המשרד להגנ"ס פרסם מסמך הנחיות ובו הוא קורא לכל בעלי בתי הבד שטרם הצטרפו לעבודה בשיטת פיזור העקר (נוזל המכיל את פסולת תהליך הפקת שמן זית) להתחיל לעשות כן. במסמך מפורטים הנזקים הנגרמים מהזרמת העקר בנקודה אחת במקום פיזורו על פני שטח נרחב. בין הנזקים הסביבתיים האפשריים: זיהום מי תהום, נזק למערכות הביוב ומפגעי ריח. כזכור, לפני מספר שנים זוהמו כ-15 מיליון מ"ק מי תהום בנחל אכזיב בגליל המערבי.
לפני מספר חודשים דיווחנו על פעילויות האכיפה של המשטרה הירוקה בבתי בד במחוז צפון. במהלך שנת 2013 נערכו ביקורות ב-222 בתי בד בסך הכל, בעקבותיהם הוצאו 9 מכתבי אזהרה, נפתחו 5 תיקי חקירה, ניתנו 5 קנסות והוגשו 3 כתבי אישום באשמת הזרמת עקר.
במסמך ההנחיות החדש מפרט המשרד להגנ"ס על המקומות בהם מותר לפזר עקר, כגון שדות חקלאיים, מטעים בין שורות העצים, במחצבות ועל דרכי כורכר, ומסביר היכן וכיצד לא מומלץ לשפוך את העקר. בין היתר אין לשופכו ב: מקום אחד, על כביש אספלט, וואדיות ונחלים, בשטח קק"ל ללא אישור מנהל היער או על גידולים וקרוב לעצים. כמו כן, אין לשפוך עקר בלי הדרכה ראשונית מטעם המשרד להגנ"ס.
בהמשך המסמך ניתנות הוראות כיצד לפזר את העקר (בצורה שווה בשטח, בעזרת לוח פיזור או צינור מחורר ועוד) ולבסוף מצויינות הסיבות שבגללן טוב לפזר עקר.
---
קישורים רלוונטיים: