דיווח חברות שנתי על פליטות גזי חממה בישראל | 2015
פורסמו הדיווחים של 51 ארגונים בישראל על פליטות גזי החממה שלהם לשנת 2015. מה המגמות?
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 16/1/2017

51  ארגונים דיווחו על פליטות גזי החממה שלהם לשנת 2015 במסגרת מנגנון הדיווח הוולונטרי של המשרד להגנת הסביבה שהושק בשנת 2010. הדיווח כולל הן את הפליטות העקיפות (צריכת חשמל) והן את הפליטות הישירות (בעיקר שימוש בדלקים מבוססי נפט).

סיכום רב שנתי של מנגנון הדיווח הוולונטרי על פליטות גזי חממה בישראל


* מקור: המשרד להגנ"ס

כמות המדווחים על גזי חממה | סטגנציה

הגידול במספר החברות המדווחות על פליטות גזי החממה שלהן שנצפה בשנים הראשונות של מנגנון הדיווח נבלם וב- 3 השנים האחרונות לא נראה שינוי של ממש במספר החברות המדווחות כפי שניתן לראות בגרף הבא. יש לפחות 7 חברות שדיווחו בשנים הקודמות אך לא דיווחו על נתוני 2015 (5 מהחברות לא דיווחו גם על 2014).

מספר הארגונים המדווחים על פליטת גזי חממה במנגנון הוולונטרי

כמות הפליטות המדווחת

סך הפליטות המדווחות למערך הוולונטרי ב- 2015,  42.8 מיליון טון CO2e, מייצגות כ-58% ממצאי הפליטות הארצי. ערכים אלה לא מהווים שינוי של ממש ביחס ל 43.4 מיליון טון CO2e ו 57% בשנת 2014.  

כמו בכל שנה, חברת חשמל אחראית ליותר מ 80% מהפליטות המדווחות במנגנון בשל השימוש בפחם וגז טבעי לייצור חשמל. יצרני החשמל הפרטיים, שחלקם בייצור החשמל הולך וגדל בשנים האחרונות, לא מדווחים במנגנון.

מי מאמת את הדיווחים על פליטות גזי החממה?

כל הארגונים המדווחים במנגנון מקבלים אות הכרה "שלב 1" מאת המשרד להגנ"ס, עבור כל שנת דיווח. כמו כן, ארגון הבוחר לאמת את פליטות גזי החממה שלו באמצעות ארגון חיצוני (דוגמת מכון התקנים), יכול לקבל אות הכרה "שלב 2 – דווח ואומת". ארגון שאימת את דיווח הפליטות שלו ובנוסף הצליח להפחית את פליטת גזי החממה שלו, מקבל אות הכרה "שלב 3 – דווח, אומת והופחת". רק חברה אחת אימתה את הפליטות שלה לשנת 2015 'עמיעד מערכות'.

תזכורת על מאפייני מנגנון הדיווח על פליטות גזי חממה

מנגנון הדיווח על פליטת גזי חממה פותח על-ידי מוסד שמואל נאמן מהטכניון בשיתוף המשרד להגנ"ס וגורמים נוספים, במטרה לעודד חברות וארגונים לצמצם את פליטות גזי החממה שלהם על ידי כך שינהלו מעקב , יכירו את פרופיל פליטות גזי החממה שלהם, ויזהו את המקרים בהם ניתן לשפר.

כל ארגון בישראל יכול לדווח במנגנון, לא רק מפעלים תעשייתיים, זאת מכיוון שהדיווח כולל גם פליטות עקיפות, כתוצאה מצריכת חשמל. כך יוצא שבין המדווחים יש בתי חולים, בנקים, בתי השקעות, ומגוון של חברות מסחריות שעיקר פעילותן משרדית.

המנגנון הוולונטרי לדיווח פליטת גזי חממה מותאם גם למנגנוני דיווח סביבתי אחרים של המשרד להגנ"ס:

  1. מפל"ס PRTR: הדיווח במנגנון הוולונטרי מותאם להיות דיווח משלים ומקיף יותר מהדיווח במפל"ס (PRTR) לגבי גזי חממה.
  2. מדד ההשפעה הסביבתי: הדיווח במנגנון הוולונטרי מקנה נקודות זכות חיוביות לחברות המדורגות במדד ההשפעה הסביבתי.

-----------

מסמכים רלוונטיים:

  1. דו"ח סיכום דיווחי 2015, המשרד להגנ"ס [pdf]
  2. מצגת סיכום דיווחי 2015, המשרד להגנ"ס [pdf]

-----------

קישורים רלוונטיים

  1. דיווחי 2014 על פליטת גזי חממה, 23.06.2016
  2. התחייבות או הזדמנות? ישראל אישררה את הסכם פריז, 15.11.2015
  3. מאחורי הקלעים של היעד להפחתת פליטות גזי חממה בישראל, 06.10.2015
  4. 50 ארגונים דיווחו על פליטות גזי החממה. מי אחראי ל- 90% מהפליטות? 05.05.2015
  5. מידע נוסף על: דיווח וולונטרי של גזי חממה | infospot