דור כימיקלים הוזמן לשימוע בגין חשד להפרת היתר הרעלים
המשרד להגנ"ס שלח זימון לשימוע למנהלי המפעל לפני נקיטת צעדי אכיפה, בגין רצף של אירועי חומרים מסוכנים וליקויים באחסונם
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 05/9/2017

שנתיים לאחר שמפעל דור כימיקלים נקנס ב- 1.8 מיליון ₪ בגין רצף של אירועים סביבתיים כולל חומרים מסוכנים, שוב עולה חשד כי התרחשו במפעל שבמפרץ חיפה אירועים של חומרים מסוכנים. המשרד להגנת הסביבה מדווח, כי זימן את מנהלי דור כימיקלים לשימוע, שמתקיים היום (ג'), לפני החלטה על נקיטת צעדי אכיפה כנגד המפעל. זאת בגין רצף של אירועים מסוכנים והפרה לכאורה של תנאי היתר הרעלים.

לפי המשרד להגנ"ס, במפעל התרחשו בשבועות האחרונים מספר אירועי חומרים מסוכנים בזה אחר זה. לטענת המשרד, המפעל לא זיהה את כולם, לא דיווח על כולם כיאות, לא טיפל בהם בהתאם להיתר הרעלים וגיליונות הבטיחות, ולא הגיש תחקירים כנדרש על מנת לאתר את הסיבות לכשל ולמנוע הישנות מקרים דומים. זאת, בנוסף לאחסון החומרים במפעל, שלא נעשה בהתאם לתנאי היתר הרעלים והתחזוקה השוטפת לקויה.

רצף של אירועי חומרים מסוכנים

בזימון לשימוע שנשלח למפעל דור כימיקלים מפורטים מספר אירועים שהתרחשו במפעל. לפי המשרד, ב-7 ביולי, בעקבות תלונה על מפגע ריח חריף שמקורו במפעל, נציגי המשרד להגנת הסביבה הגיעו למפעל וגילו דליפה של גז פחמימי מסוכן [C4], חומר דליק ונפיץ ביותר. הדליפה התרחשה בעת ביצוע תחזוקה בצינור המוביל את הגז.

בעקבות דרישת המשרד, ב-25 ביולי העביר המפעל תחקיר שלא עמד בדרישות היתר הרעלים. לטענת המשרד, מהתחקיר עולה, כי המפעל לא טיפל באירוע בהתאם לדרישות ההיתר.

ב-14 ביולי, כך לטענת המשרד, אירע במפעל אירוע חומרים מסוכנים נוסף של דליפת גז מימן בעת מילוי מיכל המימן. תוך כדי האירוע, גם פרצה שריפה במשאבת מים במפעל.

לטענת המשרד, מתחקיר האירוע עולה חשד, כי המפעל לא פעל בהתאם להוראות היתר הרעלים, הן בתחזוקת ובדיקת גלילי המימן בשגרה והן בטיפול באירוע. לכך, לטענת המשרד, יש להוסיף ליקויים נוספים שנמצאו במפעל בסיור פיקוח שנערך ב-28 ביוני על ידי המשרד להגנת הסביבה.

התייחסויות

דור כימיקלים: "קבוצת דור מודה למשרד להגנת הסביבה לאפשרות להציג את עמדתה. מהנתונים שהוצגו בשימוע אנו מניחים כי הנושא ייסגר. הקבוצה פעלה בהתאם להנחיות ולהוראות ותמשיך לפעול בהתאם לחוק תוך שמירה על הסביבה גם בעתיד."

השר להגנת הסביבה, זאב אלקין: "נמשיך במדיניות של אפס סובלנות כלפי מפעלים מזהמים. כמו במקרים קודמים, אם יתברר כי הופר היתר הרעלים, לא נהסס לפעול בכל האמצעים שלרשותנו על מנת להבהיר לכל המפעלים בארץ שלא משתלם לזהם".

סגן השר להגנת הסביבה, ירון מזוז: ״כפי שהצהרתי לא אחת בעבר וכמי שמייצג בממשלה את תושבי מטרופולין חיפה והקריות, אנו נטפל ביד חזקה ולא נניח לשום מפעל מזהם המסכן את בריאות תושבי ישראל וסביבתה. המשרד שם לנגד עיניו את מדיניות האכיפה והפיקוח - כל זאת כדי שכל מי שמרשה לעצמו לזהם ולהעמיד בסכנה חיים של אזרחים במדינת ישראל, ייתן על כך את הדין״.

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר: "אנחנו ממשיכים במהפכה יסודית שאנו מבצעים במשרד בתחומי הפיקוח והאכיפה. אנחנו מוצאים יותר הפרות, מסדירים ואוכפים יותר - ופועלים למען בריאות תושבי ישראל".

------------

קישורים רלוונטיים:

  1. איך ביקורת דיגום פתע במפעל מתגלגלת לקנס 1,800,000 ₪ וצו סגירה? 03.05.2015
  2. האכיפה הסביבתית נגד מפעלי מפרץ חיפה נמשכת, 29.12.2016
  3. צו מנהלי לדור כימיקלים בגין כשל במניעת זיהום אוויר, 15.2.2015
  4. שבוע לאחר שלילת היתר הרעלים, המפעל חוזר לפעילות, 26.07.2017
  5. איך פגיעה של מלגזן בחבית חומר מסוכן משביתה מפעל, 16.05.2016
  6. פסק דין תקדימי לעניין היתר רעלים, 21.06.2015
  7. איזו חברה פרטית תבדוק את היתר הרעלים בשם המשרד להגנ"ס?, 26.04.2015
  8. משפט סביבתי - עמוד ראשי, infospot