המועצה הארצית לתכנן ובנייה אישרה את נוסח תקנות המחייבות להתקין מערכות חימום מים חסכוניות בבנייני מגורים. התקנות נכתבו על בסיס הצעת חוק שהגישה ח"כ כהן פארן (המחנה הציוני), יו"ר ועדת המשנה לקידום אנרגיה מתחדשת, בשיתוף עם מנהל התכנון והבנייה, משרדי האנרגיה, השיכון והאוצר.
התקנות יחייבו כל בניין חדש שייבנה להתקין לכל הקומות והדירות מערכת לחימום מים חסכונית אנרגטית (סולארית או בעלת דירוג אנרגטי גבוה כגון משאבת חום). התקנות יאסרו על שימוש בדודי חשמל כמערכת חימום מים מרכזית. זאת לעומת המצב כיום, בו התקנת מערכת סולארית שתספק מים חמים מחויבת רק עבור שבע הקומות העליונות בבניין מגורים כאשר בשאר הקומות המערכת היחידה והמרכזית היא חשמלית.
התקנות החדשות מגדירות כי היקף אנרגיית החום הנדרש לכל דירה לשנה יעמוד על 1,897,500 קילו קלוריות. זאת כאמור באמצעות אנרגיית שמש, רוח או חום שיורי.
עוד קובעות התקנות, כי אם הקבלן בחר להתקין מערכת חימום מים חסכונית בתוך הבניין (ולא על הגג), כגון משאבות חום, הוא יהיה מחויב לנצל את שטח הגג לייצור אנרגיה וחשמל סולארי שישמשו לצרכים האנרגטיים של הבניין (תאורה, שינוע).
כתבות רלוונטיות בנושא:
על פי ההערכות, התקנת מערכת חימום מים יעילה אנרגטית צפויה לחסוך לצרכנים אלפי שקלים בשנה. לדוגמא, משפחה בת ארבע נפשות תחסוך כ-1000 ₪ בשנה, ואם בבניין תותקן מערכת סולארית על הגג, החיסכון צפוי להגיע לכ-2000 ₪ בשנה. התקנות החדשות צפויות לחסוך למדינה ולמשק כ-4 מיליארד ₪ בשנה.
ח"כ יעל כהן פארן: "אחרי עבודה מאומצת שנמשכה כשנתיים הצלחנו להביא מהפכה ובשורה לצרכנים, למשק ולסביבה בישראל. דודי החשמל שזוללים אנרגיה ומוסיפים לזיהום האוויר והסביבה, יפנו את הדרך למערכות חדשניות, יעילות, וחסכוניות באנרגיה. זה צעד ראשון לקראת כניסה של אנרגיות מתחדשות וחסכוניות לשימוש המוני בישראל, צעד שאני מקדמת כבר שנים. המהפך שלנו יוזל את עלויות החשמל ועלויות צריכת האנרגיה של כל דירה חדשה בישראל, ההערכות הן שהמהלך יחסוך לכל משפחה בישראל כ-2000 ₪ בשנה. זה נתון משמעותי מאוד. התקנות נולדו מתוך הצעת חוק שגיבשתי במטרה לקדם חסכון אנרגטי ובניה ירוקה בישראל ואני מברכת על שיתוף הפעולה שקיבלתי ממשרדי הממשלה ומהגורמים המקצועיים. היום עשינו עוד צעד חשוב בדרך לצדק חברתי וצדק סביבתי."
---------
מסמכים רלוונטיים: