עיריית חיפה רוצה לבטל את רשיון העסק של תש"א שטרם התקינה מערך ניטור איכות אוויר
עיריית חיפה זימנה את חברת תש"א לשימוע כדי לבחון את ביטול רישיון העסק שלה בטענה שהפרה את היתר הרעלים כיוון שלא התקינה מערכת לניטור זיהום אוויר על גדר חוות הדלקים בקריית חיים. תש"א טוענת שהמערכת מיותרת כיוון שהמתחם מיועד להריסה ופינוי בקרוב
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 29/6/2025

עיריית חיפה זימנה את החברה הממשלתית תש"א (תשתיות אנרגיה) לשימוע, שיתקיים היום, כדי לבחון את ביטול רישיון העסק שלה בטענה שהיא הפרה את היתר הרעלים בכך שהיא הפסיקה את תהליך הקמת מערך ניטור זיהום האוויר על הגדר מסביב לחוות מכלי הדלק בקריית חיים.

בחברת תש"א טוענים מנגד כי הם השהו את הקמת מערך ניטור האוויר בשל ההריסה והפינוי המדורג הצפוי של המתחם, שתחילתו בפינוי של 9 מכלי אחסון הנפט הסמוכים ביותר לבתי מגורים בקריית חיים, במסגרת ההסכם שנחתם עם עיריית חיפה לפני כשנה. לפי ההסכם, העבודות היו אמורות להתחיל לפני כחצי שנה, אך לפי שעה הן טרם התחילו.

לפי מסמך של תש"א, בחודש פברואר השנה הגישה החברה בקשה (בפעם השנייה) לבטל את דרישת המשרד להגנ"ס להקים מערכת ניטור איכות אוויר על גדר חוות מכלי הדלק, ואולם נכון לתחילת שבוע שעבר, תשובת המשרד לבקשה טרם התקבלה. בחברת תש"א מציינים שבהתאם להנחיית המשרד להגנ"ס החברה עורכת פעם בשבועיים בדיקות ניטור אוויר מסביב לגדר וכי ב-4 השנים שהחברה ממתינה להיתר בנייה מעיריית חיפה להקמת מערך הניטור, לא התגלו ממצאים חריגים באותן בדיקות.

תגובת חברת תש"א בסוף הכתבה.


כתבות רלוונטיות:

  1. הסכם היסטורי לפינוי מדורג של חוות מכלי הדלק בקריית חיים, שהוקמה לפני כ-90 שנה, 19.8.2024
  2. צו להפסקת פעילות חוות מיכלי הדלק הממשלתית במפרץ חיפה, 27.06.2024
  3. עיריית חיפה שללה את רישיון העסק של חוות מיכלי הדלק, 8.5.2024
  4. רמ"י נגד האוצר: גוררים רגליים בכוונה ומעכבים את פינוי בזן ופיתוח מפרץ חיפה, 23.6.2025
  5. איך עיכבה המלחמה את התוכנית לפיתוח מפרץ חיפה?, 28.02.2024
  6. למידע נוסף על איכות הסביבה במפרץ חיפה | infospot

עיכוב בפינוי חוות מכלי הדלק בקריית חיים

כפי שדיווחנו, לפני כמעט שנה חתמו עיריית חיפה וחברת תש"א על הסכם היסטורי לפינוי מדורג של חוות מכלי הדלק בקריית חיים שהוקמה לפני כ-90 שנה. ההסכם נחתם כאשר ברקע עיריית חיפה ניהלה הליך משפטי כנגד תש"א בדרישה להפסיק את הפעילות באתר.

לפי ההסכם, בשלב הראשון, בתוך 6 חודשים ממועד החתימה על ההסכם, ייהרסו ויפונו 3 מיכלים. בשלב הבא, בתוך 12 חודשים ממועד החתימה על ההסכם ייהרסו 4 מיכלי דלק נוספים, ולבסוף, בתוך 30 חודשים ממועד החתימה על ההסכם, ייהרסו 2 מיכלי הדלק הנותרים בשורה הסמוכה לקריית חיים. מדובר על שורה של 9 מיכלים הקרובה ביותר לבתי מגורים בקריית חיים. ההסכם קובע כי 33 המיכלים הנוספים, יפונו בהמשך, במסגרת ההיערכות הממשלתית לקראת הפסקת הפעילות של המפעלים הפטרוכימיים במפרץ חיפה.

נכון להיום, כמעט שנה לאחר ההסכם, טרם החלו העבודות להריסה ופנוי של המיכלים. בתש"א אומרים שהם מנסים לקדם את הנושא, אך מתעכבים בשל בירוקרטיה בתהליך קבלת היתר ההריסה. גם עיריית חיפה מודה שמדובר בתהליך מורכב שתלוי בגורמים חיצוניים. אך איגוד ערים מפרץ חיפה טוען כי על תש"א להגיש צו עיכוב ביצוע בגין העיכובים.

פינוי חוות מכלי הדלק בקריית חיים וניקוי הקרקעות המזוהמות, אמור לשחרר 900 דונם להקמת שכונת מגורים הכוללת 15,000 דירות בקרבת חוף הים.

עיכוב בפינוי בזן, התקדמות במו"ם לפינוי מפעל 'דשנים'

פינוי חוות מכלי הדלק של תש"א הוא חלק מהתוכנית לפיתוח מפרץ חיפה שבמסגרתו תופסק פעילות התעשייה הפטרוכימית במפרץ. אלא שיישום התוכנית נתקל בלא מעט קשיים.

רק בשבוע שעבר דיווחנו על מכתב חריג של מנהל רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לשר האוצר שבו טען כי אגף התקציבים במשרד האוצר גורר בכוונה רגליים בכל הנוגע לפינוי בזן ומעכב למעשה את התוכנית לפיתוח מפרץ חיפה כולה. במכתבו ביקש מנהל רמ"י את התערבות שר האוצר בקידום המו"ם לפינוי מתחם בזן.

במקביל, נציגי רמ"י אמרו שהמו"מ שרמ"י מנהלת עם ICL (כיל) לפינוי מפעל 'דשנים' ממפרץ חיפה, שגם הוא חלק מתוכנית הפיתוח של מפרץ חיפה, מתקדם ולאחרונה נערכו כמה פגישות בין הצדדים.

עיכוב בתוכנית לפיתוח מפרץ חיפה

 כפי שדיווחנו לפני כ-3 חודשים, מדוח שפרסמה המינהלת לפיתוח מפרץ חיפה במשרד רה"מ על התקדמות תוכנית העבודה לפיתוח מפרץ חיפה, עולה כי תאריך היעד להפסקת הפעילות של התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה נדחה בשנה – לסוף שנת 2030.

למרות זאת, ראשי המינהלת הצהירו כי הם רואים חשיבות עליונה בקיצור בחזרה של לוחות הזמנים לסוף שנת 2029.

אותו דוח הציג בין היתר את לוחות הזמנים המעודכנים ומנה 3 צווארי בקבוק עיקריים, שלושתם קשורים להיערכות משק האנרגיה להפסקת הפעילות של בזן, והמעבר מייבוא ואחסון נפט גולמי, לייבוא ואחסון תוצרי זיקוק (תזקיקים, ביוטמן, גפ"מ, קונדנסט). צווארי הבקבוק הם: הקמת אתר אחסון תזקיקים בצפון, הקמת אתר אחסון גפ"מ בצפון והקמת מקשר ימי לייבוא גפ"מ בצפון.

התייחסויות

מחברת תש"א נמסר: "מצער להיווכח שבתקופת מלחמה, בוחר ראש עיריית חיפה את דרך הפופוליזם במקום את דרך השכל הישר. הרי רק לפני שבוע הצליחו הטילים האירנים לפגוע בבית הזיקוק חיפה – בזן, פגיעה אשר יש בה כדי להשליך על פעילותו התקינה של משק האנרגיה במדינת ישראל. כעת מבקש ראש העירייה לפגוע במו ידיו בפעילותה של חברת תשתיות אנרגיה שחשיבותה היא אסטרטגית למדינת ישראל בימי שלום לא כל שכן בעת מלחמה, בה לרציפות אספקת תזקיקי הנפט ישנה חשיבות עליונה למשק כולו ולצה"ל בפרט.

ככלל, מתקני האחסון של חברת תשתיות אנרגיה בנויים על-פי התקנים הבינלאומיים הנהוגים בתעשיית הנפט ומופעלים בהתאם להנחיות הרגולציה המחמירות ביותר בכל הקשור לבטיחות וכיבוי אש, איכות סביבה, תפעול, תחזוקה, ובנייה.

עורכי דינה של תש"א, אשר ניסו לדחות את הזימון לשימוע, ציינו במכתבם אל העירייה כי בזימון נפלו פגמים מינהליים בסיסיים, אשר פוסלים את תקינות ההליך מיסודו – פגמים של היעדר תום-לב, שרירות-לב, חוסר הגינות ופעולה מתוך מטרות זרות ופסולות, כאשר מתוך כלל נסיבות העניין ברור כי אין ביסוד הזימון כוונה לקיים הליך של שימוע אמיתי, תוך האזנה לטיעוני הצד האחר 'בלב פתוח ובנפש חפצה'".

מעיריית חיפה נמסר: "פינוי מכלי תש"ן הוא יעד מרכזי, וראש העירייה יונה יהב פועל בנחישות לקידומו. מדובר בהליך מורכב הדורש אישורים מגורמים חיצוניים כמו משרד הבריאות, רשות הכבאות ופיקוד העורף. מרבית הדרישות כבר מולאו, והעירייה דוחפת להסרת חסמים ולהאצת ההליכים. עם זאת, בכל הנוגע לבטיחות הציבור ושלומו – לא תהיה פשרה".

מאיגוד ערים אזור מפרץ חיפה להגנת הסביבה נמסר: "ההחלטה החד-צדדית של תש"א שמערך הניטור מיותר, לא מקובלת עלינו כלל וכלל. תש"א לא קיבלה לכך אישור, לא מהמשרד להגנת הסביבה, לא מעיריית חיפה, לא מהוועדה המקומית ולא מהאיגוד. עמדת האיגוד היא שכיוון שהריסת המכלים עלולה לגרום לזיהום אוויר, אזי על אחת כמה וכמה חובה להקים את מערך הניטור באופן מיידי ועל כן השימוע שאליו זומנו נציגי תש"א, מוצדק וראוי.

ולגבי העיכוב בפינוי המכלים, גם אם חלק מהביורוקרטיה שמעכבת את הפירוק קשורה לגורמים אחרים (המשרד להגנ"ס, הוועדה לשמירה על הסביבה החופית, הוועדה המקומית ואחרים), על תש"א להגיש צו עיכוב ביצוע בגין האיחורים הללו".


ספקים מומלצים לטיפול בזיהום אוויר וגזי חממה:

חברה איש קשר טלפון מייל
איירלאב - בדיקות אוויר אהוד רועה 054-9360352 airlab@infospot.co.il
ESE דניאל צוקרמן 072-3941570 ese@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>