פשרה בתביעה ייצוגית נגד חברת טיפול בפסולת
תביעה ייצוגית שניהלו תושבים בפתח תקוה כנגד חברת טביב הסתיימה בפשרה לפיה החברה תעניק לתושבי ובעלי העסקים בסביבה שרותי פינוי וטיפול בפסולת ותתקין מערכות טיפול בריח במתקניה, שווי הפיצוי הכולל נאמד בכ-950,000 ₪
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 15/7/2021

נחתם הסכם פשרה בין חברת טביב לתושבי שכונת אם המושבות בפתח תקווה לוזאת מבלי להודות בכל טענה. לאחר שהאחרונים הגישו תביעה ייצוגית נגד החברה בטענות לזיהום אוויר ומפגעי ריח ממפעליה באזור תעשייה סגולה בפתח תקווה, הצדדים סיכמו כי במסגרת הפשרה החברה תעניק שירותי איסוף וטיפול בפסולת מסוכנת מעסקים ושכונת המגורים המדוברת, תעביר מערכי שיעור סביבתיים לדור הצעיר ותתקין מערכות יניקה לטיפול באוויר וריחות במתקניה, בשווי כולל של כ- 950,000 ₪.

חברת טביב מציעה שרותי פינוי, טיפול ומיחזור למגוון סוגי פסולת מסוכנת ולא מסוכנת, שפכים וקרקעות מזוהמות. החברה מפעילה מספר אתרים ברחבי הארץ, בהם תחנות מעבר לפסולת מסוכנת ומפעלי טיפול ומיחזור, בין השאר גם תחנת מעבר באזור התעשייה סגולה בפתח תקוה.


כתבות רלוונטיות:

  1. השופט דחה הסכם פשרה בתביעה ייצוגית, 14.4.2021
  2. הסכם פשרה בתביעה ייצוגית בגין זיהום אוויר משריפה, 16.2.2021
  3. שריפת ענק במפעל שמן תעשיות במפרץ חיפה,08.09.2019
  4. פסולת מסוכנת | infospot

התושבים: מטרדי ריח פוגעים באיכות החיים ובערך הדירות

לפי התביעה הייצוגית שהוגשה במקור נגד טביב, הקבוצות שנפגעו מזיהום האוויר ומטרדי הריח שעלו לכאורה ממתקניה של החברה הם תושבי ובעלי הדירות בשכונת אם המושבות בפתח תקווה ועובדי אזור תעשייה סגולה.

במקור, התובעים העריכו כי הנזק הכולל שנגרם לשתי הקבוצות עקב מטרדי הריח והזיהום הוא 71,248,000 ₪.

לפי כתב התביעה, מטרדי הריח החלו בתחילת 2016 ובעקבותיהם תושבים התלוננו לעיריית פתח תקווה ולמשרד להגנ"ס. העירייה שכרה מריחים מקצועיים שקבעו שבשל פעילות המפעלים יש חריגה מערכים המותרים בנוהל להגדרת ריח של המשרד להגנ"ס.

גם המשרד להגנ"ס החל לבצע בדיקות ב-2017. הוא ביצע 3 דיגומים בשנה זו ולא נמצאו חריגות בתוצאות. אך בסוף השנה, בעקבות תלונות חוזרות של התושבים, הוא ביצע 3 דיגומים נוספים, הפעם לא בשכונת אם המושבות אלא על גדר המפעלים.

באחד מהדיגומים נמצאו חריגות על גדר המפעל והמשרד להגנ"ס הזמין את חברת טביב לשימוע. למעט הדיגום הנ"ל לא נמצאה חריגה בדיגומים ובבדיקות שנערכו כולל חוות דעת מקצועית ומפורטת של מומחה אוסטרי שהוזמן על ידי העיריה.

טביב: אין קשר בין מטרדי הריח לפעילות החברה

מנגד, חברת טביב טענה בפני בית המשפט כי אין קשר בין מטרדי הריח ובין פעילותה. טביב הראתה כי בסביבות השכונה קיימים מקורות ריח רבים אחרים כגון אתר הפסולת העירוני, שריפות פסולת בתוך ומעבר לקו הירוק, מסילת הרכבת בה נוסעות רכבות לאתר הפסולת אפעה, חיטוי קרקעות ועוד.

עוד הראתה חברת טביב כי מקורו של החומר שנמצא בחריגה בבדיקות המשרד להגנת הסביבה (בוטדיאן 1,3) איננו בפעילות המפעל אלא בשריפת דלק מתחבורה.

בטביב אומרים כי החליטו להיענות להסכם הפשרה מאחר שמהותו חיזוק ערכי הגנת הסביבה בקרב תושבי העיר פתח תקווה, והחברה רואה שליחות וחשיבות רבה לנושא זה.

ראש העיר פעל להוצאת המפעלים מהעיר

ברקע של התביעה הייצוגית, נמצא המאבק המוכר של ראשי ערים ותושבים נגד הימצאות של מפעלים ותעשייה בקרבם (NIMBY), מחשש להיחשפות לזיהום אוויר וסיכונים נוספים, שבא לידי ביטוי גם במקרה של טביב בפתח תקווה.

מכתב התביעה עולה כי חברת טביב נקטה בהליכים כנגד עיריית פתח תקווה משום שזו לא רצתה לחדש את רישיון העסק שלה. בהחלטתו, התייחס בית המשפט לעמדת העירייה ולדברי ראש העיר לפיו הוא נחוש לשנות את צביון אזור התעשייה ולפנות לאלתר את מפעלי הפסולת המצויים בו. ראש העיר אמר כי "האחריות שלי כראש עיר שהמפעלים האלה לא יישארו בפתח תקווה ולא מעניין כרגע אם הם מזהמים, הם פולטים את הריח...וזה המדיניות וזה כל המערכת מוכרעת לכיוון הזה וזאת המטרה...".

השופטת המחוזית התייחסה לדברים אלה: "מעוררות חשש ופוגעות במוצקותה של חזקת תקינות המנהל".

הפיצוי: פינוי וטיפול פסולת והתקנת מערכות טיפול בריח

לפי הסכם הפשרה שהוגש לבית המשפט ועדיין טעון את אישורו, הצדדים הגיעו לפשרה.

הוסכם שטביב תעניק הטבה בשווי 944,500 ₪ לנתבעים, שתינתן לטובת פינוי פסולת ביתית מסוכנת משכונת אם המושבות וטיפול כולל לחומרים להשמדה, פינוי פסולת מסוכנת ממוסדות חינוך בשכונה כולל טיפול, התקנת מערכת יניקה לטיפול באוויר ובריחות בשווי 400 אלף ₪, העברת מערכי הסברה חינוכית בתחום איכות הסביבה לדור הצעיר במשך שנה, וכן הנחת מחיר עבור שירותים למפעלים באזור התעשייה סגולה בפ"ת, לרבות טיפול במסנני שמן, באריזות מזוהמות, הפרדת שמן דלק מוסכים ומפרידי שומנים.

עוד סוכם במסגרת הפשרה כי טביב תממן את שכר הטרחה של עורכי הדין של התובעים, בגובה של 190,000 ₪.


עורכי דין בתחום איכות הסביבה: