דליפת נפט במפרץ חיפה
עוד אירוע סביבתי בחיפה, הפעם דליפת נפט כתוצאה מפגיעה של ספינה שעסקה בפינוי של צנרת נפט ישנה מקרקעית הים. חברת תש"ן לקחה אחריות ומטפלת באירוע תחת הנחיית המשרד להגנת הסביבה שממליץ לא להגיע לחופים באזור
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 05/7/2016

רק לפני חודשיים, דיווח המשרד להגנ"ס כי הגיע להסכמה עם החברה הממשלתית תש"ן (תשתיות נפט ואנרגיה), כי היא תפעל לפינוי 5 צינורות נפט תת-ימיים ישנים שאינם פעילים עוד, חלקם מימי המנדט הבריטי. היום אנחנו מדווחים כי ספינה שעסקה בפינוי אותה צנרת ישנה, פגעה בטעות באחד הצינורות, שכנראה הכיל נפט ישן שדלף וצף על פני הים, מול חוף קריית חיים בחיפה.

לדברי המשרד להגנ"ס, מדובר בארוע בהיקף קטן יחסית של נפט שהיה כלוא בצינור במשך שנים רבות ובהיקף משוער של כמה אלפי ליטרים בודדים.

חברת תש"ן לקחה אחריות, והיא מטפלת באירוע בהנחיה צמודה של המשרד הגנת הסביבה.

הנפט דלף לים – מה עכשיו?

המשרד להגנת הסביבה מסביר כי בשל מצב הים צפוי כי הדלק ייסחף לחוף מאזור קריית ים וצפונה ולאחר מכן כתם הנפט ינחת על החוף וינוקה. המשרד להגנת הסביבה ממליץ לא להגיע לחופים באזור זה בשעות הקרובות, ולא לגעת בחומר. המשרד מבקש לאפשר לרשויות לעבוד ביעילות, על מנת להחזיר את מצב החופים והים לקדמותו.

האם צפויות דליפות נפט נוספות? – כן!

במשרד להגנ"ס מסבירים כי הפעולות להוצאת הצינורות האחרים ימשיכו וכי הקבלן יבצע את כל הפעולות הנדרשות כדי להימנע מדליפות נוספות. יחד עם זאת, מזהירים במשרד, בשל עצם טיבה של העבודה, קיימת סבירות לכך שאירוע דומה יישנה ויטופל בהתאם.

מדוע מפנים את צינורות הנפט הישנים מקרקעית הים?

בקיץ 2014, התגלו כתמי שמן בחוף בקריית חיים. בעקבות כך, נערכה בדיקה של אנשי היחידה הארצית להגנה על הסביבה הימית ונמצא כי אחד מצינורות הנפט הישנים דלף. בעקבות הממצאים, סיכמו אנשי היחידה להגנת הסביבה הימית עם חברת תש"ן, כי החברה תבצע כחלק ממחויבותה להגנת הסביבה סקר מקיף לבדיקת מצב צינורות המיקשר הישנים, שבעקבותיו הוחלט על פינוי מלא.

התייחסויות

עו"ד עמית ברכה מנכ"ל אדם טבע ודין בתגובה לאירוע דליפת הנפט: "לאורך חופי חיפה  פזורים צינורות נפט ישנים שהוזנחו לאורך שנים ואין גורם הנושא באחריות לטיפול ולמניעת מקרים מסוג זה. לאירוע דליפת נפט בים יש השלכות מרחיקות לכת החל בסגירת חופים ונזק תיירותי כלכלי, נזק אקולוגי לדגה ובמקרים קיצוניים אף סגירת מתקני התפלה ופגיעה בבריאות הציבור. חצי שנה לפני פתיחת הים למתן רישיונות חדשים לקידוחי נפט, מוטלת על ממשלת ישראל להקים רשות מתוקצבת שתדע להתמודד עם אירועים מסוג זה ולמנוע את הישנותם".

מעמותת  צלול נמסר: "האירוע בחיפה מוכיח שגם כשלא מדובר בתקלה אלא כשהעבודות יזומות - דליפת נפט בים היא אירוע עם פוטנציאל נזק קשה ויש לטפל בו בדחיפות רבה. ישראל עומדת לחדש את ההיתרים לקידוחי גז ונפט אך אינה ערוכה לטיפול בדליפות בים. זהו תמרור אזהרה שמעיד על הצורך להאיץ את חוק התלמ"ת שדורש היערכות לחירום עם אנשי מקצוע מיומנים, ציוד חירום ותקציבים נאותים"


עדכון מתאריך 06.07.2016

בבדיקה של אנשי המשרד להגנת הסביבה במקביל לבדיקה של חברת תש"ן בבוקר יום רביעי, 06.07.2016, כלל החופים מעכו עד חיפה לא נפגעו מכתמי נפט. לדברי המשרד להגנ"ס, הטיפול המיידי שניתן בים סייע בעצירת הכתם וספיגתו, וכרגע נראה שאין עוד נפט בחופים או בים הפתוח. בחודשים הקרובים יימשכו העבודות להוצאת יתר הצינורות הישנים מקרקעית הים, כדי לשמור על הסביבה הימית. ההודעה על פתיחת החופים לרחצה, כשתתאפשר, תגיע ממשרד הבריאות ומשרד הפנים.

------

קישורים רלוונטיים:

  1. ההשפעות הסביבתיות של חיפושי נפט וגז טבעי לחופי ישראל, 4.07.2016
  2. בג"צ: האם המדינה רשאית להפחית את הערבות המזערית לחיפושי נפט? 24.01.2016
  3. 10,000  ליטר שמן שנאים נשפכו לים בנמל חיפה, 16.06.2016
  4. מעל 10 טון מזוט דלף לים בנמל חיפה, 01.09.2015
  5. זיהום ים | infospot
תגיות: זיהום ים , מפרץ חיפה , תש"ן , נפט ,