בדוח מבקר המדינה שהתפרסם בשנת 2004 מתח מבקר המדינה ביקורת חריפה על צה"ל ועל מערכת הביטחון בשל הזלזול המתמשך בשמירה על איכות הסביבה. מלבד השליטה בשטחים נרחבים, במחנות צה"ל קיימים תחנות דלק, מוסכים ובתי מלאכה רבים המהווים מקור למפגעים סביבתיים.
רבים קיוו כי עם התרחבות הרגולציה והגברת המודעות בנושא זיהום הסביבה מערכת הביטחון בכלל וצה"ל בפרט, יתיישרו עם הדרישות לקיימות ולשמירה על הסביבה.
ואכן, בעקבות הדו"ח משנת 2004, צה"ל פתח את שעריו במקצת, אפשר ביקורת, החל בתהליך למידת הנושא ואף החל ביישום המסקנות בשטח.
בין הפעילויות שצה"ל קידם בתחום איכות הסביבה ניתן לציין סקרים אקולוגים בשטחי האש בעקבותיהם הוחלט על שינוי תכניות האימונים בהתאם למחקרים זואולוגים ובוטנים והגדרת שטחים עשירים במגוון ביולוגי לאימונים יבשים (ללא ירי חי) במהלך חודשים מסוימים. בנוסף הוחלט על טיפול ותחזוקה של הקרקע כדי למנוע שריפות שנגרמות עקב אימונים ועוד (סקר אקולוגי בבא"פ לכיש במסגרת מיזם "צבא ההגנה לטבע").
בנוסף, צה"ל התחיל לבצע סקרי קרקע ושיקום קרקעות בבסיסי צה"ל, הכוללים פינוי מיכלים תת קרקעיים, פינוי בורות ספיגה, טיפול בבתי מלאכה, הכנסת מפרידי שמנים למוסכים התפעוליים ועוד.
אך כדי לבצע פרויקטים עם משרד הביטחון וצה"ל יש צורך באישורים רבים: סיווג קבלני, סיווג בטחוני, הסמכה לביצוע חפירות בהיקפים גדולים, אישורי בטיחות ועוד, כך שרק מעט חברות מסוגלות לעמוד בקריטריונים הנדרשים.
דוגמא לחברה המחזיקה באישורים הנ"ל, היא "איזיטופ פתרונות טכנולוגים לסביבה" שבשנים האחרונות ביצעה פרויקטים בקנה מידה נרחב בצה"ל בתחום הקרקעות המזוהמות: ליווי, ייעוץ, דיגום, פינוי וקליטה. בסיס "כורדאני" בצפון, "מחנה עמוס", "מחנה ליפקין שחק" במרכז, הם רק מחלק מהפרויקטים האחרונים שבוצעו במסגרתם פונו אלפי טונות של קרקע מזוהמת לטיפול ביולוגי.
את המאמר כתב ד"ר אלכסיס גבריאל רוזנבאום, גאולוג ויועץ סביבתי בחברת איזיטופ – פתרונות טכנולוגים לאיכות הסביבה.