רעידת אדמה חקיקתית: תזכיר חוק רישוי סביבתי משולב פורסם
טיוטת החוק העתיד להשפיע על הרישוי של אלפי עסקים מפורסם לראשונה להערות הציבור. יש לך היתר רעלים? היתר פליטה לאוויר? תנאים סביבתיים לרישיון העסק? פסולת מסוכנת? שפכים תעשייתיים? אם כן, כדאי לקרוא
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 10/9/2015

חוק רישוי סביבתי משולב, המבוסס על עקרונות הדירקטיבה האירופאית (IED 2010/75/EU), עתיד לרכז בתוכו את תהליכי הרישוי הסביבתי השונים לכדי היתר אחד שיינתן אחת לשבע שנים. ההיתר החדש ידרוש יישום של טכניקה מיטבית זמינה ויפורסם לציבור באופן דומה להיתר פליטה לאוויר. השינוי עתיד להקל על התעשייה והעסקים שירוויחו ממנו ודאות לתקופת זמן ממושכת ויידרשו לתהליך רישוי אחד בלבד. 

אנחנו עוקבים כבר זמן מה אחר תהליך הכנת תזכיר חוק רישוי סביבתי משולב שפרסומו נדחה שוב ושוב. לאחר עבודת מטה ממושכת במשרד להגנת הסביבה, תוך התייעצות עם בעלי עניין שונים ובליווי מקצועי של המשרד להגנת הסביבה הגרמני, פורסם היום תזכיר חוק רישוי סביבתי משולב להערות הציבור.

פרסום תזכיר חוק רישוי סביבתי משולב בתחילת הקדנציה של השר להגנת הסביבה אבי גבאי והמנכ"ל החדש ישראל דנציגר מאותת שהנושא נמצא על סדר יומם של השניים. יחד עם הגיבוי הצפוי משר האוצר כחלון השייך למפלגתם, הסיכויים לתהליך אישור מהיר של החוק בכנסת גדל.

מה נכנס לחוק רישוי סביבתי משולב ומה נותר בחוץ?

הנושאים הסביבתיים שיאוחדו תחת חוק רישוי סביבתי משולב:

  1. כללי: תנאים סביבתיים לרישיון העסק (אוויר, חומ"ס, שפכים, רעש, ריח וכו')
  2. זיהום אוויר: היתר פליטה לאוויר
  3. חומרים מסוכנים: היתר רעלים
  4. פסולת מסוכנת : אישורי מנהל לפסולת מסוכנת
  5. שפכים תעשייתיים: הקלות להזרמת שפכים תעשייתיים למערכת הביוב

בין הנושאים הסביבתיים שאינם מטופלים בחוק רישוי סביבתי משולב נמצא הנושא של קרקעות מזוהמות שנראה כי נותר בחוץ. הצעת חוק קרקעות מזוהמות "תקועה" בכנסת מאז שנת 2011 ונראה שגם חוק רישוי סביבתי משולב לא תקדם אותה.

אילו עסקים כלולים בחוק רישוי סביבתי משולב?

חוק רישוי סביבתי משולב מחלק את העסקים לשלוש רמות על פי מידת השפעתם הסביבתית ובהתבסס על תנאי סף דומים של הדירקטיבה האירופאית (IED 2010/75/EU). רק מפעלי רמה א' (כ- 250) ומפעלי רמה ב' (כ- 3,500) יחויבו ברישוי סביבתי משולב כמפורט בחוק. כלומר, כ- 3,750 מתקנים/מפעלים סה"כ יחויבו ברישוי סביבתי משולב. החוק מתייחס באופן מחמיר יותר למפעלי רמה א' מאשר מפעלי רמה ב'.

המשרד להגנת הסביבה מציין כי בישראל יש בנוסף כ- 26,500 מפעלים ועסקים בדירוג C, מהם 4,000 שעדיין מטופלים היום על ידי מחוזות המשרד להגנ"ס ויעברו, במסגרת יישום החוק, לטיפולם של היחידות הסביבתיות ברשויות המקומיות. מפעלי רמה C  לא יידרשו לעמוד בתנאי של הרישוי הסביבתי המשולב, אלא יטופלו באמצעות מפרטי תנאים אחידים לרישיון העסק על פי סוג הפעילות.

סיווג עסקים לרישוי סביבתי משולב


*ניתן להגדיל ע"י לחיצה

מתי החוק ייכנס לתוקף?

פרסום תזכיר החוק הוא אמנם אבן דרך משמעותית בתהליך החקיקה, אך חוקים רבים נעצרו ונפלו גם בשלבים מתקדמים יותר של תהליך החקיקה. בהנחה שהחוק יעבור בכנסת במהלך מושב החורף 2015-2016, על פי תזכיר החוק הוא ייכנס לתוקף שנתיים מיום פרסומו, כלומר בחורף 2017-2018.

לכמה זמן תקף הרישיון הסביבתי המשולב? 7 שנים.

הערות לתזכיר חוק רישוי סביבתי משולב ניתן לשלוח למשרד להגנת הסביבה באמצעות הטופס הבא [נפתח רק באקספלורר ודורש התקנת סרגל כלים ממשלתי].

יש לציין כי היבטים סביבתיים רבים מטופלים בתזכיר חוק רישוי סביבתי משולב שפורסם עתה, ובכתבה לעיל הבאנו רק חלק קטן מהדברים. נמשיך לעדכן.

---------

קישורים רלוונטיים:

  1. נוסח תזכיר חוק רישוי סביבתי משולב, המשרד להגנת הסביבה [word]
  2. טופס הערות לתזכיר חוק רישוי סביבתי משולב [נפתח באקספלורר]
  3. מתי יפורסם חוק רישוי ירוק, 21.07.2015
  4. רישוי סביבתי משולב – מידע נוסף, infospot