ארגון כבאות והצלה פרסם גם השנה, לקראת ל"ג בעומר, צו האוסר על הדלקת מדורות בשטחים פתוחים, לרבות פארקים, יערות קק"ל ושמורות טבע. הצו מתיר להדליק מדורה רק באזורים שהוכשרו ואושרו על ידי הרשות המקומית, בתיאום עם הרשות הארצית לכבאות והצלה. איסור דומה להדלקת מדורות בל"ג בעומר פורסם בשנים הקודמות ולראשונה בשנת 2020 על רקע מגפת הקורונה.
מטרת האיסור על הדלקת מדורות במרבית הארץ היא לצמצם את הסיכון לפריצת דליקות עקב "תנאים קיצוניים המעלים את הסבירות להתרחשות דליקות", לפי ארגון כבאות והצלה. מלבד סיכוני התלקחות, המדורות גורמות לזיהום אוויר משמעותי ופולטות חומרים מסרטנים, ולכן בשנים האחרונות מספרן הלך ופחת בעידוד הרשויות המקומיות.
בתוך כך, המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות פרסמו הודעה משותפת ובה המליצו להימנע מהדלקת מדורות בשל הסיכונים לבריאות ולסביבה. ההודעה מכילה גם כללים מפורטים למי שבכל זאת יחליט להדליק מדורה.
הצו של כבאות והצלה מצורף בתחתית הידיעה.
כתבות רלוונטיות:
לפי נתוני המשרד להגנת הסביבה, בשנה שעברה נרשמה ירידה בזיהום האוויר בל"ג בעומר ביחס לשנים קודמות. כנראה משום שחלה עלייה במודעות הציבור להימנע משרֵפת עצים ומהדלקת אש. עם זאת, בחלק מתחנות ניטור איכות האוויר עדיין נרשמו בשנה שעברה ריכוזי חלקיקים גבוהים ביחס ליום בהיר ברוב יישובי הארץ, והריכוזים המרביים שנמדדו היו פי 9 מיום בהיר.
להלן טבלת השוואת זיהום אוויר בלג בעומר בשנה שעברה:
חלקיקים נשימים PM קטנים מ-2.5 מיקרון (מק"ג/מ"ק) (על בסיס שעתי)
כמדי שנה, המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות פרסמו רשימת הנחיות להדלקת מדורות בטוחה ככל הניתן. להלן חלק מההנחיות:
השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "גם השנה, ובמיוחד השנה, נשמור על הסביבה ועל הבריאות שלנו ושל ילדינו ונציין את ל"ג בעומר במפגשים חברתיים ובפעילות חלופית בחיק הטבע. אפשר לציין את החג בצוותא, בלי לזהם את הסביבה".
שר הבריאות אוריאל בוסו: "מדורות עלולות להיות מסוכנות לבריאות הציבור ולסביבה. בל"ג בעומר חובה על כולם להקפיד על נוהלי הבטיחות ולהישמע להנחיות על מנת למנוע פגיעה מיותרת וכדי שכולם יסיימו את החג בשלום. אני מבקש מההורים לשמור על ערנות ולמנוע ככל הניתן סיכון של עצמנו ושל הילדים משאיפת אוויר, משרֵפה ומחשיפת יתר לנזקי סביבה ובריאות".
---
מסמכים רלוונטיים: