המשרד להגנת הסביבה פרסם טיוטת הנחיות לתפעול ותחזוקת מפרידי שמן ושומן. מטרת ההנחיות לפרט את אופן התפעול ותחזוקת מפרידי שומן המשמשים לטיפול בשפכים תעשייתיים המכילים שמנים ושומנים, זאת במסגרת חוק רישוי עסקים.
במקביל, הנחיות אלה מורות על אופן הטיפול בשפכים המכילים שמנים ושומנים, כך שאולמות אירועים, מסעדות וקניונים שצריכת המים הכללית שלהם קטנה מ-5 קוב ביום, ויוכיחו כי עומדים בהוראות אלה נכון ל-1 בינואר 2018, לא יכללו בתכנית הניטור של תאגיד המים המקומי.
שומנים מוגדרים כמרכיבים ממקור צמחי או מהחי עם צפיפות הנמוכה מ-95 גרם/סמ"ק שאינם מסיסים באופן מלא או חלקי במים ויכולים לעבור סיבון (ספוניפיקציה).
יש להשתמש המפריד שמנים ושומנים בעסקים הבאים:
על מפעל להגביל את הזרמים הזורמים אל מפריד השמן, כך שרק זרמי שפכים המכילים שומנים ושמנים יוזרמו אליו. ולא יוזרמו שפכים סניטריים, נגר עילי נקי, זרם אמבט ההשרייה המשמש להסרת שומנים קשים וזרמי שפכים המכילים שמן ממקור מינרלי.
בנוסף שפכים המכילים כמות משמעותית של שומן שאינו ניתן להפרדה לא יוזרמו למפריד, אין להזרים שמן טיגון משומש, אלא לפנותו לאתר מורשה. בנוסף יש להימנע מהזרמת שפכים בטמפרטורה שמעל 50 מעלות צלזיוס.
הנוהל גם מפרט לגבי אופן ריקון וניקוי מפריד השמן, תדירות הריקון ועוד. הניקוי והבקרה ייבחנו לפי קיבולת אחסון המוצקים/בוצה והשומן של המפריד, הניסיון התפעולי של המפריד ובהתאם להוראות היצרן.
בנוסף נקבעה נוסחה לחישוב הגודל הדרוש למפריד שומנים ושמנים, וכן רשימת פרמטרים לבדיקה בכניסה וביציאה ממפריד השומנים והשמנים לצורך בדיקת יעילותו.
את הערות יש לשלוח למייל: iww@sviva.gov.il עד ה- 22 באוקטובר .
טיוטת הנחיות לתפעול ותחזוקת מפרידי שומן, המשרד להגנ"ס [pdf]
------------
קישורים רלוונטיים:
------------
חברות לטיפול בשפכים תעשייתיים: