התאחדות התעשיינים לבג"ץ: לבטל את אמות המידה של משרד הפנים לאגרת פינוי פסולת עודפת מעסקים
ההתאחדות ביקשה גם לאסור על הרשויות המקומיות לחוקק חוקי עזר על פי אמות המידה הללו ולאסור על שר הפנים לאשר חוקי עזר בנושא. "הנוסחה לוקה בשורה של ליקויים חמורים"
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 22/7/2018

התאחדות התעשיינים עתרה לבג"ץ למתן צו לביטול אמות המידה שפרסם משרד הפנים לפני כ-5 חודשים לגביית אגרות לפינוי פסולת עודפת. בנוסף, ההתאחדות גם ביקשה לאסור על הרשויות המקומיות לחוקק חוקי עזר על פי אמות המידה האמורות, ולאסור על שר הפנים לאשר חוקי עזר בנושא.

תזכורת: מהי פסולת עודפת?

נזכיר, כי לפני כ-5 שנים קבע בג"ץ כי רשויות מקומיות יוכלו לגבות מבתי עסק אגרה ייעודית בגין איסוף פסולת מסחרית עודפת בנוסף לפסולת הרגילה, על פי עקרון המזהם משלם. אלא שבג"ץ התנה את יישום האגרה בקביעת קריטריונים אחידים על ידי משרד הפנים שיגדירו מהי אותה פסולת עודפת.

אלא שעד היום התחום לא מוסדר באופן אחיד, כאשר ישנן רשויות מקומיות המפנות פסולת מעסקים ותעשייה ללא גביית אגרה מיוחדת, ברשויות אחרות על המפעלים והעסקים לדאוג לפינוי עצמי של הפסולת, בעוד שבאחרות, למרות שאין קריטריון ארצי, גובים היטל פסולת מהעסקים על בסיס תקנות עזר עירוניות קיימות.

לפני כשנה פרסם משרד הפנים נוסחה לחישוב הפסולת העודפת כולל הסבר לגבי חישוב כמות הפסולת לעובד ולגבי מרכיב העידוד.


כתבות רלוונטיות לנושא:

  1. נוסח מעודכן לחישוב אגרת פסולת עודפת מבתי עסק, 20.02.2018
  2. מאפריל תגבה אגרה בגין פסולת עודפת מבתי עסק ומפעלים, 24.09.2017
  3. עיריית קריית גת תגבה אגרה על פסולת עודפת מעסקים, 13.03.2017
  4. מידע נוסף על פסולת עירוניתinfospot

התעשיינים: המגזר העסקי מופלה לרעה

בכתב העתירה טענת ההתאחדות, כי המגזר העסקי הפך בשנים האחרונות לפרה חולבת של הרשויות המקומיות, המנסות לגבות מהתעשיינים ומהעסקים אגרות והיטלים חדשים, כגון אגרות שמירה ואגרות בגין פינוי אשפה, בנוסף לתשלומי הארנונה.

לטענת ההתאחדות, בחודש פברואר פרסם משרד הפנים את אמות המידה האמורות לאפשר לרשויות המקומיות לגבות מבעלי העסקים אגרות בגין פינוי אשפה עודפת, למרות שפינוי אשפה נכלל בסל השירותים הבסיסי שהרשויות המקומיות צריכות לספק לתושבים תמורת הארנונה.

בעתירה נטען, כי אמות המידה שקבע משרד הפנים מפלות לרעה את המגזר העסקי, ובמיוחד את המגזר התעשייתי, משום שהן מתירות הטלת אגרה בגין פינוי אשפה חריגה על המגזר העסקי בלבד. עוד נטען כי ההפליה פסולה במיוחד לאור העובדה שהמגזר העסקי משלם ארנונה גבוהה בהרבה מהארנונה שמשלם מגזר המגורים. זאת, למרות שהמגזר העסקי אינו צורך שירותים יקרים מאוד שבהם משתמש מגזר המגורים, כגון: חינוך, רווחה ותרבות.

כ-80% מעלויות פינוי הפסולת יושתו על עסקים

לטענת ההתאחדות, המשמעות של אמות המידה היא כי כ-78% עד 83% מפינוי האשפה הוצאו מסל השירותים הניתן לתושבים, ויושתו מעתה על התעשיינים והעסקים. ובנוסף אמות המידה פוגעות במיוחד בתעשיינים שיקימו מפעל בפריפריה, מאחר והם יאלצו לשלם אגרה גבוהה בהרבה לעומת מפעל במרכז הארץ.

לטענת ההתאחדות, הנוסחה שקבע משרד הפנים לחישוב כמות הפסולת העודפת לוקה בשורה של ליקויים חמורים, בלתי סבירה ואינה מתקבלת על הדעת. זאת משום שהנוסחה איננה מתייחסת לסוג האשפה אלא רק לכמות האשפה. ובנוסף אין בה התייחסות כלשהי לתעריפים בגין פינוי אשפה חריגה. לכן היא מותירה פתח מסוכן לכך שכל רשות מקומית תקבע לעצמה תעריפים שונים, תוך הגברת חוסר האחידות במיסוי המוניציפלי.

----------

מסמכים רלוונטיים:

  1. אמות מידה לחישוב אגרת פסולת עודפת09.2017 משרד הפנים [pdf]
  2. אמות מידה לחישוב אגרת פסולת עודפת, 02.2018, משרד הפנים [pdf]
  3. עמדת היועץ המשפטי לממשלה04.2017 [pdf]
להמשך קריאת הכתבה המלאה