פעמים רבות, אנשי השטח בהם נפגוש בפעילות הסביבתית השוטפת, בין אם בפיקוח ואכיפה או חינוך והסברה - יהיו אחד מ- 350 אנשי היחידות הסביבתיות הפועלות ברשויות המקומיות.
לקראת הוועידה השנתית של עובדי היחידות והאיגודים לאיכות הסביבה, שוחחנו עם יהודה אולנדר, מנהל היחידה האזורית לאיכות הסביבה בשרון, הכוללת את הישובים: רעננה, כפר סבא, הוד השרון, כוכב יאיר, צור יגאל, מ.א חוף השרון ומ.א דרום השרון.
איזה יחס מקבלים אנשי היחידות הסביבתיות מהגורמים השונים ברשות המקומית מולם הם עובדים? האם הם נתפסים כ"מחבקי עצים" המעכבים פיתוח או כגורם מהותי המשפיע על איכות החיים של התושבים?
כמי שעומד בראש יחידה סביבתית כבר 26 שנים, אני יכול לומר שעברנו תהליך של שינוי בתפיסת אנשי היחידות הסביבתיות מצד הרשויות המקומיות. בתחילת דרכנו באמת נתפסנו כ"מחבקי עצים". אך במשך הזמן, לאור הניסיון שהצטבר, השינוי במודעות הציבורית לנושא ותהליכים שקידמנו מול פוליטיקאים ברשויות המקומיות – הגישה השתנתה וכיום אנחנו נהנים מהערכה מקצועית. כיום אנחנו מעורבים בכל קבלת החלטות משמעותית של פיתוח עירוני, כגורם מקצועי הנותן את חלקו בחשיבה משולבת יחד עם שאר הענפים המקצועיים.
לדוגמא, אנחנו הובלנו את הנושא של בניית שכונות ירוקות. התערבנו בתב"ע העירונית – שבאופן היסטורי לא היה קיים בה התייחסות לאיכות סביבה ושילבנו בה תסקירי השפעה על הסביבה.
עסקים ומפעלים רבים מתלוננים על נטל הרגולציה המכביד עליהם, בינהם הרגולציה הסביבתית שהתגברה בשנים האחרונות. הם טוענים כי הדבר מביא להעברת קווי ייצור לחו"ל. מה עמדתך בנושא זה?
אנחנו כיחידות סביבתיות, שייכים למרקם הקהילתי העירוני, ולכן רואים בכלכלה מקומית מנוף המחזק את המסגרת המוניציפאלית. בהתאם, באופן חד משמעי, אנחנו רואים את התפקיד שלנו, כמלווים בצורה חיובית את העסקים לפתרונות וסיוע במתן רעיונות ועזרה לשיפור ההיבטים הסביבתיים, כולל עידוד בקשות למימון חיצוני.
בעיניים שלנו, אנחנו מהווים גורם מסייע בשליחות מקומית לחיזוק המגזר העסקי כי אנחנו מבינים שישות מוניציפאלית זקוקה למגזר העסקי היושב בתוכה כדי להעצים את היכולת שלה להעניק שירותים משופרים לתושבים. לכן אנחנו פועלים בצורה מאוזנת מול העסקים ולא כנגדם.
מה עמדתך בקונפליקט בו עוסק תחום איכות הסביבה, מצד אחד הרצון לאיכות חיים חומרית גבוהה יותר המובילה לייצור מוגבר וזיהום סביבתי מול הרצון לבריאות וסביבה נקיים?
הקונפליקט הנ"ל הוא אתגר ממדרגה ראשונה וזה אחד הנושאים המרכזיים בהם אנו עוסקים. אנחנו מובילים ניסיון למצוא פתרונות על מנת לשמור על איכות הסביבה של התושבים ובמקביל לאפשר את הפיתוח המקומי. אנחנו מביאים את כל הידע שיש ברשותנו על מנת לאפשר שימושי קרקע וטכנולוגיות המאפשרות פיתוח.
יש משהו אחרון שאתה רוצה לומר לקוראים של infospot?
הקוראים של infospot הם קהל חשוב לנו כיחידות סביבתיות. השיח עם אנשי המקצוע והעשרה הדדית של פתרונות סביבתיים חשובים לנו. אנחנו מזמינים את כל הקהל המקצועי בישראל, אקדמיה, מגזר פרטי, מגזר שלישי ועוד. לשתף פעולה עם היחידות הסביבתיות ולראות בנו מנוף לקידום הרעיונות שלהם לשיפור איכות הסביבה בישראל.
ביום שני בשבוע הבא תתקיים הוועידה השנתית של עובדי היחידות והאיגודים לאיכות הסביבה. הועידה ובצמוד לה התערוכה המסחרית, מהווים במה מרכזית להצגת חדשנות טכנולוגית, ליצירת הזדמנויות עסקיות ולהפניית תשומת הלב לצורך קיום מתמיד של תהליכי ייעול ושיפור בתחום התעשייה, הטכנולוגיה והקיימות של ישראל.
בין הנושאים שיוצגו בוועידה:
רוצה להציג בכנס בפני עובדי היחידות הסביבתיות? – לחץ כאן
------------
קישורים רלוונטיים: