עיריית ראשון לציון, פרסמה לאחרונה דו"ח אחריות עירונית (כמו דו"ח אחריות תאגידית), אשר מסכם בין השאר את הביצועים והיעדים הסביבתיים של העירייה לשנות הפעילות 2013-2014. זו הפעם השלישית שראשון לציון מפרסמת דו"ח כזה, ולמיטב ידיעתנו, היא הרשות המקומית היחידה בישראל שעושה כן.
בסדרת כתבות בתחום האחריות התאגידית שפרסמנו לאחרונה, למדנו כי בישראל מתפרסמים כ- 20 דו"חות אחריות תאגידית מדי שנה, וכי המספר הזה נמצא בגידול איטי מאוד, אם בכלל. ענינו על השאלה האם כדאי לחברה לפרסם דו"ח אחריות תאגידית? ובדקנו את מגמות החקיקה בתחום.
מרבית הדו"חות נערכים על פי מתכונת הדיווח הבינלאומית המקובלת GRI – Global Reporting Initiative. כך גם הדו"ח של עיריית ראשל"צ, שנערך במתכונת המתקדמת GRI-G4. זהו דו"ח האחריות העירונית השלישי(!) שהעירייה מפרסמת. הראשון פורסם עבור שנת הפעילות 2011, השני עבור שנת הפעילות 2012 וכעת פורסם דו"ח עבור השנים 2013-2014.
ראשון לציון נוסדה בשנת 1882 בתור מושבה, הפכה למועצה מקומית ב- 1922 והוכרזה כעיר ב- 1950. ראשון לציון היא העיר הרביעית בגודלה אחרי שלוש הערים הגדולות: ירושלים, תל אביב וחיפה. בסוף 2014 מנתה אוכלוסיית ראשון לציון 240,627 נפש, גידול של 1.3% לעומת שנת 2013.
ראשון־לציון שייכת לפורום 15 הערים העצמאיות בישראל ומחוייבת לחזון הסביבתי של הפורום בכל הקשור להתמודדות עם השלכות שינוי האקלים והפחתת פליטות של גזי חממה. התמודדות זו נעשית באמצעות התייעלות אנרגטית, בנייה ירוקה וקידום אלטרנטיבות תחבורתיות. בנוסף, ראשון־לציון זכתה בפרס "העיר הירוקה" לשנת 2014 במסגרת התערוכה הבינלאומית "קלינטק". התחרות בוחנת 11 קריטריונים מרכזיים: התייעלות אנרגטית והפחתת פליטות גזי חממה, מיחזור והפרדת פסולת, מים ושפכים, עידוד השימוש בתחבורה ציבורית, בנייה ירוקה, גינון, חינוך סביבתי, חזות פני העיר, מסחר ותעשיה ירוקים, טיפוח שטחים ציבוריים וטבע עירוני וניהול עירוני בר קיימא. תהליך הבדיקה והמיון מתבצע על ידי ועדת מומחים.
לפניכם הניתוח של infospot לביצועים הסביבתיים של עיריית ראשל"צ, כפי שהם עולים מדו"ח האחריות העירוני. כרגיל, אנו מסקרים רק את הביצועים הסביבתיים התפעוליים (צריכת מים, צריכת אנרגיה, טיפול בשפכים, טיפול בפסולת ופליטות לאוויר).
בדו"ח האחריות העירונית, עיריית ראשל"צ מדווחת על כמות הפסולת שפונתה לתחנת המעבר ולהטמנה, לפי חלוקה לזרמי פסולת שונים. כמו כן מצוין כמויות הפסולת שנשלחה למיחזור. במרבית זרמי הפסולת ניתן לראות עלייה בכמות הפסולת בין השנים 2013-2014, נתון לא מפתיע בהתחשב בכך שחל גידול אוכלוסייה בשנים אלה. אך היות ולא הוצג מדד סגולי המשקלל את השינוי בכמות יצרני הפסולת בעיר (תושבים, עסקים וכו'), קשה לדעת האם מדובר בשיפור או לא.
*ניתן להגדיל בלחיצה. מקור: דו"ח אחריות עירונית ראשל"צ
*ניתן להגדיל בלחיצה. מקור: דו"ח אחריות עירונית ראשל"צ
בדו"ח מפורטת צריכת המים החל משנת 2010 ועד שנת 2014 תוך חלוקה לצריכת המים במוסדות הרשות המקומית, מי נגר עילי, צריכה במגורים ובגינון ציבורי ברשות המקומית.
צריכת המים למגורים מהווה כ 80% מכלל צריכת המים בעיר וניתן לראות בה מגמת עלייה קבועה.
*ניתן להגדיל בלחיצה. מקור: דו"ח אחריות עירונית ראשל"צ
מקור: דו"ח אחריות עירונית ראשל"צ
על פי דו"ח האחריות העירונית, בכדי לנהל את תחום צמצום צריכת החשמל, בוצע סקר אנרגיה, שבחן את תאורת הרחוב בהיותה חלק ניכר מצריכת החשמל העירונית מתוך מטרה למצוא פתרונות למעבר לתאורה חסכונית.
מהלכים נוספים שננקטו לחסכון בצריכת החשמל:
לא דווחה צריכת האנרגיה.
בדו"ח האחריות העירונית מפורטת צריכת הדלקים של רכבי העירייה עבור השנים 2013-2014, ניתן לראות עלייה בצריכת הבנזין וירידה בצריכת הסולר.
כמו כן, מפורטת פליטת גזי החממה מרכבי העירייה עבור השנים 2011-2014. ניתן לראות שישנה עלייה בפליטת גזי חממה מרכבי העיריה עם השנים, אך לא נתון מספר רכבי העירייה, ייתכן ועלייה בפליטת גזי החממה נובעת מעלייה ממספר רכבי העירייה.
מקור: דו"ח אחריות עירונית ראשל"צ
כפי שציינו, ראשון לציון הינה העירייה הראשונה שמפרסמת דו"ח אחריות עירונית! בנוסף, זהו הדו"ח השלישי שהעירייה פירסמה, ואפילו בהשוואה למגזר העסקי, מעטות החברות במגזר העסקי שפרסמו עד כה 3 דו"חות ועל כך מגיע לעירייה הערכה.
ראוי לציון התייחסות לצי הרכב העירוני (צריכת דלק ופליטות גזי חממה מהרכבים). צי הרכב לרוב לא זוכה להתייחסות בדו"חות מסוג זה במגזר העסקי.
למרות הראשוניות והיקף הדיווח המרשים, בלט בהיעדרו דיווח של מדדים סגוליים, ביצוע ביחס למדד תפוקה (מספר בתי האב, כמות בתי העסק, אזורי התעשייה ועוד). ללא נתונים אלו קשה להעריך באם ישנו שיפור במדדים.
------
קישורים רלוונטיים