המשרד להגנ"ס יבחן העברת מפעלים מזהמים מאזור חיפה
דיון סוער התקיים הבוקר בכנסת בנושא מפרץ חיפה. מנכ"ל המשרד להגנ"ס אמר שהמשרד בוחן העברת מפעלים מחוץ לחיפה, נציג משרד המשפטים הציג את התנאים לדיון חוזר בהחלטה לאישור תוכנית הרחבת בז"ן, עיריית חיפה קראה להקמת ועדת חקירה ממלכתית ונציג עובדי בז"ן הסביר מדוע הם קו ההגנה הראשון כנגד הזיהום
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 31/10/2016

הבוקר התקיים דיון סוער בוועדה לענייני ביקורת המדינה בכנסת שעסק בנושא זיהום האוויר במפרץ חיפה. במהלך הדיון, נציגי המשרד להגנת הסביבה השיבו לטענות של גורמים שונים בעניין הרגולציה הסביבתית על מפעלים באזור, התוכנית להרחבת בז"ן, אמינות נתוני ניטור איכות האוויר ועוד

המשרד להגנ"ס: ננקטים צעדים, יש תוצאות ונמשיך לפעול

ישראל דנציגר, מנכ"ל המשרד להגנ"ס הסביר כי הפחתת הסיכונים הסביבתיים במפרץ חיפה נמצאת בראש סדר העדיפויות של המשרד וכי בשנה האחרונה נעשו פעולות רבות כחלק מהתוכנית הלאומית בנושא, שממשיכות להביא להפחתת פליטות.

בין הצעדים שהוזכרו:

  • סיום הנפקת היתרי הפליטה לאוויר עבור 26 המפעלים הגדולים במפרץ, המחמירים את הדרישות מהם.
  • הקמת יחידות פיקוח בכל הארץ  להגברת יכולת הפיקוח, כשהראשונה הוקמה במפרץ חיפה.
  • הגברת בדיקות הפתע בארובות פי 3. מכ- 300 ב 2015 לכ– 1,000 ב 2016.
  • הכפלת כמות נקודות הדיגום מ- 4 ל- 8 נקודות המהוות חלק ממערך ניטור ודיגום אוויר הכולל 25 נקודות. לדברי דנציגר, כמות גדולה יותר מאשר בלונדון.
  • הגדלת כמות סיורי הפיקוח במפרץ חיפה ל- 81 עד כה ב 2016, כ- 40% מהם ביקורי פתע. פי 2 מאשר ב 2015.

לדברי דנציגר, הצעדים הנ"ל ונוספים שננקטו בשנים האחרונות הביאו לירידה של  58% - 90%  בפליטות מזהמים שונים בין השנים 2009 ל- 2015. למרות מגמת הירידה, דנציגר מיהר להבהיר כי זה לא מספיק, הדרך עוד ארוכה וכי הוא מתכוון להמשיך לפעול בנושא. דנציגר גם הציג את הפעולות שהמשרד מתכוון להתמקד בהם:

  • שיפור הדיגום והניטור האלקטרוני במפעלים עצמם. על הגדר של המפעל, על המתקן עצמו וכו'.
  • שיפור הפיקוח והבקרה על דיווחי המפעלים.
  • הגברה ושיפור שלהפיקוח הפיזי ובתוך כך לשפר את האמצעים אלקטרוניים, להוסיף כוח אדם ועוד.
  • שיפור תהליכי הניתוח והשימוש בממצאי הפיקוח.
  • שינוי חקיקה תומכת היכן שצריך היות ולדבריו הפעילות הציפה פערים ביכולת המשרד לפעול כנגד מפעלים מזהמים. פערים אלה כנראה דורשים שינויי חקיקה.
  • שיפור העברת המידע לציבור.

דנציגר גם הבהיר את מדיניות האכיפה הסביבתית כשהצהיר כי כל הפרה שתמצא, ימצו איתה את הדין. יחד עם זאת, הסביר דנציגר, מיצוי דין דורש חקירה יסודית שלוקחת זמן וזאת על מנת להצליח בבית המשפט. דנציגר הזכיר בהקשר זה את הדיון בבית המשפט בחיפה בשבוע שעבר בעניין צו הסגירה לכרמל אולפינים, ואמר כי נפנופי ידיים ופופליזם לא עוזרים, היות וישראל היא מדינת חוק בה יש להציג הוכחות קבילות בבית המשפט.

ישראל דנציגר: העתקה של מפעלים זה כיוון נכון

בהמשך הדיון, מנכ"ל המשרד להגנ"ס, ישראל דנציגר, הטיל פצצה כשאמר כי באזור חיפה יש תעשיה פטרוכימית מזהמת שהרגולציה הסביבתית המחמירה כנגדם לא תוריד את הפליטות מתחת לרף מסוים, הנגזר מתהליך הייצור שלהם. לכן, לדבריו, המשרד להגנת הסביבה החל לבחון באופן מאוד ראשוני והתחלתי את הנחת היסוד של מיקום מפעלי התעשייה המדוברים. כלומר, האם על המדינה לפעול להקמת רשויות תעשיה (דוגמת מ.ת נאות חובב) במקומות בהם היא פחות משפיעה.

דנציגר חזר והדגיש כי מדובר בצעדים מאוד ראשוניים וכי הדרך עוד ארוכה וכי מדובר על תהליכים ארוכים שנמשכים שנים רבות, אך הוסיף: "אני חושב שההעתקה של מפעלים, אם הם לא יכולים להוריד זיהום, זה כיוון נכון."

הרחבת מתחם בז"ן

נציגי המשרד להגנת הסביבה נשאלו גם לגבי התוכנית להרחבת בז"ן, שאושרה בוועדת הערר של המועצה הארצית לתכנון ובנייה - והשיבו כי התוכנית מאפשרת להוסיף כ- 20% יותר מבנים ומתקנים ממה שיש היום. דרישת המשרד להגנ"ס, כפי שהוצגה, היא כי לא תהיה תוספת פליטות לאוויר בגין המתקנים החדשים המדוברים.

נזכיר כי ההרחבה אושרה בוועדת הערר של המועצה הארצית פה אחד, אך בעקבות לחץ ציבורי, זמן קצר לאחר האישור, פנתה המועצה ליועץ המשפטי לממשלה לקבל חוות דעת בשאלה האם ניתן לשוב ולדון בתוכנית.

נציג משרד המשפטים הסביר כי חוות הדעת צפויה להתפרסם בימים הקרובים וכי תמציתה היא כי יש 2 אפשרויות לקיים דיון חוזר על החלטה מנהלית שהתקבלה:

  • במידה ויש נסיבות חדשות
  • במידה ונדרש בירור מחדש של נסיבות קיימות

עיריית חיפה: יש להקים ועדת חקירה פרלמנטרית

עו"ד רשף חן, היועץ המשפטי של עיריית חיפה ייצג את חיפה בדיון ואמר כי כרגע אין הסכמה בין הצדדים על העובדות והנתונים כי אף אחד לא מאמין לאחר, כך שאי אפשר לנהל דיון ענייני ולהגיע לפתרונות מוסכמים.

לדבריו העיריה תומכת בהקמת ועדת חקירה פרלמנטרית, או ועדה מטעם מבקר המדינה, או גורם מחו"ל או כל גורם אחר ובלבד שיהיה מקובל על הצדדים השונים ושהצדדים יסכימו לקבל את מסקנותיו ולפעול על בסיסן.

הירוקים: אין אכיפה אפקטיבית

עו"ד ג'מילה הרדל ואכים, מנהלת עמותת אזרחים למען הסביבה אמרה כי גם אם הדרישות מחמירות, כפי שטוען המשרד להגנ"ס, המפעלים לא עומדים בהם. לדבריה נתוני המשרד מצביעים על רצף של תקלות, אך המשרד מגיב בשימועים שאינם מרתיעים את המפעלים ולרוב לא ממשיכים את הליכי האכיפה. לדבריה, גם כשכבר מטילים קנס, הוא מופחת לאחר מכן.

לאן נעלמו נתוני הניטור?

במהלך הדיון, המשרד להגנת הסביבה התבקש להתייחס לפרסומים השונים בתקשורת לגבי העלמותם, לכאורה, של נתוני ניטור איכות האוויר מהמערכת האינטרנטית של איגוד ערים במפרץ חיפה, במועדים בעייתיים בהם היה פוטנציאל לזיהום אוויר רב. הנושא אף סוקר בחדשות ערוץ 2 אמש.

נציגי המשרד הסבירו כי נתוני הניטור מפורסמים על ידי איגוד ערים חיפה בצורה גולמית ובאופן מיידי ללא התערבות ובדיקת נתונים וזאת בשל החשיבות של זמינות הנתונים. ב 96 שעות שלאחר מכן, עוברים על הנתונים ו"מנקים" מהם את כל התיקונים בגין כיולים, תחזוקה, תקלות ועוד. לדברי המשרד, חלק ממערכות הניטור עוברות כיול יומי/שבועי/חודשי במהלכו הנתונים המוצגים אינם רלוונטיים ולכן יש להסיר אותם מהתוצאות לאחר מכן, על מנת שלא ישפיעו על חישוב הממוצעים. שיטה זו מקובלת בכל העולם, כך לפי נציגי המשרד.

עובדי בז"ן: הניטור הכי טוב זה אנחנו

לקראת סוף הדיון, דיבר עובד בז"ן וותיק שנולד וגר באזור. לדבריו הניטור הכי טוב זה העובדים עצמם, היות והם לא יסכנו את עצמם ואת משפחתם. לדבריו כל עובד הולך עם מכשיר ניטור צמוד ועובר בדיקות רפואיות שוטפות. לדבריו נעשו במפעל השקעות של מיליארדים בתחום איכות הסביבה והוא הזמין את כל מי שמעוניין לבקר במקום.

מבקר המדינה יבדוק את מפרץ חיפה

נציג משרד מבקר המדינה עדכן כי הם בודקים כעת 3 נושאים בהקשר של מפרץ חיפה:

  • נתוני ניטור איכות האוויר במפרץ חיפה
  • הליכי התכנון באזור המפרץ
  • מיכל האמוניה

לדבריו, מיכל האמוניה יהיה הנושא הראשון  שיועבר לתגובת הגופים המבוקרים, כבר במהלך נובמבר.

-------

קישורים רלוונטיים:

  1. האם הצו המנהלי להפסקת העבודה בכאו"ל ייכנס לתוקף? 27.10.2016
  2. לא רק בחיפה. מהלך ארצי להחמרת דרישות ניטור ארובות, 09.10.2016
  3. תעשיה או תחבורה? הקרב על זיהום האוויר ביום כיפור, 13.10.2016
  4. מידע נוסף על זיהום אוויר במפרץ חיפה | infospot 

 

--------

ספקים מומלצים לטיפול בזיהום אוויר:

חברה איש קשר טלפון מייל
EnviroManager גיא פרנקל 072-3712245 envirom@infospot.co.il
איירלאב אודי רועה 054-9360352 airlab@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>