לאחרונה נודע לנו, כי החברה לשירותי איכות סביבה בוחנת אפשרות להעברת קרקעות מזוהמות למפעל המלט "נשר" ברמלה לצורך טיפול תרמי, כדי שניתן יהיה לעשות בהן שימוש חוזר כחומר גלם בתעשיית המלט. זאת לצד שימושים נוספים, כגון שימוש כחומר כיסוי במטמנות.
נזכיר, כי לפני כשנה, לקחה מדינת ישראל אחריות על שיקום הקרקעות המזוהמות אותן זיהמו לאורך השנים גורמים ממשלתיים (בעיקר מחנות צה"ל ותעשיות ביטחוניות) ושניתן לבנות עליהן יחידות דיור באזורי ביקוש. זאת במטרה להגדיל את היצע הקרקעות המיועדות לבנייה למגורים ולהוריד את מחירי הדיור, לצד טיפול בזיהום הסביבתי.
פרויקט זה צפוי להיות פרויקט השיקום הסביבתי היקר והמורכב שהתקיים אי פעם בישראל. לצורך ניהול המגה-פרויקט שיקום הזה, מינתה המדינה את החברה לשירות איכות הסביבה, למנהלת פרויקט שיקום הקרקעות המזוהמות.
בשל הכמות הגדולה של הקרקעות המזוהמות הצפויות להיות מטופלות בפרויקט, נבחנים פתרונות שונים לשימוש באותן קרקעות שיטופלו. מפעל "נשר" הוא אחד הפתרונות.
חוות דעת מקצועית שבחנה את הנושא, לאחר שבוצעה דגימה של קרקע מזוהמת ונמצא שהיא מתאימה לטיפול ב"נשר", קבעה כי יש לבחור בנשר כספק לטיפול בקרקעות מזוהמות באזור זה. לפי חוות הדעת לטיפול בנשר מספר יתרונות, ביניהם:
אפשר לומר שמפעל המלט "נשר" מתמחה בשימוש בחומרים שונים הנחשבים כפסולת של מפעלי תעשיה שונים, אך מהווים חומר גלם עבור תהליך ייצור המלט ב"נשר". כבר מספר שנים שב"נשר" עושים שימוש באפר פחם, תוצר לוואי של השימוש בפחם בתחנות הכוח הפחמיות של חברת החשמל, וכן בגבס FGD שהוא תוצר לוואי של המתקנים להפחתת פליטות תחמוצות גופרית. דוגמא נוספת היא שילוב של סיגים, מעין חתיכות מתכת שהן שאריות של תהליכי ייצור בתעשיית הפלדה. השימוש בשאריות של תהליכי ייצור שונים הוא win-win קלאסי המהווה פתרון כלכלי וסביבתי.
פרויקט הדגל בכל הקשור להפיכת פסולת למשאב הוא פרויקט ה- RDF בגינו זכתה "נשר" לפני שנתיים בתחרות "תעשייה וסביבה" שיזמו המשרד להגנת הסביבה והתאחדות התעשיינים. הפרויקט הקמת מערך קליטה והזנה של פסולת עירונית לדלק. כידוע, תהליך יצירת המלט הינו עתיר אנרגיה ודורש שימוש בדלק רב, הרווח משימוש בפסולת עירונית כמקור דלק הוא משולש: פתרון לטיפול בפסולת והפחתת היקף ההטמנה; פחות פליטות לאוויר כתוצאה מצמצום בשימוש בדלקים מבוססי נפט (פטקוק ומזוט) וחיסכון כספי.
---------
קישורים רלוונטיים:
ספקים לטיפול בזיהום קרקע:
חברה | איש קשר | טלפון | מייל |
---|---|---|---|
LDD | ד"ר רפי מנדלבאום | 072-3712254 | Ldd@infospot.co.il |
WINDEX | דורון בכר | 054-9360419 | windex@infospot.co.il |
קומפוסטאור | ליאת גרוס | 072-3719906 | compostor@infospot.co.il |
איזיטופ | טל אביטוב | 072-3712248 | easytop@infospot.co.il |
לאינדקס הספקים>> |