רשות המים ומשרד הבריאות מדווחים, כי בעקבות החלפת מקור המים בגליל התרחשה תופעה הידועה בשם "מים אדומים", שהיא בעיקרה אסתטית וחולפת לאחר שטיפה. ברשות המים מדגישים, כי ספקי המים ביצעו דיגומים לבדיקת איכות המים וכל התוצאות נמצאו תקינות ועומדות בדרישות תקנות משרד הבריאות, ולכן אם המים צלולים הם ראויים לשתייה.
ברשות המים מסבירים, כי לאחר חמישה חורפים שחונים במיוחד בצפון ובאזור הגליל, מצב מקורות המים באזור הוחמר מאוד ומפלסי מי התהום הגיעו לשפל היסטורי. כדי למנוע פגיעה בלתי הפיכה במקורות המים, הוחלט לצמצם את השימוש מהקידוחים באזור זה, ולתגבר את אספקת המים ממים מותפלים.
השינוי בתמהיל המים המסופקים הבאים במגע עם צנרת מתכתית ישנה יוצר תופעה של "מים אדומים" הנגרמת משחרור של חומרי מבנה של הצנרת, בעיקר של ברזל (חלודה של הצנרת). בדרך כלל לאחר שטיפה חוזרת התופעה יורדת בהיקפה, עד להיעלמותה, ובחלק מהמקרים התופעה מתמשכת זמן מה.
תופעת ה"מים האדומים" מתרחשת בעיקר במערכות בהן האספקה לאורך שנים התבצעה ממקורות מים קבועים שהוחלפו לאחרים, בתקופת ההחלפה הראשונה. זה המצב בגליל המערבי, בו לאור חומרת המצב במי התהום, מסופקים אליו מים מהמערכת הארצית.
הבעיה בעיקרה אסתטית, וכדי לשמור על איכות המים לשתייה, הנחיות משרד הבריאות הן לשטוף את מערכת אספקת המים עד לקבלת מים צלולים, וללוות את האירוע בניטור איכות המים. לדברי רשות המים, תאגידי המים פועלים לשטיפת הקווים הראשיים וניטור איכות המים, אך חלק מהתושבים מדווחים על הימשכות התופעה, הנובעת כנראה ממצב הצנרת הפרטית בבתים.
לכן, התושבים מונחים להימנע משתיית מים כל עוד אינם עומדים בפרמטרים האסתטיים הנדרשים (צבע, טעם, עכירות) ולהמשיך ולשטוף את המערכות הפרטיות עד חלוף התופעה. תושב שהתופעה בביתו אינה חולפת יכול להזמין את תאגיד המים לביצוע דיגום מתכות בבית, וזאת כדי לוודא שהמים הצלולים לאחר שטיפה ראשונית, ראויים לשימוש.
---------
כתבות רלוונטיות לנושא:
------------
חברות לטיפול בשפכים תעשייתיים: