תחקיר שפורסם ביום חמישי בערוץ 10 מעלה סימני שאלה סביב חשיבותו ומשמעותו של דו"ח הפרופסורים עליו ביססה עיריית חיפה את טענותיה בפני בית המשפט לסגירת מיכל האמוניה. בתחקיר, פרופ' קינן ממובילי המאבק לסגירת מיכל האמוניה בחיפה ומי שהוביל את כתיבת הדו"ח, מצולם במצלמה נסתרת בזמן שהוא מספר לקהל שומעים אודות פרשת האמוניה.
לפי התחקיר, פרופ' דן שכטמן, זוכה פרס הנובל, החתום על הדו"ח לצד נבחרת של פרופסורים, הודה שהיה מעורב מעט בכתיבת הדו"ח, ובתגובתו לתחקיר הסביר כי הסכים לחתום עליו רק משום שאינו דו"ח מדעי. בנוסף, פרופ' אהוד קינן, שכנע את שכטמן לחתום על הדו"ח יומיים לפני פרסומו, למרות שלא היה מעורב כמעט בכתיבתו. שכטמן טען בפני קינן כי זה לא אתי לחתום על דוח שלא היה מעורב בכתיבתו, אולם פרופ' קינן שכנע אותו "לזרוק את האתיקה לפח" ולהתייצב לימינו, כי "מדובר ב'צו 8'".
תחקיר מפורט על הפרשה עתיד להתפרסם בתוכנית התחקירים 'המקור' בערוץ 10.
תגובת חיפה כימיקלים: "המרצע יצא מן השק. כפי שטענו מלכתחילה, 'דו"ח הפרופסורים' שהוכן ע"י פרופ' אהוד קינן והוגש על ידי עירית חיפה לבתי המשפט כחוות דעת מדעית והביא לפיטוריהם של מאות עובדים, לא היה דו"ח מדעי. פרופ' קינן ועיריית חיפה הכניסו את התעשייה כולה למחול שדים ועליהם להתנצל בפני אלפי עובדים. עד היום עיריית חיפה לא הציגה כל ביסוס מדעי או מקצועי לטענותיה או לפתרונות שהיא מציעה.
הדו"ח שימש בידי עיריית חיפה ופרופ' קינן כלי שרת עיקרי להתנגח בחיפה כימיקלים, בהחלטות ממשלת ישראל, במומחי ומדעני המשרד להגנת הסביבה וחמור מכך הוצג כדו"ח מדעי לבתי המשפט בישראל. הגילוי הערב מערער על אמינותם של פרופ' קינן ושל עיריית חיפה ושומט את הבסיס לטענותיה של עיריית חיפה עד היום. הדו"ח השקרי הביא לסגירת החברה, לפגיעה במאות מעובדיה ולנזק בלתי הפיך. החברה קוראת לממשלה לראות את הדברים לאשורם ולמצוא לחיפה כימיקלים ולעובדיה פתרון בהקדם האפשרי".
תגובת פרופ' אהוד קינן: "הניסיון של יחצ"ני חיפה כימיקלים להטיל ספק במעורבות של פרופ' שכטמן, אינה מפתיעה אותי וגם איננה חדשה. בכלל, התקפות אישיות הן עדות לכך שקשה להם להתמודד עם תוכן הדו"ח שלנו. את האנקדוטה הזאת (שהוצגה בתחקיר ערוץ 10) סיפרתי במהלך הרצאה בלתי פורמלית של שעתיים, שנתתי באחד מיישובי הצפון וזה מחמיא שהם שולחים אנשים לצלם את כל ההרצאות שלי.
ברצוני להדגיש כי פרופ' שכטמן היה בתמונה כמעט 3 שנים לפני פרסום הדו"ח והוא היה שותף משמעותי בכתיבתו, במיוחד בפרקים על הקורוזיה ותחזוקת המכל, מכיוון שמטלורגיה והנדסת חומרים הם תחומי המומחיות העיקריים שלו.
מכיוון שפרופ' שכטמן הוא אדם ערכי מאוד, בעל אתיקה מדעית מחמירה, ובעל אומץ לב ציבורי מדהים (זה מה שהביא לו, בסופו של דבר, את פרס הנובל), מכאן שההסתייגויות שלו בעניין ההצטרפות הפומבית לדו"ח היו בעיקר משיקולים של אתיקה מדעית. כפי שאני מכירו, אפילו על מאמר מדעי שהוא כתב פחות ממחציתו, הוא מסרב לחתום (אין הרבה מדענים כאלו בעולם). צריך להדגיש כי בכתיבת דו"ח הפרופסורים היו שותפים כמעט 40 מדענים ומהנדסים ואפילו מספר קציני צבא בכירים, אך רק 10 מהם הסכימו להיחשף ולחתום על הדו"ח ועל מסמכים נוספים.
למיטב ידיעתי, ההתלבטות של פרופ' שכטמן האם לחתום על הדו"ח נבעה גם משאלת חשיפתו הציבורית. אין ספק שהוא שחקן מרכזי בפרשה הזאת, לפני ואחרי הגשת הדו"ח, כפי שניתן לראות מהשתתפותו הפיזית בדיונים המשפטיים, במכתב ששלחנו יחד לשרים ובתצהיריו בשבועה לבית המשפט העליון. המסמכים הללו מעידים שהוא לא היה שחקן זוטר בפרשה הזאת. מי שמכיר את פרופסור שכטמן יודע כי הוא איננו שחקן זוטר בכל דבר שהוא מעורב בו. אלו המנסים להציגו כבובה שניתן להשתמש בה, אינם מבינים את האיש ואינם מבינים מהי האקדמיה."
----------
קישורים רלוונטיים: