לבקשת המשרד להגנת הסביבה, בשנה האחרונה מנהלת חברת תש"ן [תשתיות נפט ואנרגיה] הממשלתית פרויקט לפינוי צנרת דלק ישנה מקרקעית הים במפרץ חיפה. מדובר בצנרת בת יותר מ 70 שנה, מתקופת המנדט הבריטי, שלא נמצאת בשימוש, אך גורמת לזיהום ופגיעה בסביבה הימית שכן חלק מהצינורות מכילים מוצרי נפט שונים שדולפים לים מדי פעם.
במהלך הפינוי, יש סיכוי מוגבר לדליפת דלקים הלכודים בצינורות המפונים וכך אכן קרה בלפחות 2 מקרים עליהם דיווחנו. אלא שדליפות הדלק האלה צפויות ולכן נערכים אליהן מבעוד מועד והן מטופלות בצורה טובה יותר מאשר עם הצנרת הייתה נותרת בקרקעית הים ודולפת בזמן ומקום לא ידועים.
עד כה פונו 2 צינורות דלק מתוך 5 סה"כ המיועדים לפינוי במסגרת הפרויקט.
צילום: אביב קורט, באדיבות עמותת צלול
נראה שהמשרד להגנת הסביבה הפיק לקחים מ- 2 דליפות הדלק האחרונות שאירעו במסגרת פרויקט פינוי צנרת הדלק הישנה שכן הפעם הוא מעדכן מראש בכך שהשבוע יחל פינוי צינור דלק נוסף, שלישי במספר, במסגרת הפרויקט. הצינור נבדק ונמצא כי הוא מלא בדלק ועל כן הוצאתו תלווה בשימוש בציוד מיוחד וייעודי לטיפול בזיהום ים, ככל שייגרם אם יזלוג החוצה חומר הכלוא בצינור. הצינור נמצא מול חוף נאות בקריית חיים.
מפקחי היחידה הימית במשרד להגנת הסביבה יעקבו אחר תהליך הפינוי כדי להבטיח סביבה ימית נקייה. חברת 'מעגן' תחל את העבודות באמצעות ביצוע קידוחים מבוקרים בצינור לשחרור ושאיבת נוזלים שיש בתוכו – תוך צמצום הסכנה לדליפה ולאחר מכן תבצע חיתוך והוצאת חלקי הצינור בחתיכות, ממערב למזרח. במקביל, החברה תהיה מוכנה לכל דליפה שתגיע לחופים, על מנת לנקודת במהירות האפשרית.
פעולות הפינוי צפויות להימשך מספר שבועות – תלוי במצב הים. בכל מהלך העבודות להוצאת מקטעי הצינור, יוצב בים חוסם ים ייעודי באורך של כ-200 מטר, בסמוך לנקודת העבודה ויוצב אף מערך נוסף של חוסמים סופגים בשטח. המשרד להגנת הסביבה יפקח כי העבודה תבוצע תוך מתן תשומת לב מרבי לצמצום הסיכון לזיהום הים.
עמותת צלול מסרה בתגובה: "ישנה חשיבות רבה בפינוי צנרת הישנה שאינה בשימוש, במיוחד אם היא מכילה שרידי נפט, שמנים ודלקים. על רקע הדליפה בשבוע שעבר מצינור ישן של חברת החשמל, חשוב שהתהליך יבוצע בפיקוח מלא של כל הגורמים האחראים, ותוך הכנה של כל האמצעים לשליטה ולטיפול במקרה של דליפה מהצינורות. כמו כן, יש להזהיר את הציבור באופן ברור במקרה של תקלה שכזו, במיוחד את משתמשי הים בחורף כמו שייטים, גולשים ושחיינים. בצד זאת יש להחמיר את הנהלים של ביקורת וטיפול בצנרת הימית הקיימת והנמצאת באחריות גופי התעשייה והתשתיות הפועלים בישראל, ולבחון מחדש את האפשרות לחלופות יבשתיות עבור כל צנרת ימית - קיימת או מתוכננת."
----------
קישורים רלוונטיים: