בשל איסור הדלקת המדורות בל"ג בעומר: ירידה של עד 90% בזיהום אוויר ביחס ל־2019
בשל החשש מהתפשטות נגיף הקורונה נענה הציבור להנחיות שקראו להימנע מהדלקת מדורות בל"ג בעומר. הדבר הוביל לירידה של עשרות אחוזים בזיהום האוויר ביחס לשנה שעברה
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 19/5/2020

השנה חל איסור גורף על הדלקת מדורות ל"ג בעומר, במטרה למנוע התקהלויות שעלולות להביא להתפשטות נגיף הקורונה וכן הימנעות מעשן שעלול להקשות על מצב החולים.

כתוצאה מכך נרשמה ירידה בנתוני זיהום האוויר בכל רחבי הארץ. בחלק מהמקומות נרשמה ירידה של כ־90% ביחס לנתונים שנמדדו בל"ג בעומר שנה שעברה. כך לפי דיווח של המשרד להגנ"ס.


כתבות רלוונטיות לנושא:

  1. זיהום האוויר בל"ג בעומר היה גבוה פי 11, 29/5/2019
  2. מאמצים לצמצום זיהום אוויר ממדורות ל"ג בעומר, 19/5/2019
  3. בכמה מתגבר זיהום האוויר בל"ג בעומר? 29/4/2018
  4. כמו יום כיפור. ירידה של 90% בזיהום אוויר בפסח, 13/04/2020
  5. מידע נוסף על זיהום אוויר | infospot

ירידה של 90% בריכוז PM 2.5 ביחס לל"ג בעומר הקודם

הנתונים שנמדדו בתחנות ניטור איכות האוויר של המשרד להגנ"ס הצביעו על ירידה של עשרות אחוזים  ובפרט בריכוז חלקיקי 2.5 PM, שהם ברובם חלקיקי שרפה (שרפה של עץ, דלק, פחם וכו') המסוכנים לבריאות האדם, בהם הגיע שיעור הירידה ל־90% בהשוואה לל"ג בעומר 2019.

גם תוצאות המדידה של חלקיקי PM10, שהם חלקיקים גדולים יותר, נמדדו ריכוזים נמוכים בעשרות אחוזים ביחס לשנה שעברה.

טבלה: ריכוז PM2.5 בל"ג בעומר ביחס לשנת 2019

מגמה של הפחתת מדורות וזיהום אוויר בל"ג בעומר

בשנים האחרונות המשרד להגנ"ס יחד עם הרשויות המקומיות קורא לציבור לצמצם את מדורות ל"ג בעומר הגורמות לזיהום אוויר כבד, וכך גם בל"ג בעומר של שנה שעברה (2019). הרשויות המקומיות הציעו חלופות כמו כניסה חינם לבריכות השחייה העירוניות ותמריצים כספיים לתנועות נוער שיאחדו מדורות.

אלא שהמדורות שכן התקיימו ותנאי מזג האוויר בל"ג בעומר של 2019 הביאו לעלייה של פי 11.1 בנתוני זיהום האוויר, לעומת עלייה של 7.1 בשנת 2018. תנאי מזג האוויר הקשו גם על פיזור העשן והריח.

זיהום אוויר בל"ג בעומר

במהלך בעירת העצים במדורות נפלטים לאוויר ריכוזים גבוהים של חלקיקים נשימים [PM] מסוכנים לבריאות, וכן כמויות גדולות של פחמן דו חמצני [CO2הגורם להתחממות כדור הארץ.

בכל שנה, עם הדלקת מדורות ל"ג בעומר, נרשמות במרבית תחנות ניטור איכות האוויר עליות בריכוזי החלקיקים העוברים בדרכי הנשימה [PM] – המגיעות לשיאן במהלך הלילה ועד לפנות בוקר. בנוסף, ב-10 השנים האחרונות נרשמה עליה במספר הפניות למיון בקרב ילדים, עקב כוויות בל"ג בעומר.

------

מסמכים רלוונטיים:

  1. דוח נתוני זיהום אוויר בל"ג בעומר, המשרד להגנ"ס

ספקים מומלצים לטיפול בזיהום אוויר: