אנתרופוגני - Anthropogenic
- מאת: מערכת Infospot
- פורסם בתאריך: 01/1/2023
אנתרופוגני - Anthropogenic: השפעות של פעילות האדם על הטבע. כגון: הכחדת מיני בעלי חיים, שינוי מאזן גזי החממה, פגיעה באוזון ועוד.
בשנת 2000 בכנס "הוועד העולמי לשיכוב גאולוגי" הציע הכימאי פול קוטזן את המושג אנתרופוגני Anthropocene)), שפירושו "תקופת האדם". אחד ממגישי ההצעה להכרה רשמית של השם והתקופה הוא פרופסור סטפן שמאמין כי: ״יש סיכוי שהחלטה רשמית של הוועדה תדרבן את המין האנושי לשקול בזהירות את השפעתו על כדורנו״. לדבריו, "אנחנו חיים בדור הראשון היודע איך אנחנו משפיעים על המערכת העולמי כולה".
כמו בתקופת היורה בה השאירו הדינוזאורים עקבות, כך משאירים האנשים את עקבותיהם, עקבות ש"יתגלו" ע"י גאולוגים בעתיד. גאולוגים מציינים את ה״עקבות״ הבולטות שיציינו את התקופה האנתרופוגנית:
- ערימות אשפה - האשפה שנערמת בתקופתנו מיוחדת בכמויות העצומות ובכך שיש בה חומרים רבים שאינם מתכלים.
- בטון - בטון אמנם היה בשימוש כבר בימי הרומאים אבל בעשורים האחרונים יוצרה ויוצקה יותר מחצי מכמות הבטון מאז ועד היום. יש היום די בטון כדי לכסות את כל כדור הארץ בשכבה אחידה.
- פלסטיק - השימוש בפלסטיק התגבר מ-1950. מכיוון שאינו מתפרק הפלסטיק יסמן את הנוכחות האנושית הרבה אחרי שהמין האנושי יעלם.
- כרייה - הכריה משאירה בורות ומנהרות ענקיות. כמות החומרים שמוסעים גדולה פי שלושה ממה שמסיעים כל נהרות העולם. כתוצאה מהכרייה ומהובלת המחצבים והפקתם שמתבצעים באתרים שונים נוצרות ״עקבות״ טופוגרפיות ״שישרדו מיליוני שנים״.
- חקלאות /דשנים - כמות החנקן שעוברת בקרקע שולשה בגלל הצורה בה אנחנו מפיקים חנקן מהאוויר ומחדירים אותו לקרקע כדי לשפר את גידולי הפירות והירקות. השימוש בדשנים גדול בהרבה מהדרוש וחלק גדול נשטף לנהרות או שוקע במי התהום. את מי התהום אנחנו שותים, מי נהרות מזינים פריחת אצות ואצות אלה יהוו סמן גאולוגי לבזבוז.
- עצמות - כיום מהווים האנשים וחיות המשק 95% במונחי משקל גוף מכלל היונקים.
- אפר /פיח - סביב העולם יש כיסוי של שכבת אפר שנובע מזיהום.
- שינוים אקלימיים - שיטת תיארוך ע"פ השוואת איזוטופים של פחמן לא תהיה מדויקת שכן בגלל השינויים שנוצרים מההתחממות העולמית יתהווה ״בילבול״ באיזטופים, מכיוון שבשריפת דלק מחצבי יש יחס שונה של איזוטופים של פחמן מזה שבבעירת עצים.
- עלית מפלס פני הים - עלית מפלס פני הים תהיה בעוצמה שלא היתה מאז תחילת ההולוקן שהייתה בסוף תקופת הקרח לפני כ-12.000שנים.
- פיצוץ אטומי - הפיצוץ הראשון התרחש ב-16 ביולי 1945. המדענים מציעים לקבוע תאריך זה כתחילת התקופה הגאולוגית האנתרופוגנית, שכן אטומים ״חדשים״ נוצרו וימשיכו להתקיים ״הרבה אחרי האדם האחרון״. אלו אטומים / איזוטופים שהטבע לא מכיר המתפזרים באטמוספירה שוקעים ויוצרים בשכבות הגאולוגיות סמנים שיתקיימו מיליוני שנים.