חוות דעת כלכלית שהוכנה עבור המשרד להגנת הסביבה במסגרת הליך גישור עם חברת קצא"א מעריכה את הנזק שנגרם לשמורת הטבע 'עברונה' כתוצאה מדליפת צינור הנפט לפני 4 שנים בכ- 281 מיליון ₪, מתוכם 65 מיליון ₪ עבור פעולות השיקום ו-216 מיליון ₪ עבור הנזק האקולוגי והנזקים שאינם ברי שיקום.
עוד עולה מחוות הדעת, כי לולא פעולות השיקום שבוצעו עד כה, הנזק האקולוגי היה נוסק ל-657.7 מיליון ₪. תוצאה זו, לדברי המשרד, מוכיחה שההשקעה בשיקום עומדת גם במבחן עלות-תועלת, ולא רק בפן המוסרי של "המזהם משלם", כך שההשקעה של 65 מיליון ₪ חוסכת נזק אקולוגי בסך 442 מיליון ₪.
כתבות רלוונטיות בנושא:
נזכיר כי ב-3 בדצמבר 2014 אירע כשל בקו צינור הנפט של חברת קצא"א, במהלך עבודות להנמכת הקו באזור היישוב באר אורה, ו-5,000 מ"ק של נפט גולמי פרצו מהקו וזרמו על פני הקרקע בשמורת עברונה. בעקבות הדליפה בוצעו פעולות מיידיות שמנעו זיהום חמור יותר, אך עדיין נדרשות פעולות שיקום רבות על מנת להביא את השמורה למצב אקולוגי-סביבתי טוב יותר, אם כי לא ניתן להשיב את המצב לקדמותו.
חוות הדעת הכלכלית מתבססת על מדיניות המשרד להגנ"ס, לפיה לפגיעה בטבע יש מחיר, ולכן יש לוודא כי חברות שכשלו בשמירה על הסביבה יישאו במלוא הנזקים שנגרמו לטבע ולציבור. במסגרת מדיניות זו הגישה לאחרונה רשות הטבע והגנים, בשם המדינה, בקשה לאישור תובענה ייצוגית ותובעת בשם הציבור על נזקים אקולוגיים וסביבתיים ונזקי שיקום שגרמו לזיהום חמור בנחל אשלים בחודש יוני 2017 בעקבות קריסת בריכת הגבס של חברת 'רותם אמפרט'.
חשוב להזכיר כי בניגוד למקרה של הדליפה בנחל אשלים, קצא"א היא חברה ממשלתית, כך שכל סכום כסף שהחברה משלמת, יוצא בסופו של דבר מהכיס הציבורי.
---------
מסמכים רלוונטיים: