מליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את חוק השקיות (החוק לצמצום השימוש בשקיות נשיאה חד פעמיות) שמקדם המשרד להגנת הסביבה. במסגרת החוק, שייכנס לתוקף בינואר 2017, תופסק חלוקת שקיות בחינם ברשתות השיווק הגדולות וכל שקית תעלה 10 אגורות.
עמיר פרץ, השר להגנ"ס הסביבה הקודם, החל את הליך החקיקה וחוק השקיות עבר בקריאה ראשונה בכנסת באוקטובר 2014, ברוב וללא מתנגדים. עם זאת, תהליך החקיקה הוקפא בשל התפזרות הכנסת ה-19.
בחודשים האחרונים מקדם השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, את חוק השקיות שהגיע לדיון בוועדת הפנים לאחר שאושר להחיל בו דין רציפות.
מליאת הכנסת הצביעה על החוק לאחר שוועדת הפנים והגנת הסביבה אישרה להעביר אותו לקריאה שנייה ושלישית.
על פי החוק, תיפסק לחלוטין חלוקה של שקיות נשיאה חד-פעמיות "דקות", שעוביין פחות מ-20 מיקרון. בנוסף, רשתות השיווק הגדולות לא יורשו לחלק בחינם שקיות נשיאה חד פעמית שעוביין 21 מיקרון או יותר ויגבו עבור כל שקית סכום שאינו נמוך מעשר אגורות.
הסכום שיגבו רשתות השיווק עבור השקיות יועבר במלואו לקרן לשמירת הניקיון של המשרד להגנת הסביבה וישמש את המשרד לפרויקטים לצמצום זיהום האוויר ברחבי הארץ ולהסברה על החוק החדש.
בתוך שנה ורבע ייקבעו יעדים לחוק במטרה לעקוב אחר יישומו. כמו כן, קיימת אפשרות לשר להרחיב את החוק לכלל בתי העסק ולהעלות את מחיר השקית לצרכנים.
לגבי הכספים, מסביר אבי גבאי, השר להגנת הסביבה: "ההכנסה תועבר במלואה לקרן של המשרד להגנת הסביבה. לקרן יהיו 3 שימושים: פעולות הסברה ואחרות לצמצום השימוש בשקיות, סיוע למפעלים להתאים את עצמם לחוק ועיקר הסכום ישמש לפעולות לצמצום זיהום האוויר בישראל".
בראש ובראשונה, השקיות גורמות לפגיעה ולכלוך של השטחים הפתוחים וזיהום המרחב העירוני, שמורות טבע, חופי ים והים עצמו.
בנוסף, לדברי המשרד להגנת הסביבה, כיום מוציאות רשתות השיווק יותר מ-88 מיליון שקלים בכל שנה על חלוקת שקיות הנשיאה (המכונות גם "שקיות גופייה") וסכום זה מגולגל אל הצרכן באמצעות מחירי המוצרים. המהלך שמקדם המשרד להגנת הסביבה יוביל לשינוי המצב כך שכל אדם ישא בעלויות לפי היקף הצריכה שלו.
על פי המשרד להגנ"ס, לפי סקרים שערך המשרד, יותר מ-70% מהציבור תומכים בהפסקת חלוקת שקיות הפלסטיק בחינם. ישראלי ממוצע צורך כ-275 שקיות פלסטיק בשנה וסך הכל נצרכות בישראל כ-2.2 מיליארד שקיות בשנה.
השר להגנת הסביבה, אבי גבאי: "אנחנו עושים היום צעד חשוב לשמירה על הסביבה, ובלי להכביד על יוקר המחייה. לאחר שנים של דיונים – אני שמח שהצלחנו להעביר את החוק במושב הנוכחי של הכנסת בתמיכת ועדת הפנים של הכנסת".
עמותת צלול התייחסה לאישור החוק: "את הצעת החוק יזמו "צלול" והמועצה לארץ ישראל יפה. למרות ההישג הגדול, החוק מחמיץ במעט את מטרתו שכן, למרות הצעת צלול והמרכז לארץ ישראל יפה, להטיל על הציבור תשלום של 30 אג' לשקית, הוועדה, אישרה בסופו של דבר תשלום של 10 אג' לשקית בלבד. לדעת "צלול", כדי לשנות הרגלים צריך חוק אמיץ ובלתי מתפשר, שיגרום לציבור לקחת פחות שקיות במרכולים. חוק המחייב תשלום של 10 אג' בלבד, שאין לצידו סנקציות למי שאינו מקפיד על החוק, נועד כדי לעבור בכנסת בקלות והוא ישאיר את הציבור אדיש. "צלול" מתחייבת לפעול כדי להעלות את סכום רכישת השקיות, עובדה שתהפוך את החוק למשמעותי הרבה יותר".
--------
מסמכים רלוונטיים
קישורים רלוונטיים