ממשיך האיסור על הדלקת מדורות בל"ג בעומר
זו השנה הרביעית שפורסם צו האיסור שתקף לכל השטחים הפתוחים ברחבי הארץ – מלבד שטחים שהקצו לכך הרשויות המקומיות. הרשויות מצמצמות יותר ויותר את שטחי המדורות ומציעות לתושביהן פעילויות חלופיות בל"ג בעומר
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 07/5/2023

לקראת ל"ג בעומר, ארגון כבאות והצלה פרסם גם השנה צו האוסר על הדלקת מדורות בשבוע הקרוב, מלבד באזורים שהוכשרו ואושרו על ידי הרשות המקומית, בתיאום עם הרשות הארצית לכבאות והצלה ובהתאם למגבלות על גודל המדורה המפורטות בצו.

איסור דומה להדלקת מדורות בלג בעומר, פורסם בשלושת השנים הקודמות, לאחר שפורסם לראשונה בשנת 2020, על רקע מגפת הקורונה.

מטרת האיסור על הדלקת מדורות במרבית הארץ היא לצמצם את הסיכון לפריצת דליקות עקב "תנאים קיצוניים המעלים את הסבירות להתרחשות דליקות" לפי ארגון כבאות והצלה. מלבד סיכוני התלקחות, המדורות גורמות לזיהום אוויר משמעותי ופולטות חומרים מסרטנים, ולכן בשנים האחרונות מספרן הלך ופחת בעידוד הרשויות המקומיות.

המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות פרסמו הודעה משותפת ובה המליצו להימנע מהדלקת מדורות בל"ג בעומר, שגורמות לזיהום אוויר ומסוכנות לסביבה. ההודעה מכילה גם כללים מפורטים למי שבכל זאת יחליט להדליק מדורה.


כתבות רלוונטיות:

  1. זיהום אוויר גבוה בסמוך למדורות ל"ג בעומר, 23.5.2022
  2. ל"ג בעומר: איסור הדלקת מדורות למעט במקומות ייעודיים, 16.5.2022
  3. ללא מדורות: זיהום אוויר נמוך יחסית לל"ג בעומר, 03.5.2021
  4. ירידה של עד 90% בזיהום אוויר ביחס ל־2019, 19.5.2020
  5. מידע נוסף על זיהום אוויר | infospot

ההנחיות של המשרד להגנ"ס ומשרד הבריאות

כמדי שנה, המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות פרסמו רשימת הנחיות להדלקת מדורות בטוחה ככל הניתן. להלן חלק מההנחיות:

  • מומלץ לחגוג את החג בפעילות סביבתית כמו מדורות אקולוגיות (כדוגמת טיול בחיק הטבע).
  • אם מדליקים מדורה, אין להשליך למדורה חומרי פלסטיק וניילונים וכלים חד פעמיים מפלסטיק וקלקר.
  • אין לשרוף תחליפי עץ מלא כמו מלמין M.D.F  ופורמייקה
  • אין להשליך למדורה עצים צבועים בצבע או בלכה
  • לא מבעירים מדורה מתחת לקווי חשמל וטלפון, בקרבת עצים ושיחים או מתקני דלק
  • מומלץ לא לשבת קרוב למדורה ולא בכיוון שאליו פונה העשן, כדי להימנע משאיפה מיותרת של מזהמים
  • מומלץ להימנע מכלי פלסטיק חד פעמי ולהפריד את הפסולת הניתנת למיחזור כמו בקבוקים ואריזות
  • אין להשליך למדורה זכוכיות ואבנים מאחר שהם עלולים להתפוצץ

במקביל, ארגון כבאות והצלה פרסם צו איסור הדלקת מדורות בשטחים ובזמנים מסוימים כאמור. לפי הצו, יש להימנע מהדלקת מדורות ברחבי הארץ בין 7 במאי בבוקר ל-10 במאי, למעט בשטחים שהקצו לכך הרשויות המקומיות.

הרשויות מארגנות פעילויות חלופיות

כמדי שנה בשנים האחרונות, רשויות מקומיות מכל רחבי הארץ החלו לפרסם פעילויות חלופיות, שימשכו את הילדים מהמדורות לפעילות מזהמת ומסוכנת פחות.

עיריית ראשל"צ למשל קבעה שיהיו בעיר 12 מוקדים של מדורות בלבד ולצדן יתקיימו במהלך שבוע ל"ג בעומר 57 הצגות ילדים בגינות הציבוריות ברחבי העיר; 24 הופעות של לולייני אש; וסיורי עששיות ברחבי העיר.

עיריית תל אביב תקיים פעילויות חלופיות של תצפית כוכבים עם טלסקופים, הצגות ילדים, סדנת נגרות לילדים, סיור טבע עירוני ועוד.

ב-3 שנים האחרונות: צמצום אוויר משמעותי בל"ג בעומר

בשנה שעברה, השנה השנייה לאיסור על הדלקת מדורות לא מאושרות בל"ג בעומר, המשרד להגנת הסביבה פרסם סיכום של נתוני איכות האוויר לאחר ל"ג בעומר. הנתונים נאספו ב-150 תחנות ניטור אוויר ברחבי הארץ והם הראו כי שרר זיהום אוויר גבוה על אף צמצום בכמות המדורות. הגורמים העיקריים לכך היו התנאים המטאורולוגיים והיעדר רוח ביממה המדוברת.

אולם ברוב האזורים בארץ נרשמה ירידה בזיהום האוויר בהשוואה למצב בשנים קודמות בהן נערכו מדורות בהיקף רחב (שנת 2019 וקודם לכן), הודות לצמצום המדורות ולעידוד הרשויות להשתתף בפעילויות חלופיות. חריגות שיא בחלקיקים נשימים PM2.5  נמדדו בירושלים, אשקלון, קריית אתא, אשדוד ובני ברק. זאת בהשוואה לריכוז של חלקיקים נשימים הקטנים מ-2.5 מיקרון ביום בהיר השווה לכ- 30 מיקרוגרם למ"ק.

אחד המאפיינים הבולטים ביותר בשריפות הוא עלייה ניכרת בריכוז החלקיקים העוברים בדרכי הנשימה העדינים הקטנים מ-2.5 מיקרון. ביום רגיל מהווים חלקיקים אלה בממוצע כ-50% מהערך המדוד של חלקיקים הקטנים מ-10 מיקרון, אולם בעת שריפות יחס זה משתנה וריכוז החלקיקים הקטנים מ-2.5 מיקרון עשוי להגיע ל-80%-100% מהערך המדוד של ריכוז החלקיקים הקטנים מ-10 מיקרון.

ריכוזי החלקיקים הנמדדים מושפעים בין השאר ממיקום המדורות יחסית לתחנת הניטור ובתנאים המטאורולוגיים כגון: כיוון ומהירות הרוח ותנאי הערבול באטמוספירה. המשרד להגנת הסביבה מעיד שממחקרים שנעשו בתחום, נמצא כי חלה עלייה בשכיחות הפונים לחדר מיון בסמיכות להחמרה הזמנית באיכות האוויר עקב מדורות ל"ג בעומר.

תחנות האוויר מדדו גם פליטה של חלקיקים נשימים PM10 ומצאו זיהום אוויר גבוה בערד, אלעד, קריית אתא, באר שבע, רחובות, וירושלים. זאת בהשוואה לריכוז של חלקיקים נשימים הקטנים מ-10 מיקרון ביום בהיר השווה לכ- 60 מיקרוגרם למ"ק.

התייחסויות

השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "בשנים האחרונות חלה ירידה משמעותית בזיהום האוויר בזכות מודעות הציבור לנושא והפחתת המדורות. אפשר גם לחגוג אחרת! אנחנו קוראים לציבור להימנע מהדלקת מדורות, ולציין את החג ביחד בפעילות שתשמור על בריאות הציבור והסביבה, ולא תייצר מפגעים".

שר הבריאות, משה ארבל: "מדורות עלולות להיות מסוכנות לסביבה ולבריאות הציבור. מחובתנו להקפיד על נהלי הבטיחות, כדי למנוע פגיעה מיותרת ומסוכנת וכדי לצמצם זיהום אוויר ככל האפשר. אני קורא להורים לשמור על ערנות ולמנוע ככל האפשר סיכון של עצמנו ושל הילדים משאיפת אוויר, משריפה ומהיחשפות לנזקי סביבה ובריאות".

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה