול בזיהום אוויר:

 
 
 
 

----------

לעמוד הבא: דיגום סביבתי באוויר הפתוח >> 

דיגום וניטור ארובות ואוויר

אנשי מפתח
ספריית מסמכים
מילון מונחים