גיא סמט מונה לתפקיד ממלא מקום מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה על ידי השר להגנת הסביבה זאב אלקין. הוא מחליף בתפקיד את ישראל דנציגר שהתפטר אמש. מדובר במינוי זמני שמוגדר על פי חוק ל 3 חודשים.
היות ומדובר במינוי זמני, סמט ימשיך במקביל לשמש גם בתפקידו הנוכחי כסמנכ"ל שלטון מקומי.
גיא סמט עובד במשרד להגנת הסביבה כ- 18 שנים. בראיון שקיימנו איתו לפני שנתיים, הוא סיפר על תחילת דרכו במשרד להגנ"ס: "עם סיום הלימודים שלי בהנדסת סביבה בטכניון, בשנת 2000, חיפשתי עבודה בתחום ופניתי לפרופסורים שלימדו אותי ושאלתי לעצתם. אחד מהפרופסורים, יעקב ממן, אמר שמחפשים עובד במשרד להגנת הסביבה בתחום איכות אוויר במחוז מרכז. במקביל הייתה לי עוד הצעה ממשרד תכנון אבל החלטתי ללכת לעבוד במשרד הממשלתי."
התפקיד הראשון של סמט במשרד להגנת הסביבה היה ראש ענף איכות אוויר במחוז מרכז. לאחר כשנתיים מונה לעוזר מנכ"ל המשרד להגנ"ס, שמואל הרשקוביץ, בתקופה בה צחי הנגבי כיהן כשר להגנ"ס. לאחר מכן המשיך בתפקיד עוזר המנכ"ל תחת מנכ"לית המשרד ד"ר מיקי הרן, וגם תחת המנכ"ל שי אביטל. בשנת 2008 מונה סמט לסמנכ"ל מינהל שאחראי בין השאר על נושאי תקציב, כוח אדם ומנהלה במשרד. 3 שנים לאחר מכן מונה למנהל מחוז דרום ובאפריל 2016 מונה סמט לתפקיד סמנכ"ל שלטון מקומי במשרד להגנת הסביבה, בו הוביל את הבנייה ותחילת היישום של תוכנית אסטרטגית חדשה לענף הפסולת בישראל.
כתבות רלוונטיות לנושא:
תפקיד מנכ"ל של משרדי ממשלתי הוא מינוי אישי של השר הרלוונטי, וכך גם במקרה של המשרד להגנת הסביבה. לכן, במקרים רבים מדובר על מינוי פוליטי, בו השר ממנה לתפקיד המנכ"ל איש אמון בעל זיקה פוליטית לשר שלא בהכרח מגיע עם ידע מקצועי לתחום בו עוסק המשרד, ולעתים אף ללא רקע ניהולי מתאים.
המינוי של סמט, לכן, הוא יוצא דופן, כי הפעם האחרונה בה היה מינוי של מנכ"ל מבין אנשי המשרד להגנת הסביבה, היה לפני עשור, אז מינה גלעד ארדן את יוסי ענבר לתפקיד המנכ"ל. מצד אחד לסמט יש יתרון אדיר בכך שהוא מגיע לראש הפרדמידה לאחר כמעט שני עשורים במגוון רחב של תפקידים במשרד. הוא חי את הסוגיות הסביבתיות יום-יום ומכיר את התחום, האנשים, המסגרת והיכולות של המשרד ושאר השחקנים בזירה. מצד שני, עצם הגעתו מתוך המערכת והעובדה שסמט מגיע ללא ניסיון במגזר הפרטי או במגזר השלישי, יכולה להקשות עליו.
הפיכת המינוי הנוכחי לקבוע הוא בבחינת סימן שאלה, שכן לאחר הבחירות הקרובות שייערכו באפריל 2019, סביר להניח שימונה שר חדש למשרד להגנת הסביבה, שיצטרך להחליט האם הוא משאיר את סמט בתפקיד, או ממנה מנכ"ל מטעמו. מתוך 15 שרים להגנת הסביבה שכיהנו בתפקיד משנת 1988 ועד היום, רק 3 הותירו תחתם את המינוי הקודם של המנכ"ל (אלקין שהותיר את דנציגר בתפקיד המנכ"ל לפני שנתיים, שלום שמחון שהשאיר את ד"ר מיקי הרן ב 2005, ויגאל ביבי שהותיר את ד"ר אורי מנירוב ב 1990).
כאמור סמט ימשיך בינתיים בתפקידו גם כסמנכ"ל שלטון מקומי, היות ומדובר במינוי זמני לתפקיד המנכ"ל. אך במידה והמינוי יתחלף למינוי קבוע, נשאלת השאלה מי יחליף אותו בתפקידו כסמנכ"ל שלטון מקומי, חינוך וקהילה? האם יהיה זה מישהו מבין הסמנכ"לים האחרים במשרד להגנ"ס? האם מישהו מבין ראשי האגפים העובדים כיום תחת סמט באשכול שלטון מקומי במשרד להגנת הסביבה?
מי שזה לא יהיה, מדובר בתפקיד מאתגר, שאחראי בין השאר על יישום של אסטרטגיית הפסולת החדשה של המשרד להגנ"ס לעשור הקרוב, הכרוך בהקמת מתקני מיון, מתקני מיחזור ומתקני השבה בתקציב של כ - 4 מיליארד ש"ח. בנוסף לכך, האשכול אחראי על יישום חוקי אחריות היצרן - חוק מיחזור צמיגים, חוק הפיקדון, חוק האריזות, חוק פסולת אלקטרונית וחוק השקיות. כל הקשר עם השלטון המקומי, כלומר איגודי הערים והיחידות הסביבתיות, נמצא גם הוא באחריות האשכול, ולבסוף תחום החינוך והקהילה, שזוכה לתקציבים רבים.
מה שלא יהיה, לנו לא נותר אלא לאחל למינוים החדשים בהצלחה בתפקיד החדש.