מרשות הכיבוי וההצלה נמסר כי בסמוך לשעה 4:10 לפנות בוקר התקבל דיווח בחדר המבצעים של תחנת חדרה על דליפה מצנרת במפעלי פרי אור בעתלית. למקום יצאו שישה צוותים לרבות חברי יחידת החומרים המסוכנים, בפיקודו של רשף אבישי שפיר.
בהגעת הצוותים למקום הבחינו כי במקום מתקיימת דליפה של חומר מסוכן מסוג אמוניה [NH3]. לוחמי האש ביצעו פעולות לסגירת המגוף, תוך שימוש בציוד מיגון יעודי, וכך הביאו לעצירת הדליפה. במקביל ניתנה הנחייה על הסתגרות בסיס חיל הים הסמוך, איסור על רחצה בקו החוף הקרוב ואיסור על תנועת רכבות.
לאחר שהתקיימה הערכת מצב מחודשת הוחלט על הסרת עוצר התנועה וחזרה לשגרה. במקום האירוע נשארו צוותים על מנת לוודא כי אין עדויות להמצאות אמוניה באוויר.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי הניטור שנערך במקום הצביע על כך שמדובר בכמות שאינה מסכנת את האוכלוסייה וננקטו אמצעי הזהירות הנדרשים על מנת לוודא שלא נשקפת סכנה לציבור.
בתחקיר שערכו אנשי המשרד להגנת הסביבה בשטח עלה חשד כי הדליפה התרחשה בעקבות תחזוקה לקויה בחלק מציוד המפעל והוחלט לזמן לשימוע את בעלי המפעל ולנקוט נגדם בכל אמצעי האכיפה הנדרשים.
בשנת 2015 היו כ- 15 אירועי חומרים מסוכנים של דליפת אמוניה בינהם:
בעקבות האירוע החמור בהוד חפר בו נהרג כבאי, ופוטנציאל הסיכון שיש לאמוניה במתקנים גדולים, דיווחנו לאחרונה על עדכון התנאים הנוספים בהיתר רעלים לשימוש באמוניה במתקני קירור.
האמוניה נמצאת במצב צבירה גז בטמפרטורת החדר ונחשבת רעילה לאדם. עם זאת, אמוניה נחשבת כגז קירור יעיל ובעל יתרונות סביבתיים בכך שאינו תורם להגברת שינוי האקלים (פרוטקול קיוטו), ואף לא פוגע בשכבת האוזון (פרוטוקול מונטריאול). לאחרונה, במסגרת יום עיון בנושא תחליפים לאיסור השימוש בגז קירור R141b ו R-22, המליצו נציגי משרד איכות הסביבה של מחוז בוואריה שבגרמניה לישראל לעבור לשימוש בגזי קירור טבעיים דוגמת אמוניה.
----------
קישורים רלוונטיים: