ענף הפסולת בישראל מנער את האבק ומתעורר מתרדמה ארוכת שנים בעקבות האסטרטגיה החדשה לענף הפסולת העירונית שהציג המשרד להגנת הסביבה בחודשים האחרונים.
גיא סמט, סמנכ"ל שלטון מקומי במשרד להגנ"ס, הדרג המקצועי הבכיר ביותר במשרד להגנ"ס האמון על ענף הפסולת בישראל, מבהיר מדוע הענף מתעורר: "המשרד להגנ"ס מוביל תכנית אסטרטגית לטיפול בפסולת בתקצוב של כ- 4 מיליארד שקל, שתוביל להפחתת שיעור ההטמנה מ-80% ל-26% ב-2030. לצורך יישום התכנית האסטרטגית הוקצה התקציב האמור לפרויקטים השנים, כאשר חלק מהתמיכות כבר תקפות (קול קורא לתמיכה בסך 240 מלש"ח בהקמה ושדרוג מתקני מיון; וקול קורא לתמיכה בסך 300 מלש"ח בהפעלת מתקני מיון לפסולת)."
סמט גם מפרט את הצעדים הקרובים שהמשרד להגנ"ס מתכוון להתמקד בהם ביישום האסטרטגיה החדשה: "השלבים המרכזיים הבאים הם כאמור תמיכה במיון הפסולת, המשך תמיכה באשכולות קיימים והתנעת תמיכה באשכולות חדשים, ליווי הקמתו של מתקן לטיפול בפסולת בשפד"ן, קידום איתור מיקומים למתקני השבת אנרגיה והרחבת פח האריזות לפח מתמחזרים."
מי שהקדים לזהות את המגמה כבר לפני מספר שנים היה איגוד תעשיות הכימיה, פרמצבטיקה ואיכות הסביבה בהתאחדות התעשיינים, שהקים את ענף ניהול הפסולת בהתאחדות התעשיינים בשנת 2016 ויקיים בשבוע הבא, בפעם השלישית, את כנס תעשיית המיחזור בשיתוף עם פארק המיחזור חיריה.
התעשיינים אכן מהווים נדבך מרכזי באסטרטגיית הפסולת החדשה, שהרי הם אלה שאמורים להקים ולהפעיל את כל מתקני המיון והטיפול בפסולת העתידים לקום. לכן, לקראת הכנס, תפסנו את ניר קנטור, מנהל איגוד הכימיה, פרמצבטיקה ואיכות הסביבה בהתאחדות התעשיינים, לראיון קצר, על מנת להבין איך הוא רואה את הדברים.
ניר, כבכל שוק כלכלי, גם בשוק הטיפול בפסולת קיימות שתי גישות מנוגדות – הימנעות ממעורבות ממשלתית, לעומת התערבות ממשלתית בשוק. מה עמדתך בנושא?
הייתי שמח אילו היה ניתן להשאיר את שוק הפסולת לכוחות השוק. עם זאת, הדבר לא ניתן לביצוע, בשל לא מעט כשלים בשוק זה, הדורשים מעורבות ממשלתית. כשל ראשון במעלה הינו הכשל של ודאות משקית: היות שהממשלה מגדירה את יעדי המיחזור, עליה גם לדרבן את התעשייה להקים מתקנים כדי להביא לעמידה ביעדים אלו. אבל חשוב לא פחות מכך, על הממשלה לעמוד מאחורי המדיניות והיעדים שקבעה ולא לשנות אותם חדשות לבקרים. רק מדיניות ויעדים מוגדרים ויציבים על פני זמן יוכלו להביא להירתמות של המגזר העסקי. ממשלה שמזגזגת תזכה מהר מאוד להיווכח שהמגזר העסקי יעדיף להשקיע בתחומי עסקים בטוחים יותר.
הכשל השני נובע מחוסר יציבות עולמית במחירי המוצרים. היעדר יציבות מגדיל את הסיכון על המיחזור, אשר עלולות להיקלע למציאות בה מחיר חומר הגלם בסוף התהליך נמוך בהרבה מעלות הטיפול בפסולת. יש לזכור שלפסולת ערך שלילי ולכן למדינה כדאי להשקיע כספים על מנת להביא לכך שהפסולת לא תסיים את דרכה באתר הטמנה. לשם כך המדינה גם קבעה את היטלי ההטמנה שמשמש כמקור תקציבי שיכול לסייע ליצירת מנגנוני הגנה על שינוי במחירי חומרי הגלם.
הכשל השלישי הינו הכשל התכנוני ותופעת ה-NIMBY. לתעשיית המיחזור קשה מאוד לקדם תכניות להקמת מתקני מיון או מיחזור בשל התנגדויות לא מעטות של תושבים וראשי רשויות.
בכנס תעשיית המיחזור בשבוע הבא נארח יזמים מתעשיית המיחזור שידגימו את היכולת של המגזר הפרטי להקים מתקני פסולת ואת החסמים בהם הם נתקלים וצריכים את עזרת הממשלה.
אחת הדרישות שהתאחדות התעשיינים העמידה לאורך השנים הייתה הכנת תכנית אב שתיתן ודאות ליזמים. האם התוכנית האסטרטגית החדשה של המשרד להגנ"ס מספקת אתכם?
התוכנית החדשה היא צעד ענק קדימה, אבל זה לא מספיק. התכנית האסטרטגית החדשה היא חיובית, מאוד שאפתנית, ומציגה מטרות ראויות. יש לנו אולי וויכוח על המספרים המוצגים שם ושאלה עקרונית מדוע למיין זרמי פסולת מסוימים שברור שילכו להטמנה, ומי ישלם על כך? אך זה דיון מקצועי ואני שמח שיש מי שמקשיב.
יחד עם זאת, יש לנו שתי הערות עקרוניות – האחת, בנוגע להקמת מתקני שריפה לאנרגיה – כיצד זה יקרה? חייבים לשבת ולנתח את החסמים שבדרך, ועם פינצטה לעקור אחד אחד, בין השאר באמצעות הקמת וועדה בינמשרדית; ההערה השנייה נוגעת להגדלת הביקוש למיחזור. בנושא זה אני חושב שהתוכנית חייבת להתייחס לנושא הגדלת הביקוש לחומרי גלם ממוחזרים, אחרת לא תהיה סגירת מעגל סביבתית וחומרי גלם ראויים לא יוכלו לחזור לשימוש. למחזר לשם המיחזור לא יועיל לנו ולא לסביבה.
בכנס תעשיית המיחזור הקרוב נרחיב בנוגע לתפיסת הכלכלה המעגלית הלכה למעשה בתעשייה הישראלית. נראה שיש עוד הרבה מקום לעשייה בתחום וננסה לברר באחריות מי וכיצד ניתן לקדם זאת.
משהו אחרון שאתה רוצה לומר לקוראים של infospot?
הפסולת תהיה אחד מענפי התשתיות המובילים בעשור הקרוב בישראל, הן טכנולוגית והן תעשייתית – אל תפספסו את ההזדמנות! אני מזמין את כל הקוראים לבוא לכנס תעשיית המיחזור בשבוע הבא – ללמוד על ההזדמנויות החדשות שענף הפסולת מייצר כאן בשוק המקומי של ישראל ולהכיר את האנשים העוסקים בתחום.
גיא סמט, סמנכ"ל בכיר לשלטון מקומי במשרד להגנ"ס וניר קנטור, מנהל איגוד הכימיה, פרמצבטיקה ואיכות הסביבה בהתאחדות התעשיינים, הם בין הדוברים בכנס תעשיית המיחזור שיתקיים ביום רביעי הקרוב, 17 לאוקטובר בפארק המיחזור חיריה
חברות לטיפול בפסולת עירונית
חברה | איש קשר | טלפון | דוא"ל |
---|---|---|---|
ורידיס | ורידיס | 072-3360696 | Veridis@infospot.co.il |
נגב אקולוגיה | מאיה כהן | 072-3712247 | Negev@infospot.co.il |
לאינדקס הספקים>> |