טרם עברו 24 שעות מהפיצוץ שהחריד הלילה את עיר הנמל הסינית טיאנג'ן [Tianjin] וכבר נראה שמדובר באירוע חומרים מסוכנים קטלני במיוחד. בהשפעה המיידית הישירה שלו, עם 44 הרוגים ויותר מ – 500 פצועים. עדיין לא ידוע איזה חומר מסוכן הוא שהתפוצץ ראשון ומה גרם להתפוצצות, אך הפיצוץ הראשוני גרם לשרשרת נוספת של פיצוצים שיחד גרמו לנזק אדיר.
צילומי מזל"ט מאזור האסון - הטלוויזיה הסינית
לשם השוואה, אסון סווסו, על שמו קרויה דירקטיבת סווסו לסיווג, אחסון ושימוש בחומרים מסוכנים, נגרם כתוצאה מדליפת חומרים מסוכנים באיטליה בשנות ה – 70 ונחשב לאבן דרך מבחינת אירועי חומרים מסוכנים בעולם, אך לא היו בו הרוגים מיידיים. האסון הגרעיני בצ'רנוביל בבריה"מ בשנות ה – 80 גרם לתמותה מיידית ישירה של כ- 15 איש בלבד. באסון פוקישימה ביפן אמנם היו הרוגים רבים (כ – 1,500), אך הם נהרגו כתוצאה מהצונאמי ומלבד מספר עובדים בודדים, לא היו הרוגים מיידיים באופן ישיר מהדליפה של הכור הגרעיני. ארוע החומרים המסוכנים הקטלני ביותר עד היום הוא אסון בהופל בהודו עם כ- 2,500 הרוגים מיידיים ישירים.
רגעי הפיצוץ בטיאנג'ן שבסין (שימו לב לשנייה ה- 0:18)
רק לאחרונה דיווחנו כי לאורך חצי שנה היו בישראל 102 אירועי חומרים מסוכנים. כמחצית מהאירועים התרחשו במפעלי תעשייה והשאר התקיימו במגזר הביתי, החקלאי או העסקי כאשר חלק נוסף מהאירועים נגרמו כתוצאה משינוע חומרים מסוכנים או תאונות דרכים בהם היו מעורבים כלי תחבורה שהובילו חומ"ס. חשוב לזכור כי גם אירועים שכיחים יותר, כגון דליפה של דלקים או ריח חריף נחשבים לאירועי חומ"ס.
בישראל יש תהליך מתמשך של התעשייה והמדינה להגברת הבטיחות מפני חומרים מסוכנים. בשנים האחרונות המשרד להגנת הסביבה פועל לעדכון הרגולציה שלו בנושא חומרים מסוכנים, בין אם באמצעות עדכון רגולציה בנושא מיגון מפעלים המחזיקים בחומרים מסוכנים מפני רעידות אדמה או ע"י עדכון מדיניות מרחקי ההפרדה מחומרים מסוכנים, הקמת מערכת ממוחשבת חדשה להיתר רעלים שתקל על הניהול והפיקוח של החומרים המסוכנים בישראל ועוד.
רק בשבוע האחרון הצהיר המשרד להגנת הסביבה כי הוא יוזם סקר סיכונים מצרפי לאירועי חומרים מסוכנים במפרץ חיפה, המבוסס על אירועי שרשרת, בשל צפיפות המפעלים העוסקים בחומרים מסוכנים וקרבתם לאוכלוסייה באזור.
--------
קישורים רלוונטיים: