מחקר חדש: שימוש בבוצה של שפכים לטיפול בזיהום בקרקע
בוצת שפכים יכולה לשמש לפירוק מזהמים מסוג PAH's בקרקע מזוהמת. אך המנגנון של תהליך זה עדיין אינו ברור מספיק. מחקר חדש שופך אור על הנושא. הפרטים לפניכם
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 20/7/2016

מחקר חדש בדק את השימוש בבוצה של שפכים לפירוק פחמימנים ארומטיים רב-טבעתיים (Polycyclic aromatic hydrocarbons, PAHs) בקרקע מזוהמת.

הבעיה | מה זה PAHs?

פחמימנים ארומטיים רב-טבעתיים (PAHs) נחשבים כגורמים למחלת הסרטן בבני אדם, וכן לשלל השפעות בריאותיות מזיקות אחרות. חומרים אלו נמצאים בפחם, זפת ונוצרים כתוצאה משריפה לא שלמה של דלקים המבוססים על נפט (בנזין, סולר, מזוט ועוד).

באירופה, ריכוזים סביבתיים של PAHs מפוקחים בנוקשות. כחלק מתוכנית REACH (EC 1907/2006), האיחוד האירופאי הגביל את השימוש בכימיקלים אלו במוצרי צריכה, ובמיוחד מוצרים הבאים במגע עם העור והפה של בני אדם (כמו בגדים וצעצועי ילדים). למרות מאמצי הגבלה אלו, ובגלל הזמן הממושך הנדרש מהכימיקלים להתפרק, PAHs נוטים להצטבר בסביבה, בעיקר בקרקע.

שימוש בבוצת שפכים לטיפול בקרקע מזוהמת

מאמצים רבים נעשים בכדי להתמודד עם PAHs לא רצויים בקרקע. אחד הפתרונות המוכרים והאלגנטיים הינו שימוש בבוצה שמקורה בשפכים לפירוק PAHs. מסתבר שתוצר לוואי זה של טיפול בשפכים הינו בעל יכולת פירוק חלקית של PAHs כאשר נעשה בו שימוש לטיפול בקרקעות מזוהמות. אלא שהמאפיינים של התהליך אינם מובנים באופן מלא, ולכן בוצע הניסוי הנוכחי ששופך אור על הדברים.

הניסוי | כיצד פועל תהליך פירוק ה PAHs על ידי שפכים?

המחקר החדש שנעשה על ידי צוות חוקרים מקסיקני, ניסה להבין מדוע בוצת שפכים גורמת לפירוק PAHs, וכן לכמת את מידת האפקטיביות. הצוות בחן את ההשפעה של בוצת שפכים סטרילית ולא סטרילית תוך שימוש בדוגמאות קרקע משני אתרים שונים.

כמו כן, החוקרים השתמשו בטיפולי בקרה המורכבים מקרקעות מזוהמות ב PAHs ללא בוצת שפכים, ובוצות מזוהמות ב PAHs ללא קרקע.

התוצאות

לאחר 112 ימי ניסוי, הצוות פתח את הצנצנות המכילות את הטיפולים השונים וגילה את התוצאות הבאות:

קצב פירוק מזהמים איטי: קצב הפירוק האיטי ביותר נצפה בבוצות המזוהמות ב PAHs ללא קרקע, ובקרקעות שטופלו במי שפכים מעוקרים (זאת אומרת, מי שפכים המכילים אוכלוסיית מיקרובים מופחתת). תוצאה זו מעידה על חשיבותם של המיקרובים בבוצות וייתכן, כך מציעים החוקרים, גם על חשיבות ערכי הקרקע עצמה (כמו PH ומליחות).

קצב פירוק מזהמים מהיר: נמצא כי תוספת של בוצת שפכים הגבירה את קצב פירוק ה PAHs, אך התוצאות הטובות ביותר נצפו בטיפולים אשר הכילו גם ג'ל פוליאקרילמיד (Polyacrylamide).

-----------------

קישורים רלוונטיים

  1. מאמר: הסרת מזהמים מקרקעות על ידי שימוש בבוצת שפכים, sciencedirect
  2. האם המשרד להגנ"ס בוחן טכנולוגיות לשליטה על מזג האוויר? 27.06.2016
  3. המשרד להגנת הסביבה האמריקאי מעניק פרסים למפתחים כימיה ירוקה, 27.06.2016
  4. פרס למי שימציא חיישני גופרית לשפכים, 31.01.2016
  5. הנחיות חדשות לבחירת טכנולוגיה לשיקום קרקע מזוהמת, 24.01.2016
  6. מידע נוסף על זיהום קרקע | infospot

ספקים לטיפול בזיהום קרקע:

חברה איש קשר טלפון מייל
LDD ד"ר רפי מנדלבאום 072-3712254 Ldd@infospot.co.il
WINDEX דורון בכר 054-9360419 windex@infospot.co.il
קומפוסטאור ליאת גרוס 072-3719906 compost@infospot.co.il
איזיטופ טל אביטוב 072-3712248 easytop@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>
תגיות: קרקע מזהומת , שפכים , בוצה , PAHs , מחקר , סרטן ,