בעל היתר רעלים? שינויים במדיניות סיווג חומרים מסוכנים ומפעלים מסוכנים
במסגרת יום עיון שהתקיים בשבוע שעבר הציג המשרד להגנת הסביבה את תכנוניו בתחום חומרים מסוכנים, ביניהם: הגשת בקשה להיתר רעלים באמצעות מערכת ממוחשבת, אימוץ שיטת CLP להגדרות וסימון חומ"ס של האיחוד האירופי ואימוץ שיטת Seveso לצורך סיווג מחדש של מפעלים לפי מידת מסוכנותם
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 22/1/2015

רחלי דוד, ממונה על מפעלי מפרץ חיפה במשרד להגנת הסביבה, הציגה לפני מספר ימים ביום עיון בנושא חומרים מסוכנים מטעם התאחדות התעשיינים, את חזון המשרד בנוגע לסיווג חומרים מסוכנים (חומ"ס) ומפעלים מסוכנים, את השינויים הצפויים במדיניות חומ"ס עם הוצאת חוק רישוי ירוק (רישוי סביבתי משולב – IPPC/IED), שנכון לעכשיו לא ברור אם ומתי יאושר, ואת כוונתו לאפשר הגשת בקשה להיתר רעלים באופן ממוחשב ופשוט בהרבה מהקיים היום.

חוק רישוי ירוק אמור להשפיע על תהליך הרישוי של כ- 3000 עסקים ולהקיף את כלל הנושאים הסביבתיים, ביניהם איכות אוויר, שפכים, קרקע וחומ"ס, ולאחד את כלל ההיתרים והרשיונות בתחומים אלה לכדי היתר מרכזי אחד שיוענק אחת לשבע שנים. פרסום תזכיר החוק שהיה מתוכנן ל- 31.12.2014 נדחה למועד לא ידוע בגלל דליפת הנפט בעברונה והבחירות.

במסגרת החוק החדש, המשרד להגנ"ס מעוניין לאמץ עקרונות המבוססים על דירקטיבת Seveso של האיחוד האירופי, ביניהם עקרון סיווג רמת המסוכנות של מפעלים; במסגרת החוק עתיד המשרד לסווג מחדש את המפעלים באופן שונה, כך, מספר המפעלים המסווגים בדרגה A  (כבעלי פוטנציאל סיכון גבוה) אמור לרדת מ- 400 לכ- 200. בהתאם לכך יסווגו מחדש גם דרגות B  ו-C, המגדירות מפעלים מסוכנים פחות.

המשרד להגנ"ס מעוניין אף לשנות את ההגדרות לסיווג וסימון חומ"ס. מטרתו היא ליצור שפה משותפת עם הדירקטיבה האירופאית CLP – Classification Labeling Packaging באמצעות מסד נתונים ממוחשב שיתבסס על טבלאות המקובלות על האיחוד האירופי.

שינוי אחרון עליו סיפרה דוד נוגע לאופן הגשת בקשת היתר רעלים. לדברי דוד, המשרד מפתח מערכת ממוחשבת להגשת הבקשה, בשאיפה ליצור פיילוט עם מספר מפעלים כבר בחודש מאי 2015. במידה ולא יהיו עיכובים ביישום המערכת, כל המפעלים יוכלו לעבוד איתה בשנת 2016. עוד הוסיפה דוד כי בכוונת המשרד לבצע הדרכות למפעלים על המערכת החדשה, וכי המערכת תאפשר בחירה של חומרים מסוכנים מתוך רשימה מובנית וברורה.

ההרצאה התקיימה במסגרת יום עיון "מדיניות וטיפול בחומרים מסוכנים" שקיימה התאחדות התעשיינים – מרחב צפון.

---

קישורים רלוונטיים:

  1. הדירקטיבה האירופאית CLP – Classification Labeling Packaging, האיחוד האירופאי, [אנגלית]
  2. דירקטיבת Seveso, האיחוד האירופאי [אנגלית]
  3. מדריך יישום להיתר רעלים - infospot