הצעת החוק למיגור שקיות שמקדם השר להגנ"ס עמיר פרץ הועלתה אמש לאישור הכנסת ועברה בקריאה ראשונה. החוק עתיד לחול מה 01.01.2015. מטרת החוק היא להפסיק את השימוש הבזבזני בשקיות ניילון (מעל 2.2 מיליארד בשנה) הגורמות לזיהום של המרחב העירוני והנוף הפתוח, לא מתכלות במהירות ופוגעות בבעלי החיים.
החוק קובע כי יבואני ויצרני השקיות יצטרכו לשלם היטל לקרן ייעודית של המשרד להגנ"ס עבור כל שקית שהם מוכרים לבית עסק, ומנגד בית העסק מחויב לגבות מהצרכן סכום השווה לפחות לגובה ההיטל: 30 אגורות לשקית בשנתיים הראשונות, 20 אגורות לשקית בשנתיים הבאות ולאחר מכן היטל קבוע של 10 אגורות לשקית. הכנסות ממכירת שקיות הניילון החד פעמיות ומקנסות שיוטלו על מפירי החוק ישקיע המשרד בין היתר בפיצוי יצרני שקיות הניילון שצפויים להפסיד מהחוק החדש.
הרעיון מאחורי החוק
הרעיון החברתי-כלכלי-סביבתי העומד מאחורי החוק, דומה לשאר חוקי הפסולת מהשנים האחרונות (פסולת אלקטרונית, פסולת אריזות וכו') ומטיל על היבואנים והיצרנים אחריות יצרן מורחבת כדלקמן: כיום בתי העסק (ובעיקר רשתות השיווק) רוכשים שקיות ומגלגלים את העלות על הצרכנים, דרך מחיר המוצרים, בלי קשר אם הצרכן משתמש או לא בשקיות. במקביל, השקיות גורמות לנזק סביבתי. לאחר יישום החוק, צרכן שירצה להשתמש בשקיות המזהמות, יוכל, אך ייאלץ לשלם בעבורן – והתשלום ישמש בין השאר לטיפול בנזקים הסביבתיים הנגרמים.
סוג השקיות המדובר
הוראות החוק חלות על "שקיות נשיאה": שקיות בעלות ידית המיועדות לנשיאת מצרכים הנרכשים בבית עסק. ההוראות לא מתייחסות לסוג החומר ממנו עשויה השקית. כלומר החוק חל על שקיות פלסטיק, נייר ועוד.
עובי שקית הנשיאה: |
0 – 20 מיקרון |
20 – 50 מיקרון |
מעל 50 מיקרון |
ההגבלה |
אסורות למכירה לצרכן |
מחויבות בהיטל 30 אג' |
אין מגבלות בהצעת החוק. כן כלולות בחוק האריזות 2011 |
שקיות נשיאה הפטורות מהוראות החוק:
יישום החוק לצרכנים
בתחילת שנת 2015 צפויה כל משפחה לקבל 7 סלים רב-פעמיים העשויים מחומר מתמחזר, ללא עלות, במימון רשתות השיווק, במסגרת שיתוף הפעולה שנוצר בינם לבין המשרד להגנ"ס. הסלים, שיחולקו תמורת קופונים של המשרד להגנ"ס, יהיו מסוגלים לשאת עד 20 קילו ויכללו 4 סלים גדולים ו-3 מתקפלים. הצרכנים ישלמו לבית העסק 30 אג' לשקית.
יישום החוק לבעלי עסק
בעלי עסק ימשיכו לרכוש מיצרנים ויבואנים שקיות במחיר השוק (שמן הסתם יגלם את עלות ההיטל שהיבואן/יצרן צריך לשלם) ויצטרכו לגבות מהצרכן סכום השווה לפחות לגובה ההיטל על היצרנים/יבואנים (30 אג' לשקית). החיוב על השקיות יצטרך להיות מצוין כמוצר נפרד בחשבונית.
בתי עסק גדולים (מעל 20 עובדים ומחזור שנתי מעל 10 מלש"ח) מחויבים לנהל רישום בדבר כמות וסוג השקיות שמכרו וכו'.
יישום החוק ליבואנים ויצרנים של שקיות
יבואנים ויצרנים של שקיות יחויבו לשלם היטל (30 אג' לשקית) לקרן ייעודית של המשרד להגנ"ס על כל שקית שהם מוכרים לבתי עסק. כמו כן חייבים בדיווח רבעוני למשרד להגנ"ס לעניין כמויות המכירה וכו'.
ענישה וקנסות
בתי עסק ויצרנים ויבואנים של שקיות נשיאה שלא יעמדו בדרישות החוק חשופים לקנסות של עד 30,000 ₪ לאדם ו 60,000 ₪ לתאגיד. חלה אחריות נושאי משרה בתאגיד.
התנגדויות לחוק
בחודשים האחרונים הצעת החוק זכתה להתנגדויות ממספר כיוונים. בעקבות התנגדותו של משרד הכלכלה לגובה ההיטל שהוצע במקור - 60 אגורות על כל שקית ניילון – הוגדר סכום היטל חדש וירידה הצפוייה בו בשנים הקרובות. במקביל, פורום יצרני ומשווקי השקיות התנגדו גם הם לחקיקה החדשה הצפויה לפגוע במפעליהם. לדבריהם החוק יגרום לסגירת מפעלים, אובדן מקומות עבודה וכפילות בחקיקה מיותרת המכוסה גם כך בחוק האריזות משנת 2011 וכי ניתן ליישם פתרונות אחרים. ח"כים שונים הביעו התנגדות לחוק בטענה כי הוא יעמיס על הצרכנים.
סיכום
לדברי השר פרץ, "כל ח"כ שהצביע בעד החוק, הוא שותף איתי היום למאבק בהתמכרות שהפכה לתלות מסוכנת ומזהמת. אנו נאבקים בתופעה שהפכה לסמל לבזבזנות וגבתה מחירים סביבתיים קשים. אני רגיש לטענות יצרני השקיות בישראל, אבל אסור לעצור את קידום החוק שיטיב עם הציבור ועם הסביבה".
---
קישורים רלוונטיים: