מינהל הבטיחות במשרד העבודה פרסם טיוטת דוח הערכת השפעת רגולציה (RIA) בעניין הסמכת שירותים רפואיים תעסוקתיים – בריאות ורפואה במקומות עבודה.
בדוח נכתב כי בכוונת המינהל להסדיר את הנהלים וההוראות הקיימים ולהפכם לתקנות מחייבות, תוך הכנסת שינויים מסוימים שמטרתם להקל על הרגולציה ולהגדיל את כמות הרופאים והשירותים הרפואיים התעסוקתיים בתחום.
כתבות רלוונטיות:
לפי מינהל הבטיחות במשרד העבודה יש כיום מחסור משמעותי ברופאים תעסוקתיים מוסמכים בארץ, זאת גם ביחס לעולם. נכון לשנת 2020 רשומים בישראל כ-100 רופאים תעסוקתיים, מתוכם 85 רופאים בלבד פעילים והם אחראים על כ-4 מיליון מועסקים.
ארגון הבריאות העולמי (WHO) ממליץ על יחס רופאים תעסוקתיים למספר עובדים של 1:8,000. לעומת זאת, דוח הוועדה הציבורית לקידום הבטיחות בעבודה והבריאות התעסוקתית במדינת ישראל המליץ על יחס של 1:20,000 בעוד שהיחס כיום בישראל עומד על כ 1:45,000.
לפי דוח השפעת הרגולציה שמפורסם כעת, המחסור ברופאים נובע גם בשל נטל רגולטורי גבוה ולכן מינהל הבטיחות ממליץ לשנות ולהקל את הנוהל הקיים.
לפי המסמך, המחסור ברופאים תעסוקתיים נובע גם מהנוהל הנוכחי המחמיר, לפיו רק רופא מומחה יכול להיות רופא תעסוקתי.
מעבר למחסור ברופאים תעסוקתיים יש מחסור גם בשירותים הרפואיים המוסמכים (מרפאות המתמחות ברפואה תעסוקתית). מספרם עומד כיום על כ-35 וחלקן יושבות בתוך מפעלי תעשייה גדולים.
המחסור בשירותים הרפואיים נובע מעומסים רגולטוריים הכרוכים בקבלת ההסמכה. לפי הנוהל הקיים, המינימום הנדרש לקיומו של שירות רפואי הוא העסקתו של רופא מומחה ברפואה תעסוקתית. כמו כן, תקופת ההסמכה של השירות קצרה ועומדת על שנתיים בלבד, שינויים בזהות הרופא המועסק מחייבים הסמכה של השירות מחדש ויש תקופת המתנה ארוכה לאישור השירות.
אי לכך, התקנות החדשות המוצעות צפויות להקל את הנטל הרגולטורי כדי שיגדל גם מספר הרופאים התעסוקתיים וגם מספר השירותים הרפואיים (המרפאות התעסוקתיות).
ההקלות הצפויות הן הארכת תוקף ההסמכה של השירות הרפואי משנתיים לשלוש שנים, ביטול החובה להנפיק הסמכה חדשה לשירות עם מינויו של רופא חדש במרפאה והוספת האפשרות להעסיק בשירות 'רופא מורשה'.
מסתבר שכ-80% מכלל הבדיקות הרפואיות-תעסוקתיות לעובדים נעשות בתחום הרעש. השינוי המוצע יאפשר להסמיך גם רופאי אף-אוזן-וגרון מומחים כרופאים מורשים. כך יהיה אפשר להגדיל את מצבת הרופאים אשר יוכלו לבצע בדיקות רפואיות לעובדים בתחום הרעש.
בין השינויים המוצעים בתקנות החדשות:
אפשר להעביר הערות ציבור עד לתאריך 27.4.2021 לדוא"ל Shituf.regulation@labor.gov.il
---
מסמכים רלוונטיים: