הצפי בישראל: עלייה של 1 מטר במפלס הים עד שנת 2100
המשרד להגנ"ס מפרסם דוח שמעריך את עליית מפלס הים ב-1.06 מטר עד שנת 2100 כתוצאה מהמסת קרחונים עקב שינוי האקלים
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 04/1/2024

המשרד להגנת הסביבה מפרסם דוח שעסוק בהערכת העלייה הצפויה במפלס פני הים, עקב שינוי האקלים. הדוח מבוסס על עבודת "מינהלת ההיערכות לשינוי אקלים" בשנה האחרונה. לפי ההערכה המופיעה בדוח, מפלס הים צפוי לעלות ב-1.06 מטר עד לשנת 2100, ובמהלך סערות קיצוניות המפלס צפוי לעלות ב-0.8 מטר נוספים. עליית המפלס, הנובעת מהמסת הקרחונים כתוצאה משינוי האקלים, עלולה לפגוע במבנים ובתשתיות, להמליח את האקוויפרים, לגרום להצפות ועוד.

בשלב זה הדוח לא עוסק בגיבוש מדיניות להתמודדות עם עליית מפלס הים אלא מתמקד בניסוח 'תרחיש היערכות לאומי', שמגדיר את מידת עליית מפלס הים שאליה יש להערך. אך התרחיש שנקבע כעת הוא זמני לשנתיים, ורק בשנתיים הקרובות ייקבע תרחיש קבוע, שיתייחס גם לים האדום.

כלומר, ההערכה כי מפלס הים צפוי לעלות ב-1.06 מטר עד לסוף המאה צפויה להשתנות. בהתאם לתרחיש הקבוע שייקבע בהמשך, המשרד להגנת הסביבה ינסח מדיניות שתשפיע על מתכנני מבנים ותשתיות, רשויות מקומיות, מפעלים בקרבת הים ועוד.

קישור לדוח מצורף בתחתית הידיעה.


כתבות רלוונטיות:

  1. המשרד להגנ"ס ממליץ להיערך לעליית מפלס הים בחיפה, 20.2.2023
  2. הממשלה תקים מרכז לחיזוי אקלים ב-20 מיליון ₪, 19.7.2022
  3. עד שנת 2100 צפויה בישראל התחממות של כ-4 מעלות, 19.8.2020
  4. שינוי אקלים גם בישראל: תוספת 2 מעלות עד שנת 205022/7/2019
  5. מידע נוסף בנושא שינוי אקלים | Infospot

הנזקים מעליית מפלס הים

עליית מפלס הים נגרמת כתוצאה מהפשרת וגלישת קרחונים יבשתיים ברחבי העולם והתווספותם למי האוקיינוסים. כמו כן, פליטות גזי החממה גורמות לעליית הטמפרטורה הממוצעת באטמוספירה שגורמת לעליית טמפרטורת המים באוקיאנוסים – דבר שמגדיל את נפחם.

להלן האתגרים העיקריים הנובעים מעליית מפלס הים:

  • שחיקת החוף: החופים החוליים של ישראל נמצאים בסכנת היעלמות. הצטמצמות החופים מובילה לשיבוש מערכות החוף האקולוגיות העדינות.
  • שינוי קו החוף: עליית מפלס הים בשילוב תהליכי פיתוח הגורמים למחסור בחול, עשויים להחריף את נסיגת קו החוף.
  • המלחת האקוויפרים (עליית מפלס המים המלוחים במי התהום)
  • הגדלת הסבירות להצפות ולנזקי הצפות: הצפת מרכזים עירוניים עלולה לגרום נזקים משמעותיים לרכוש, לתשתיות חיוניות כמו תחבורה וחשמל ולחיי התושבים באזור.

עבודת המנהלת התבססה על דוח תרחישי ייחוס של עליית מפלס הים שפורסם בידי המרכז לחקר ימים ואגמים לישראל (חיא"ל) באפריל 2023. דוח זה התבסס על תרחישי ה-IPCC (הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי האקלים של האו"ם), וכן על מיפוי קווי החוף של אותם התרחישים.

תרחישי הפחתת הפליטות עד סוף המאה

כפי שדיווחנו בתחילת 2023, המשרד להגנת הסביבה פרסם מסמך שבו פירט תרחישים שונים למצב פליטות גזי החממה בעולם שקבע ארגון ה-IPCC. כל אחד מהמצבים האלה מייצגים השפעה שונה על קצב עליית מפלס הים.

התייחסויות

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "שינויי האקלים מובילים לאתגרים רבים בשלל תחומים ברחבי העולם, בהם עליית מפלס הים. מדינת ישראל היא מדינת חוף בעלת גידול אוכלוסייה משמעותי, שמתפתחת ובונה תשתיות ומגורים ברחבי הארץ ולאורך חופי הים התיכון. על כן, עלינו להיערך ולתכנן את עתידנו ועתיד ילדינו יד ביד עם המדע ועם התרחישים הצפויים כתוצאה משינויי האקלים. הדוח מסכם את ההליך הסדור שהוביל המשרד להגנת הסביבה במסגרת מנהלת ההיערכות לשינוי אקלים".

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה