הפוטנציאל הלא ממומש של שילוב בעלי מוגבלויות במיחזור פסולת אלקטרונית
במהלך דיון בוועדת הכלכלה בכנסת הסכימו כל הגורמים בתחום כי יש לדאוג ליישום של סעיף 25 בחוק פסולת אלקטרונית, המחייב שילוב של אנשים עם מוגבלויות בפעילות המיחזור. אלא, שלמרות ההסכמה הרחבה, מעט השתנה מאז החוק נכנס לתוקף. הפרטים לפניכם
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 22/6/2016

במהלך יום איכות הסביבה בכנסת התקיים דיון בנושא יישום חוק לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות. במהלך הדיון, ניתנה תשומת לב מיוחדת לסעיף 25 בחוק פסולת אלקטרונית העוסק בשילוב אנשים בעלי מוגבלויות במיחזור פסולת אלקטרונית. כל הגורמים בדיון תמכו ביישום הסעיף שעד היום לא זכה להתייחסות של המשרד להגנ"ס והסכימו כי הפוטנציאל החברתי לא ממומש. יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל דרש לקבל דיווח בעוד 3 חודשים על יישום הסעיף.

העסקת אנשים עם מוגבלויות במיחזור פסולת אלקטרונית

סעיף 25 בחוק פסולת אלקטרונית מעודד שילוב של אנשים עם מוגבלויות בעבודת מיחזור פסולת אלקטרונית. נוסח החוק: "גוף יישום מוכר יפעל לקידום הייצוג ההולם של אנשים עם מוגבלות בקרב עובדיו ובקרב המפעילים שעמם הוא מתקשר". על פי הנוסח, על גופי היישום המוכרים, אקומיוניטי ומ.א.י, לפעול לקידום שילוב בעלי מוגבלויות בחברתם ובחברות עימם הם מתקשרים.

בדיון שהתקיים בוועדת הכלכלה בכנסת לפני שבועיים, הסביר צחי עין גל, מנכ"ל הגוף המוכר - תאגיד המיחזור אקומיוניטי, כי חוק פסולת אלקטרונית הוא הפעם הראשונה בה שילבו נושא של העסקת בעלי מוגבלויות בחוק סביבתי. עין גל הצר על כך שלא נעשית אכיפה בנושא זה וכך לא מממשים את הפוטנציאל החברתי הגלום בחוק.

דני קוגן, אב לילד מוגבל, והבעלים של מפעל המיחזור לפסולת אלקטרונית – אקולוגיה לקהילה מוגנת בע"מ המחזיקה חלק מתאגיד המיחזור אקומיוניטי, שיתף בחזון שלו בתחום שילוב בעלי מוגבלויות במיחזור. לדבריו, אין טיפול הולם לבעלי מוגבלויות בארץ לאחר גיל 21, לכן שילובם במיחזור פסולת אלקטרונית הוא בגדר נס חברתי שיכול להעצים את האוכלוסייה הזאת שזקוקה לפתרונות פרקטיים ומכבדים.

קוגן הסביר כי מפעל "אקולוגיה לקהילה מוגנת" שבבעלותו הוא גוף שיקום מוכר מטעם משרד הרווחה וכי כל בעלי המוגבלויות עובדים בו בשכר הגון וביחסי עובד-מעביד מסודרים. מר קוגן הוסיף כי חסר פיקוח על יישום סעיף 25 לחוק, כך שנוצר פספוס אדיר של ההזדמנות החברתית הטמונה בחוק.

גם שכיב אבו טריף, חבר מועצת ירכא ומנהל עמותה למען הקהילה, הציג את הפעילות שלהם בה מועסקים חניכים מהסביבה בעלי מוגבליות העוסקים בין השאר במיחזור פסולת אלקטרונית.

מה עמדת וועדת הכלכלה והמשרד להגנ"ס בנוגע לסעיף 25?

מנכ"ל המשרד להגנ"ס, ישראל דנציגר, הסכים עם הנאמר בדיון: "אכן יש פה הזדמנות לייצר שוק לתעסוקת אנשים עם מוגבלויות". המנכ"ל הוסיף כי הוא פועל לקידום הנושא והביע כוונה להמשיך ולקדמו: "ישבתי עם האנשים העוסקים בדבר והחלטנו שאכן אנחנו ניתן יתר חשיבות לנושא הזה, כולל בעבודה עם צה"ל וגורמים אחרים... תפקידנו בתור ממשלה הוא לצמצם פערים, וזו הזדמנות שבה אנחנו גם יכולים להפחית זיהומים וסיכונים וגם לצמצם פערים. אז זו הזדמנות שאני צריך לקחת אותה בשתי ידיים."

יושב ראש הוועדה, חבר הכנסת איתן כבל (המחנה הציוני), הטיף לקדם את הנושא: "בואו לא ניתן לזה לחמוק מתחת הידיים שלנו... יש כאן פלטפורמה שאפשר לבנות אותה כמודל, שממנה תצא התורה גם לעניינים אחרים בתחום." כבל דרש לקבל דיווח לוועדה על ההתקדמות של יישום הנושא, תוך 3 חודשים.

--------

קישורים רלוונטיים

  1. המשרד להגנת הסביבה ננזף בחומרה בכנסת והוזהר לבל ימשיך לא לקיים את חוק פסולת אלקטרונית, 16.06.2016
  2. גבאי: "מיחזור ציוד אלקטרוני לא התקדם בארץ. עכשיו זה ישתנה", 30.03.2016
  3. "תעשיית המיחזור לא מקרטעת אלא גוססת", 20.03.2016
  4. האם תאגיד המיחזור עמד ביעדי המיחזור השנה? 25.02.2016
  5. פסולת אלקטרונית: הוכרע הבג"ץ נגד המשרד להגנת הסביבה, 19.01.2016
  6. פסולת אלקטרונית | infospot

גופים לייעוץ ויישום חוק פסולת אלקטרונית:

חברה איש קשר טלפון מייל
אקומיוניטי
(גוף יישום מוכר)
צחי עין גל 072-3712251 ecommun@infospot.co.il
מאי אמנון שחרור 077-5001090 mai@infospot.co.il
ערנות
(מלווה ביישום החוק)
ערן בושארי 072-3713040 eranut@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>>
תגיות: פסולת אלקטרונית , שילוב בעלי מוגבלויות במיחזור , מיחזור פסולת אלקטרונית , סעיף 25 בחוק לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות ,