המשרד להגנ"ס שוקל להעניק ניקוד חיובי בגין תוכנית אכיפה פנימית במפעלים
המשרד להגנת הסביבה מפרסם התייחסות לשאלות בנושא מדד ההשפעה הסביבתי השנתי בו מדורגות כ – 50 חברות הנסחרות בבורסה
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 30/10/2016

מדד ההשפעה הסביבתי של המשרד להגנת הסביבה מדרג את ההשפעה הסביבתית של כ- 46 חברות הנסחרות בבורסה אשר גם חייבות בדיווח שנתי לפי חוק המפל"ס. המדד מפורסם כבר ארבע שנים. שיטת הדירוג עברה שינויים מדי שנה ועודכנה גם בשנה האחרונה, לפני כ – 3 חודשים. תוצאות מדד ההשפעה הסביבתי של 2016 עתידות להיות מפורסמות בקרוב.

כעת, המשרד להגנת הסביבה מפרסם את ההערות שהתקבלו בתהליך שינוי שיטת הדירוג האחרון (לפני 3 חודשים), ואת ההתייחסות שלו להערות אלה. לפניכם כמה נקודות מעניינות.

מה תכלית מדד ההשפעה הסביבתי?

בתשובה לטענה כי תכלית מדד ההשפעה הסביבתי אינה ברורה, עונה המשרד להגנ"ס כי בשנים שחלפו מאז החל פרסום המדד, הצטברו דוגמאות רבות למקרים בהם הנהלת מפעלי תעשייה הובילה לשינוי בהתייחסות אל ההסדרה הסביבתית  בשל מדד ההשפעה הסביבתי. ולכן המדד מהווה כלי חיובי המקיים את תכליתו הבסיסית - יידוע הציבור בנוגע להתנהלות התעשייה מבחינה סביבתית, וכן תמרוץ התעשייה לשיפור התנהלותה הסביבתית.

בהקשר זה, הייתה טענה נוספת והיא שבמדינות אחרות המדד משמש ככלי פנימי להערכת סיכונים ואינו מתפרסם לציבור. המשרד הסביר כי הוא פועל ככל הניתן לקידום השקיפות הסביבתית ואינו רואה קושי או בעיה עם פרסום המידע לציבור.

שינוים תכופים במתודולוגיה גורמים לנטל על המפעלים המדורגים

בתשובה לטענה כי השינויים התכופים בשיטת הדירוג מטילים נטל על המפעלים המדורגים, המשרד מסביר כי מטרת השינויים היא לשפר ולדייק את המדד וכי חלק משמעותי מהתיקונים שבוצעו באו בעקבות בקשות של גורמי תעשיה.

הגדלת הניקוד החיובי

בתשובה לטענה כי יש להגדיל את המשקל של הניקוד החיובי, המשרד להגנ"ס השיב כי בשינוי האחרון שבוצע, אכן ניתן משקל גדול בהרבה לניקוד החיובי. כך, בעבר הניקוד החיובי הפחית רק את ניקוד הפליטות וכעת הוא מפחית גם את הניקוד מאי ציות סביבתי. בנוסף ניתן משקל גדול יותר לפעילות סביבתית וולונטרית.

תוכנית אכיפה פנימית

בשנים האחרונות גורמי תעשייה והמשרד להגנ"ס מנהלים דיונים בשאלת ההכרה של המשרד בביצוע תוכנית אכיפה סביבתית פנימית על ידי מפעלים. הנושא עלה גם בהקשר של מדד ההשפעה הסביבתי, בדרישה לתת ניקוד חיובי בגין ביצוע תוכנית אכיפה פנימית.

המשרד להגנ"ס השיב כי למרות שלהצעה זו יתרונות רבים, כגון פוטנציאל לצמצום סיכונים סביבתיים ואינדיקציה לרמת התנהלות סביבתית של מפעל, ולמרות שהמשרד רואה לנכון לתמרץ תכנון וביצוע של תוכנית אכיפה פנימית, המשרד לא ערוך כרגע לקביעת מתודולוגיה סדורה, קריטריונים להכרה ופיקוח על הליך אכיפה פנימי, ולכן נושא זה לא נכלל עתה במדד.

המשרד הבהיר כי מדובר בנקודה חשובה אשר תידון בהמשך על ידי גורמי המקצוע הרלוונטיים.

--------

מסמכים רלוונטיים:

  1. שאלות ותשובות על המתודולוגיה של מדד ההשפעה הסביבתי, המשרד להגנ"ס, [pdf]
  2. מתודולוגיה למדד ההשפעה הסביבתי, 6.2016, המשרד להגנ"ס [pdf]

קישורים רלוונטיים:

  1. מדד ההשפעה הסביבתי: עשרות מתקנים מתווספים לרשימה וידורגו לראשונה, 20.06.2016
  2. שינויים בשיטת דירוג ההשפעה הסביבתית של חברות בישראל, 09.05.2016
  3. מדד ההשפעה הסביבתי מתפרסם, האם המשקיעים מתייחסים? 27.10.2015

עורכי דין בתחום המשפט הסביבתי:

חברה איש קשר טלפון מייל
ליפא מאיר ושות'- עורכי דין ד"ר ציפי איסר-איציק 072-3718653 Lipameir@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>