לאחרונה פורסמה החלטת בג"צ בעתירה של עמותת "צלול" נגד הממונה על ענייני הנפט במשרד התשתיות הלאומיות האנרגיה והמים בנושא ערבויות לקידוחי נפט. ההחלטה דורשת ממשרד האנרגיה להשיב תוך 45 יום האם מותר לו להפחית את גובה הערבויות מתחת לסכום הערבות המזערי, כפי שפרסם לאחרונה בהנחיות.
נושא העתירה שהגישה עמותת "צלול" היה הערבויות הכספיות שהמדינה דורשת מבעלי רישיון חיפוש גז ונפט. מטרתן של ערבויות אלה היא להבטיח שבמקרה של תקלה, דליפה או מצב חירום אחר יהיו בנמצא משאבים כספיים זמינים על מנת להתמודד עם האירוע באופן מידי. בנוסף, הערבויות אמורות לתמרץ את החברות לפעול על פי עקרון הזהירות המונעת ולהשקיע את מירב המאמץ למנוע דליפות של נפט, שמן או חומרים מסוכנים לים.
ב"צלול" מסבירים כי עד ספטמבר 2014, המדינה לא הקפידה לקחת ערבויות מבעלי רישיון לחיפוש גז ונפט, למרות דרישות החוק. בעקבות לחץ ציבורי של "צלול" ודו"ח של מבקר המדינה פרסמה המדינה בפברואר 2014 הנחיות לגבי הפקדת הערבויות. הנחיות אלה עברו שינוי, בין השאר בעקבות עתירה של חברות חיפושי נפט בנושא, ובספטמבר 2014 פורסמו מחדש בגרסה מעודכנת.
ההנחיות המעודכנות קובעות כי לממונה מטעם משרד האנרגיה מוקנה הסמכות להפחית את גובה הערבויות מתחת לסכום הערבות המזערי.
"צלול" עתרה לבג"צ, באמצעות עורכות הדין חיה ארז וחגית הלמר, בטענה שההנחיות מספטמבר 2014 מנוגדות לחוק ויש לתקנן. הטענה היא כי החוק (סעיף 57 בחוק הנפט) אינו מקנה לממונה סמכות להפחית את גובהה של ערבות שנקבעה על ידו, אלא רק להגדילה. וכן - לאחר שקבע בפועל רף מינימום בהנחיות לא לקבוע ערבות נמוכה מאותו רף.
לדברי "צלול", כבר בתגובתה לעתירה, המדינה הבהירה כי לממונה נשמרת הסמכות להגדיל את הערבות ובדיון בבג"צ המדינה טענה שיש לממונה סמכות גם להפחית את גובה הערבות אולם השופטים לא קיבלו את עמדתה. השופטים הציעו לנציגי המדינה לשקול לתקן את ההנחיות כך שייקבע מפורשות כי לממונה אין סמכות להפחית מגובה ערבות המינימום בדיעבד - ולהימנע ממתן צו על תנאי בנושא.
מאיה יעקבס, מנכ"ל צלול, אמרה: "הים הוא המשאב החשוב ביותר של מדינת ישראל וחובה עליה להבטיח שמי שקודח בו יפעל באחריות. הערבויות אמורות לשמש כמקור המימון הראשוני לטיפול בדליפה וזיהום בים אם תתרחש, כדי שהעלויות הגבוהות לא יגולגלו אל הציבור. בית המשפט קבע היום כי יש לאפשר דרישת ערבויות גבוהות יותר ככל שהקידוחים מסוכנים יותר. עדיין, לצערי סכומי הערבויות נמוכים מדי ולא מהווים תמריץ עבור החברות לפעול למניעה מקסימלית של דליפות, אך בבית המשפט נציגי המדינה העדיפו להגן על האינטרסים של חברות הנפט מאשר על האינטרס הציבורי".
-------------
מסמכים רלוונטיים:
קישורים רלוונטיים: