המשרד להגנ"ס מעדכן היום שהמתמודדים במכרז להקמת המפעל לייצור אמוניה בדרום קיבלו היום את המסמכים המעודכנים של המכרז וההסכם עם המדינה. הסכם זה כולל מענק בגובה מרבי של 240,000,000 ₪ ופיצוי מרבי של 480,000,000 ₪ למקרה קיצון שיביא לסגירת המפעל.
במשרד מסבירים כי המענקים האלה התאפשרו בעקבות סיכום בין אבי גבאי, השר היוצא להגנת הסביבה, למשה כחלון, שר האוצר וכיום גם השר להגנת הסביבה, בשבוע שלפני ההתפטרות של גבאי, כלומר בסוף חודש מאי האחרון.
יישום פתרון לסכנה הטמונה במיכל אחסון האמוניה במפרץ חיפה נדחה כבר שנים. ההחלטה להקים מפעל לייצור אמוניה בדרום הארץ, שייתר את מתקן אחסון האמוניה במפרץ חיפה, התקבל עוד בשנת 2013. המכרז פורסם ב 2014, וההתקדמות שלו התנהלה בעצלתיים.
תאריך היעד הממשלתי המקורי לפרסום זוכה למכרז שנקבע לספטמבר 2015, חלף זה מכבר. גם הצהרות קודמות של גבאי וכחלון, על כך שבסוף 2015 יהיה זוכה, לא התממשו. גבאי הסביר בפברואר 2016 שהבעיה היא מחירי הגז הגבוהים "יש בעיה עם מחירי הגז הגבוהים בארץ. ברגע שמחירי הגז בעולם זולים, מחיר האמוניה זול, ואם האמוניה בישראל תהיה יקרה - המפעל לא יהיה כדאי. לכן חייבים לייצר דיפרנציאציה במחירים לגז. מי שרוצה שנייצר מוצרי המשך מגז טבעי צריך לאפשר לקנות גז טבעי בזול יותר, לאמוניה למשל".
מחירי הגז הם כנראה הגורם העיקרי שהביא את הממשלה לתת מענק מרבי של 240 מיליון ₪ להקמת המפעל. המשרד להגנ"ס מסביר כי המציעים במכרז יתחרו בינהם (בין השאר) על גובה המענק שהם יבקשו מתוך סכום זה, כך שבפועל ייתכן מענק הקמה נמוך יותר.
אחת הבעיות עם מפעל האמוניה, היא שהלקוח העיקרי שלו, כלומר צרכנית האמוניה הגדולה בישראל, היא חיפה כימיקלים. עד היום, המפעל השתמש באמוניה מיובאת שאוחסנה במתקן במפרץ חיפה, אך במידה וחיפה כימיקלים תחליט יום אחד שלא לרכוש אמוניה מהמפעל החדש שיקום בדרום, הכדאיות של מפעל אמוניה בדרום מוטל בספק. זאת כנראה הסיבה העיקרית למענק הסגירה המדובר.
במשרד אומרים כי בעוד כחודשיים יוגשו ההצעות הסופיות של המתמודדים ולאחר בחינתן תפרסם וועדת המכרזים הבינמשרדית את זהות הזוכה במכרז. מכיוון שהעבודות צפויות לקחת לפחות 4 שנים, סגירת מתקן האמוניה בצפון צפויה רק בשנת 2021.
אבי גבאי, השר היוצא, וישראל דנציגר, מנכ"ל המשרד להגנ"ס, הביעו בעבר חששות בנוגע להצלחת המכרז להקמת מפעל האמוניה בדרום. לא ברור האם חששות אלה התפוגגו בעקבות המענקים שסוכמו עם האוצר, אך דצינגר אמר בכנסת לפני שבועיים שהוא בכלל לא בטוח שהמכרז יצליח ולכן הם מכינים חלופות במקביל.
מעמותת צלול, שמובילה את המאבק לסגירת מיכל האמוניה, נמסר בתגובה: "לוח הזמנים שהוצג נשמע הגיוני - בתנאי שההסכם בין האוצר והמשרד להגנת הסביבה כולל הסכם שלום עם חיזבאללה. זו אינה הפעם הראשונה שהמשרד משמיע הכרזות בנושא אך גרירת הרגליים נמשכת כבר שנים והעובדה שהמיכל לא נפגע היא בגדר נס. ההסכם המתגבש משאיר את המיכל המסוכן במיקומו הנוכחי לעשר שנים נוספות. הממשלה חייבת לפעול בדחיפות גדולה יותר כדי להסיר את הסיכון מעל ראשם של רבבות התושבים".
שר האוצר והגנת הסביבה, משה כחלון: "הקמת מפעל האמוניה בדרום תביא לסגירת המיכל המסוכן בחיפה ולעידוד הצמיחה והתעשייה בדרום – זו משימה בעלת חשיבות לאומית שתביא לצמצום הסיכון לאוכלוסיה במפרץ חיפה. נמשיך לפעול לצמצום זיהום האוויר באזור חיפה – בתעשייה, בתחבורה ובחומרים מסוכנים על מנת לשמור על בריאותם התושבים"
מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר: "הקמת מפעל לייצור אמוניה שיביא לסגירת המיכל בחיפה, היא צעד משמעותי בהפחתת הסיכונים הסביבתיים לתושבי ישראל ומפרץ חיפה במיוחד. הקמת המפעל לא היתה יוצאת לדרך ללא תמיכה ממשלתית רחבה ופעולות של שר האוצר, משה כחלון; השר לשעבר אבי גבאי , עובדי המשרד להגנת הסביבה ונציגי המשרדים בועדת המכרזים הבינמשרדית"
----------
קישורים רלוונטיים: