יש לא מעט אפליקציות למדידת רעש באמצעות הסמארטפון, אך אפליקציית Loud2 שפותחה ע"י חוקרים מטעם אוניברסיטת דייקן באוסטרליה מאפשרת לכל משתמש למדוד את עוצמת הרעש למשך זמן ממושך (שעות), להקליט את הרעש ולשלוח את המידע בצירוף מיקום ומועד המדידה לשרת משותף שמרכז הקלטות רעש של אנשים רבים ובכך מאפשר למפות את רמות הרעש לפי אזור.
מדידות רעש מקצועיות כרוכות בציוד יקר ובכוח אדם ייעודי שעבר הכשרה לכך, מה גם שלפעמים נדרשת מדידה בתוך בתי מגורים – דבר שמשפיע על כמות המדידות המתבצעות בגלל מורכבות הלוגיסטית והעלויות הגבוהות. השימוש באפליקציה החדשה ושיתוף הנתונים המתקבלים מאפשרים לבצע עשרות מדידות באזור מוגדר, ולפרקי זמן ממושכים, ולקבל "מפת" רעש לאותו אזור. לאחר מכן, אפשר לדעת באילו שעות ואילו אזורים נחשבים לבעייתיים ולהתמקד בהם לביצוע מדידות מקצועיות.
חשוב לציין כי האפליקציה הנ"ל ואפליקציות דומות למדידת רעש עדיין לא מחליפות את המכשירים המקצועיים, בין השאר בגלל טווח ה"שמיעה" המוגבל של טלפונים ניידים שלרוב לא קולטים רעשים מאוד חזקים ומסיבות טכניות נוספות.
שימוש לדוגמא באפליקציה היה במחקר שבוצע באוסטרליה בו ביקשו מ - 27 תושבים הגרים בסמיכות לכביש ראשי להשתמש באפליקציה על מנת לבצע מדידות רעש בתוך בתי המגורים לכל אורך שעות הלילה. בניסוי נמדדו למעלה מ – 1,000 שעות של מדידות רעש, וכל התוצאות שותפו על גבי שרת משותף ויצרו "מפת רעש" אזורית דרכה התגלה באילו אזורים יש מפגעי רעש משמעותיים. כעת ניתן להתמקד באותם אזורים בעייתיים לצורך ביצוע מדידות מקצועיות וטיפול בבעיה.
גם האיחוד האירופאי בוחן שימוש באפליקציה. האיחוד דורש ממדינות החברות בו ליצור "מפות רעש" לשעות היום והלילה סביב כבישים ראשיים, שדות תעופה ומסילות רכבת כחלק מה - Environmental Noise Directive. אבל יצירת "מפת רעש" לשעות הלילה, כשחלק מהמדידות צריכות להתבצע בתוך בתי מגורים, היא מטלה יקרה ומורכבת. לכן הוחלט לבחון שימוש באפליקציה ?Loud2. מנתוני האיחוד עולה כי חשיפה לרעש העולה על 40 דציבל בשעות הלילה באופן קבוע עשויה להיות מסוכנת ולגרום לבעיות רפואיות, הנוצרות בעקבות הפרעות לשינה. לפיכך החליט האיחוד האירופי לבחון, בין היתר, כיצד טכנולוגיות קיימות, כגון אפליקציית "?Loud2" יכולות לשפר את תדירות והיקף ניטור הרעש.
בשנת 2012 הוציא האיחוד האירופי כ- 45 מיליארד יורו על עלויות עקיפות הנובעות ממפגעי רעש, סכום לא מבוטל, גם ביחס לתחומי הסביבה האחרים. אך מנגד, האיחוד לא השקיע באופן תואם משאבים וחשיבה בפיתוח כלים חכמים ויעילים להתמודדות עם מפגעי רעש באופן יסודי. כעת, עם המלצת החוקרים ופיתוח האפליקציה החדשה על ידם, אולי המצב ישתנה.
---
קישורים רלוונטיים: