מהפך! לראשונה חלה ירידה בכמות הפסולת המוטמנת בישראל
בדיון בכנסת בנושא הקרן לשמירת הניקיון אושרה הארכה המאפשרת למשרד להגנ"ס להשתמש ב-35% מכספי הקרן למטרות אחרות
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 15/6/2017

בשבוע שעבר התקיים דיון בוועדת הפנים והגנ"ס, בראשות ח"כ דוד אמסלם, בנושא הקרן לשמירת הניקיון. מטרת הדיון הייתה הארכת הוראת השעה המאפשרת למשרד להגנ"ס להשתמש ב-35% מכספי הקרן למטרות אחרות, שאינן המטרות הראשיות אך מוגדרות גם הן באופן ספציפי בחוק. ההצעה אושרה.

בתחילת הדיון, נדרשו אנשי המשרד להגנת הסביבה להציג את תוצאות קרן הניקיון בשנים האחרונות, על רקע טענות של חוסר יעילות בניצול כספי הקרן ובעיקר כספי חשבון היטל ההטמנה שמשלמות הרשויות המקומיות ומהווים את חלק הארי של הכנסות הקרן.

לראשונה בהיסטוריה: ירידה בהטמנת פסולת בישראל

מנכ"ל המשרד להגנ"ס, ישראל דנציגר, הציג תחילה את המגמה הכללית של ענף הפסולת בישראל לפיה חלה ירידה של 6% בהטמנת פסולת ועלייה של 3% במיחזור בשנת 2016, למרות גידול של 1.8% באוכלוסייה.

למרות שזו השנה הראשונה בהיסטוריה של ישראל שכמות הפסולת המוטמנת פוחתת, דנציגר הבהיר: "זה לא הזמן לחגיגה, צריך להגיע להפחתה של 40%-50% בהטמנה. צריך להמשיך לעבוד."

ניצול כספי קרן הניקיון

לפי הנתונים שהציג המשרד להגנ"ס, בקרן לשמירת הניקיון היו עד היום הכנסות של כ-2.5 מיליארד ₪. כאשר על פי חוק, הקרן רשאית להקצות על בסיס הכנסות עתידיות בשיעור מסוים כך שסך ההקצאות המותר עומד על כ-3.5 מיליארד ₪.

דנציגר הסביר כי: לפני שנה היו בקופת הקרן 1.5 מיליארד ₪ שלא הביאו תועלת (לא הוקצו). ב-2016 הוקצה רוב הכסף לפרויקטים לרווחת הרשויות המקומיות, שמשלמות את ההיטל לקרן, כדלקמן:

  • קרוב לחצי מיליון ₪ הוקצב להפרדת פסולת במקור ב-53 רשויות מקומיות.
  • 430 מיליון ₪ לפרויקט PPP (פרויקט בשותפות ציבורית-פרטית, של הקמת מתקן גדול למיון וטיפול בפסולת באזור השפד"ן)
  • 380 מיליון ₪ למודל התימרוץ של רשויות מקומיות, לפיו ישולם תמריץ על כל טון גידול במיחזור
  • 377 מיליון ₪ להקמת מתקני קצה
  • 250,000 מיליון ₪ לשדרוג תשתיות ברשויות פריפריאליות.

דנציגר ציין, כי עדיין נותר בקרן עודף תזרימי של כמיליארד ₪ היות ומדובר בכספים שהוקצו לפרויקטים שיתממשו ב-5 השנים הקרובות.

שימוש בכספי הקרן למטרות אחרות

כספי היטל ההטמנה בקרן הניקיון מיועדים על פי חוק לפיתוח, הקמה וייעול של אמצעים חלופיים להטמנת פסולת (מיחזור, השבה, שימוש חוזר וכו'). אך אם נשארה יתרה של כספים, מוגדרות בחוק מטרות נוספות שאפשר לנצל את הכספים לטובתם, עד היקף של 35% מכספי הקרן. המטרות הנוספות הן: שיקום אתרי פסולת, טיפול במפגעי אסבסט, חינוך והסברה לשמירה על איכות הסביבה וטיפול במפגעי פסולת והקמת תשתיות פסולת ברשויות מקומיות מאשכולות 1-4 לפי סיווגן החברתי כלכלי.

השימוש בכספי הקרן למטרות נוספות היה מתוקף הוראת שעה זמנית שעתידה לפוג בסוף שנת 2017 וכעת הוארכה עד סוף 2020.

המשרד להגנ"ס הציג בדיון נתונים לפיהם השתמש לאורך השנים בכ-561 מיליון ₪ מכספי הקרן לטובת מימוש המטרות הנוספות בחלוקה של כשליש לטיפול בפסולת באשכולות 1-4, שליש לטיפול במפגעי אסבסט ושליש לחינוך והסברה.

יו"ר הוועדה, דוד אמסלם, סיכם את הדיון: "במשך שנים הקרן לא מימשה את הכספים שהצטברו בה. נתקעו כספי ציבור בסך 2 מיליארד ₪. השנה המשרד להגנת הסביבה עשה שינוי הלכה למעשה והוא הולך לממש את מטרות הקרן לפי תוכנית. שאפו גדול. גיא סמט וישראל דנציגר לקחו נושא כבד שאין הרבה אנשים במדינה שיודעים להוביל את הנושא הזה".

התייחסויות

ממרכז השלטון המקומי נמסר בתגובה: "אנחנו מברכים על הצגת הנתונים מהמשרד להגנת הסביבה, שניתנו לועדה לראשונה בשקיפות. ועל אף הנתונים שהוצגו, רשויות רבות מתמודדות עם קשיים וסוגיות תפעוליות בניהול משק הפסולת ולא מציגות שיפור ניכר בשיעורי ההטמנה והמיחזור."

-----------

מסמכים רלוונטיים:

  1. מצגת של פעילות קרן הניקיון, המשרד להגנ"ס [pdf]
  2. נוסח הצעה לתיקון חוק שמירת הניקיון (מטרות כספי היטל הטמנה) [pdf]

------------

קישורים רלוונטיים:

  1. בג"ץ: אין עילה חוקתית לביטול היטל הטמנת הפסולת, 20.04.2017
  2. למי חילקה קרן הניקיון 150,000,000₪? ולמי סרבה? 19.03.2017
  3. המשרד להגנ"ס מלווה לעצמו 260,000,000 ₪ מכספי היטל ההטמנה, 13.11.2016
  4. ההחלטה לגרוע 40 מיליון ₪ מקרן הניקיון בוטלה. מדוע? 02.11.2016
  5. אבי גבאי עוזר לכחלון לסגור פינה בתקציב? 200,000,000 ₪ מתקציב המשרד להגנת הסביבה עוברים לתקציב המדינה, 19.09.2015
  6. מידע נוסף על פסולת עירונית | infospot

--------

חברות לטיפול בפסולת עירונית

חברה איש קשר טלפון דוא"ל
ורידיס ורידיס 072-3360696 Veridis@infospot.co.il
נגב אקולוגיה סיוון פרץ 072-3712247 Negev@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>