בקשה להסכם פשרה הוגשה לאישור בית המשפט בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד מפעל שמן תעשיות במפרץ חיפה, בעקבות השריפה במחסניו בספטמבר 2019, שגרמה לזיהום אוויר וחשיפת הציבור לחומרים מסרטנים לכאורה.
לפי הסכם הפשרה, החברה תתרום לציבור שמנים צמחיים ממוצריה בסכום של 1,100,000 ₪, וכן תשלם החזר הוצאות משפט וגמול לתובעים.
כתבות רלוונטיות:
האירוע שהוביל להגשת התביעה הייצוגית נגד שמן תעשיות היה שריפה שפרצה במחסני החברה בספטמבר 2019, במסגרתה נשרף מחסן שהכיל כ-1,000 מיכלי שמן בקיבולת של 1,000 ליטר כל אחד. מחשש להתפשטות השריפה למחסנים קרובים נעשה שימוש בקצף כיבוי מהגובה, במי ים לכיבוי האש ובאמצעים נוספים, וכעבור כ-3 שעות הושגה שליטה על האש.
במהלך האירוע קרס גג אסבסט אשר פונה בהמשך. כמו כן ניזוקו אמצעי כיבוי האש בשטח השריפה, שנועדו לאירועי חירום, ובעקבות כך המשרד להגנ"ס שלל את היתר הרעלים של החברה עד לתיקון הליקויים.
בעקבות אירוע השריפה הוגשה תביעה ייצוגית נגד החברה, בטענות כי השריפה גרמה לתובעים להיחשף לזיהום אוויר וסיבי אסבסט מסרטנים, וכתוצאה מכך ייתכן כי בריאותם סוכנה והם נחשפו לתחלואה. כמו כן נטען כי האירוע היה פגיעה באוטונומיה של התובעים.
בשל כך דרשו התובעים פיצוי על סך 73,500,000 ₪ עבור כל מי שהיה תושב חיפה והסביבה וכל מי ששהה בזמן האירוע באזור השריפה.
לפי הסכם הפשרה אשר טרם אושר על ידי בית המשפט, שמן תעשיות מתחייבת להעניק פיצוי לציבור בדרך של תרומת שמנים צמחיים ממוצריה בסכום של 1,100,000 ₪, באמצעות עמותות שונות במהלך פרק זמן של שנתיים בסך הכול.
כמו כן, החברה תשלם החזר הוצאות וגמול לתובעים בסך של 15,000 ₪ לכל אחד, ושכר טרחה לעורכי הדין בסך 245,000 ₪.
בהסכם הפשרה נטען כי הסיבות לפשרה הן רצון התובעים להימנע מהיגררות למשפט שיימשך שנים ארוכות וכן קבלת הצעת פשרה הוגנת שמשרתת את האינטרס הציבורי במסגרת הסכם הפשרה. עוד צוין כי עצם הגשת תביעה נגדה, גם אם הדבר לא יגיע לבית המשפט, מהווה הרתעה ותזכורת עבור החברה להקפיד יותר על החוקים והנהלים הפנימיים בעתיד.
---
מסמכים רלוונטיים: